hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Akil İnsanlar" sahada

    Akil İnsanlar sahada
    expand

    Akil İnsanlar heyetleri Diyarbakır, İzmir ve Konya'da şehit yakınlarının da aralarında bulunduğu kesimlerle buluşarak "çözüm sürecini" konuştu.

    Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Akil İnsanlar Halkla Buluşuyor Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da sürdürdükleri çalışmalarının son gününde olduklarını, toplantıda epeyce kalabalık bir grupla bir araya geldiklerini söyledi. "Geçmişi unutmadan daha çok geleceğe bakalım. Sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması için atılması gereken adımlar, yapılması gereken çalışmalara dair önerilerini alalım istedik" diyen Ensaroğlu, insanların yaşadıkları nedeniyle çok dolu olduğunu, bazılarının acılarının tazelendiğini belirtti. Görüşmeye katılanlar içerisinde gerçekten çok somut, spesifik önerilerde bulunanların da olduğunu aktaran Ensaroğlu, "Toplantının halkın nabzını tutma, psikolojisini yakından görme açısından da çok anlamlı geçti" diye konuştu. Ensaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Geçmişte derin acılar yaşamış özellikle annelerin, kadınların anlattıkları, bu sorunu çok iyi bilen, yıllardan beri yaşayan insanları bile epeyce etkiledi. İnsanların psikolojisini bozdu. Geçmişte hiç bir şey yaşanmamış gibi yaparak kalıcı bir çözümü ve barışı yakalayamazsınız ama geçmişe takılıp kalırsanız da geleceğe bakmazsanız yol alamazsınız. O yüzden ikisi arasında bir dengeyi bulmak gerekiyor. Biz de onu yapmaya  çalışıyoruz."

    Bir gazetecinin, "Barış dışında en çok ne istendi?" sorusu üzerine Ensaroğlu, "Burada yoğun bir şekilde öne çıkan taleplerde özellikle Abdullah
    Öcalan'ın serbest bırakılması ya da koşullarının iyileştirilmesi. Kandil ile İmralı arasında daha doğrudan temas yolunun, temas kanalının açılması, geri çekilme konusunda da burada çok farklı bir psikoloji var. (Bunlar bizim çocuklarımız. Niye ülkelerini terk edip dışarı çıksınlar, çekilsinler) şeklinde talep bildirenler de oldu" diye konuştu.

    Ensaroğlu, toplantıda ayrıca anadilde eğitim taleplerinin de geldiğini sözlerine ekledi.

    Heyet, daha sonra Kayapınar ilçesinde Ceren Kadın Derneği'nde kadınlarla bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.


    İç Anadolu heyeti Konya'da şehit yakınlarıyla buluştu

    Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti, Konya'da şehit aileleri ve gaziler ile bir araya geldi. Heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren ve üyeler, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesi'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Mustafa Işık, ziyarette, heyetin çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi. Çözüm sürecinin yeteri kadar bilinmediğini, bu nedenle şehit aileleri olarak kaygılarının olduğunu anlatan Işık, "Şimdi biz bu sürece, bilgilendirilmediğimiz için kesinlikle karşıyız" dedi. Ahmet Taşgetiren ise şehit aileleri ve gazilerin hukuklarının çiğnenmesine gönüllerinin razı olmayacağını dile getirdi. Yakınları askerde olanlarla bir araya gelerek, onların da düşüncelerini almak istediklerini belirten Taşgetiren, şöyle devam etti:

    "Biz şimdi bir rapor yazacağız. Sizin düşüncelerinizi bu rapora ekleyeceğiz. Şöyle bir şey düşünülemez mi 'silah bitti artık', silahın Türkiye'de yapabileceği bir şey kalmadı. Terör örgütü yarını göremiyor artık. Silah bırakma dediğimiz de sadece terör örgütünün silah bırakmasını kastediyoruz. Onun miadı doldu, aslında miadı yoktu. Hiç kimse silaha sarılarak sorun çözme hakkına sahip değil. Onun için sizin karşı çıktığınız şeylere kesinlikle biz de karşı çıkarız ama sırf bir kuşkuyla da hadiseye yaklaşmamak lazım."

    Heyettekiler daha sonra şehit aileleri ve gazilerin çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.

    Ege Heyeti, İzmir'de Anadolu Birliği Derneği'nde halkla buluştu

    Akil İnsanlar Ege Bölge Heyeti Başkanı Tarhan Erdem, Anadolu Birliği Derneği'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, heyet olarak Türkiye genelinde çözüm sürecine ilişkin çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Türkiye'de Kürt kökenli 14-15 milyon vatandaşın yaşadığını ifade eden Erdem, "Kürtlerin 8-9 milyona yakını seçmendir. Türkiye nüfusunun yüzde 15-18'i, İstanbul'da ise yüzde 17-18'i Kürtlerden oluşuyor" diye konuştu.

