AKP'li vekilden camide resmi nikah önerisi
AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda Resmi Gazete’de yayımlanan “Evlilik Ehliyeti” uygulamasını savunurken yeni bir de öneride bulundu.
Daha önce “Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz. Birine bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar, yapanı yok eder” sözleri tartışma yaratan Uçma'dan çok konuşulacak bir öneri daha geldi.
Uçma, “Belediyelerin dışında da müftülüklerimizde ve düzenlemeye uygun camilerin içinde isteyenler nikah akitlerini yaptırabilmeliler. Bir bütün olarak alınmalı. Evlendirme dairesi, müftülük, okul, rehberlik, muhtar tamamı bir sosyal bilince yönelik hareket etmeli. Ve gerçekten bunları o zaman önleyebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
"Örgütlü suç kapsamına girsin"
Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre; Evlilik ehliyeti önerisinin yasalaşmasını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Uçma ayrıca “Kadına yönelik şiddet aile, kabile, aşiret kararıyla işlenmesi durumunda bunların örgütlü ve organize suç kapsamına alınması gerekmektedir. Bunu mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Evlilik ehliyeti için halk ne diyor?
"Ehliyeti olmayan evlenemez"
Bakanlar Kurulu, Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda dile getirilen “evlenme ehliyeti”ni gündemine alarak, “Evlenme Yönetmeliği”nde değişiklik yaptı. Bakanlar Kurulu, yönetmeliğe “Evlenme ehliyet belgesi: Kişinin evlenme anındaki milli hukuka göre evlenme ehliyeti ve şartlarının yer aldığı ve evlenmeye sakınca bulunmadığını gösterir belgeyi” alması gerektiği maddesini eklendi.
Meclis’te Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda “Evlenme ehliyeti getirelim” diyen AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın önerisi yasalaşmış oldu.
16 yaşa hâkim izni
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde evlenme ehliyeti ve şartları özetle şöyle sıralanıyor:
* 18’i doldurmuş, mahkemece vesayet altına alınmamış olan erkek ve kadın başka bir kimsenin rızası veya iznine bağlı olmaksızın evlenir.
* 17’yi tamamlayan erkek ve kadın velinin izni, veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile 16 yaşını dolduran kadın ve erkek hâkimin izni ile evlenebilir.
* Evlenme ehliyet belgesi, çiftlerin bağlı olduğu ilçenin nüfus müdürlüklerinden alınıyor.
‘İnkılap ilkeleri’ çıkarıldı
Eski yönetmelikte evlenme başvurusunda çektirilmesi gereken fotoğrafta; “İnkılap ilkelerine uygun kıyafet içerisinde” denilirken, yeni yönetmelikte hüküm değişerek “İnkılap ilkelerine uygunluk” kriteri çıkarıldı. Hüküm, “Fotoğrafın, renkli ve ön cepheden baş açık, sivil giysilerle çekilmiş olması ve son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilir” diye düzenlendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!
İstanbul'un göbeğinde tehlike saçan duvar!
Reşit olmayan kızla otele girerken yakalandı: Yakınları polise saldırdı!
Kendisini bekleten taksiciye kızdı; lastikleri patlattı