AKP yol haritasını MKYK'da belirleyecek
Kapatma davası ve Anayasa değişikliği gündemiyle toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda, Anayasa değişikliği konusunda aceleci davranılmaması ve konunun zamana yayılması görüşü benimsendi.
AKP Genel Merkezi'nde yaklaşık 3 saat 45 dakika süren toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üyelerin tek tek görüşlerini dinledi. Kurmaylar arasında farklı görüşler ortaya çıktı.
Toplantıdaki genel eğilimin "Anayasa değişikliğinin yapılması, ancak acele edilmemesi gerektiği" şeklinde oluştuğu, bazı üyelerin de demokratik açılımlar ve muhalefetle uzlaşma seçeneklerini gündeme getirdikleri öğrenildi.
Başbakan Erdoğan, "tansiyonun düşürülmesi" ve "zamana yayılması" eğiliminin dile getirilmesi üzerine, konunun AKP'nin en üst karar organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda ele alınmasını önerdi.
Toplantı sonunda açıklama Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'tan geldi.
Fırat, partisi hakkındaki kapatma davasına ilişkin, "İnanıyoruz ki Türkiye ne 2008 yılını ne de gelecek yılları kaybetmek zorunda kalacak. Bu süreci; birlik beraberlik içinde, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirerek aşmayı başaracağız" dedi.
Fırat, sürece ilişkin teknik ayrıntıların, önümüzdeki pazartesi günü toplanacak MKYK'da görüşüldükten sonra ortaya çıkacağını ve kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
Dengir Mir Mehmet Fırat, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, toplantıda iç ve dış siyasetin yanı sıra partiyle ilgili mahkeme sürecinin değerlendirildiğini söyledi.
Kurul üyelerinin toplantıda görüşlerini ortaya koyduğunu, Meclis Grubu'nu oluşturan milletvekillerinin de konuyla ilgili kanaatlerini dile getirdiklerini ifade eden Fırat, "Sayın Genel Başkanımız'ın Grup konuşmasında vurguladığı demokratik duruşa ve hukukun üstünlüğü ilkesine sonuna kadar bağlı kalarak süreci yürütmeye kararlıyız" dedi.
"Milletimizin yüksek menfaatleri, talep ve beklentileri doğrultusunda siyasi ve ekonomik istikrarı korumak, bu süreçte yine temel önceliğimiz olmaya devam edecektir" diyen Fırat, konunun kendileri için Türkiye meselesi olduğunu kaydetti.
Fırat, "İzleyeceğimiz yol; siyasi ve ekonomik istikrarı mutlaka koruyarak, millet iradesi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin kazanacağı bir yol olacaktır. İnanıyoruz ki Türkiye ne 2008 yılını ne de gelecek yılları kaybetmek zorunda kalacak. Bu süreci; birlik beraberlik içinde, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirerek aşmayı başaracağız" diye konuştu.
Türkiye'nin içerde ve dışarda çok önemli meselelerle karşı karşıya kaldığı bu dönemde birlik ve beraberliği mutlak suretle korumak istediklerini belirten Fırat, AK Parti olarak bu konuda sorumluluklarının idraki içerisinde hareket edeceklerini belirtti.
Fırat, "Sürece ilişkin teknik ayırıntılar önümüzdeki pazartesi günü toplanacak olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) görüşüldükten sonra ortaya çıkacak ve kamuoyumuzla da paylaşılacak" dedi.
Ecevit formülü gündemde
Bu toplantıdan sonra muhalefetle yeniden temasa geçilmesi söz konusu. AKP öncelikle MHP ile uzlaşmayı deneyecek; bunun için de 2000 yılında, altında MHP'nin de imzası bulunan Ecevit formülünü ortaya koyacak.
Bu formül, "odak olma" kriterlerini yeniden düzenliyor ve kapatma davalarında kesinleşmiş mahkeme kararı aranmasını öngörüyor. Ancak, şu aşamada MHP bu teklife sıcak bakmıyor.
AKP, uzlaşma olmazsa değişikliği tek başına geçirip referanduma götürecek.
AKP yönetimi, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e de Anayasa Mahkemesi'nde yapılacak savunmayla ilgili görev verdi. Çiçek, Fazilet Partisi'nin kapatılması davasında da savunma yapmıştı.
AKP Anayasa değişikliğinde ısrar eder, muhalefetle uzlaşma sağlayamazsa ufukta referandum sandığı görünüyor. Anayasa değişiklikleri 367'nin altında 330'un üzerinde bir oyla Meclis'ten geçerse son kararı referandumda halk veriyor. Bu nedenle Meclis'teki sandalye sayıları da kritik öneme sahip:
AKP: 340
CHP: 98
MHP: 70
DTP: 20
DSP: 13
BBP: 1
ÖDP:1
Bağımsız: 5
AKP'nin Meclis'te 340 milletvekili var. Biri Meclis Başkanlığı koltuğundaki Köksal Toptan. Yani oylamaya katılacak milletvekili sayısı 339. Eğer muhalefet ve bağımsızlar hiç destek vermezse Meclis belki de tarihinin en kritik oylamalarından birisini yapacak.
Çünkü AKP'den 10 fire çıkarsa Anayasa değişikliğinin reddedilme ihtimali var. Ancak AKP'li yöneticiler geçen hafta milletvekilleriyle bir araya geldiler, "grupta fire olmayacak" raporunu hazırlayıp Başbakan'a sundular.
İddianame kabul edildi
Anayasa Mahkemesi dün AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.
AKP hakkındaki iddianamenin tamamı için tıklayın
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABER | Narin Güran cinayetinde flaş gelişme! 'Gece 22.47'de cesedin yanındaydı'
SON DAKİKA HABERİ: Çelik Kubbe için kritik öneme sahip! İmzalar atıldı
Son dakika haberi: Beşiktaş'ta AVM'de korkutan yangın
Yurt dışına çıkacaklar dikkat! 1 Ocak itibariyle sona eriyor
Dünya Madenciler Günü mesajları! 4 Aralık Dünya Madenciler Günü mesajı ve sözleri 2024!