    Türkler ile Kürtlerin birlikte yaşadığını ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

    "Türkiye'de bugünkü rakamlara göre 52 milyon yetişkin var. 3 milyon Kürt ile 3 milyon Türk birbiriyle birinci derece akrabalık içinde. 6 milyon insan
    akrabadır ama birisi kendine Kürt, birisi Türk demekte ve birlikte yaşamaktadır. Türkler ile Kürtler arasında eğitim düzeyi bakımından 1,5 sene fark var. Türkiye'de yaşayan Kürtler, Türklerden daha az tahsillidir ve daha az geliri vardır. Bu iki değer bile beraber yaşadığımız insanlara yapılan haksızlığı göstermektedir."

    "Eşitlik sağlanmalı"

    Geçmişte Kürtlere yönetime katılma hakkı tanınmadığını savunan Tarhan Erdem, son 3 dönemde Kürt kimliği ile Meclis'te başarıyla siyaset yapan isimlerin bulunduğunu bildirdi. Kürtlere karşı, bilerek ya da bilmeyerek haksızlık yapıldığını ve eşitliğin bozulduğunu vurgulayan Erdem, şunları kaydetti:

    "Bu eşitlik, yönetim, çalışma ve eğitim eşitliğidir. Bu eşitliği sağlamak lazımdır ve bunun da adı demokrasidir. Kardeşsek aynı haklara sahip olacağız, aynı imkana, aynı eğitime, aynı yönetime katılma hakkına sahip olacağız. Çözüm süreci bunu temin etmekten ibarettir. Türkiye'de tüm insanlar eşit haklara sahip olacaktır. Bunu sağlamak için yola çıkılmıştır. Bunun sonucunun mutlaka alınacağına inanıyorum. Bunun dışında hiçbir çözüm yoktur. Bu hepimizin seyirci olmasıyla değil, işin içine girmekle olur."

    Çözüm sürecinin, Türkler ile Kürtler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracağını belirten Erdem, "İlk temel hedef de evrensel insan haklarının Türkiye'de uygulanması ve el sıkışırken birinin ötekinden daha kötü durumda olduğunu bilerek duyulan vicdan azabından kurtulmaktır" şeklinde konuştu.

    "Barış ve kardeşlik olsun"

    Anadolu Birliği Derneği Başkanı Koçali Al ise derneklerinin İzmir'de yerleşik hemşehri derneklerinin oluşturduğu bir düşünce kuruluşu olduğunu söyledi. Akil İnsanlar Heyeti'ni ağırlamaktan onur duyduklarını ifade eden Al, "Tüm isteğimiz analar ağlamasın, barış ve kardeşlik olsun. Barışın sesi Ege'den yankılansın" dedi.

    Toplantıya Erdem ile Özgürel'in yanı sıra Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti'nden Fuat Keyman, Fehmi Koru, Fadime Özkan, Baskın Oran, Hasan Karakaya da katıldı. Üyeler, konuşmaların ardından katılımcılarının sorularını yanıtladı.

    Heyet Üyesi Fehmi Koru da çözüm sürecindeki tereddütlere ilişkin, "Bunu doğal karşılamak lazım. Çünkü bugüne kadar başka ülkelerde denenmemiş, yepyeni bir yöntemle sonuç alınmaya, terörden kurtulmaya çalışılıyor" dedi.

    Heyet üyelerinden Fadime Özkan da Heyetin "halkı ikna etmek" gibi bir misyonunun asla söz konusu olmadığını dile getiren Özkan, "Asla kimseye bir şey dikte etmek, onları bir şeye ikna etmek gibi bir niyetle hareket ediyor değiliz" dedi.

    TGB üyelerini polis engelledi

    Bu arada, toplantının yapıldığı binanın dışında bir araya gelen Türkiye Gençlik Birliği'ne (TGB) üye bir grup, içeri girmek istedi. Polis ekiplerinin, binanın bulunduğu sokağa girişine izin vermediği gruptakiler daha sonra dağıldı.

    Akdeniz Heyeti Burdur'da şehit ailesiyle görüştü

    Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Burdur'da bir şehit ailesiyle görüştü. Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Lale Mansur, Tarık Çelenk, Kadir İnanır, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan ve Hüseyin Yayman, şehit polis Orhan Ayan'ın babası Ali (80) ve annesi Kezban Ayan'ı (70) merkeze bağlı Aziziye köyündeki evlerinde ziyaret etti.

    Aileyle görüşen heyet üyeleri, çiftin bir isteğinin olup olmadığını sordu. Baba Ayan, oğlunun 15 Ekim 2012'de Mardin'in Derik ilçesinde polis aracının geçişi sırasında yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit düştüğünü belirterek, "Artık bu olaylar yaşanmasın. Birbirimizi öldürmeyelim. Ölenlerin yakınlarının içi yanıyor. Gençler, çocuklar, yaşlılar ölüyor. Hükümet artık bu işi bitirsin. Hep beraber bitirelim" diye konuştu.

    Anne Ayan ise "Bu olaylar artık bitsin. Başka analar ağlamasın. Hep beraber kardeş olalım" dedi.

    Hisarcıklıoğlu, çiftin dileklerini ilgililere ileteceğini belirtti. Heyet üyeleri, daha sonra köydeki vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Köyden ayrılan heyetin, kentte görev yapan basın mensuplarıyla Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi'nde sohbet toplantısında bir araya geleceği öğrenildi. Bu arada, üyelerin köye hareketinden önce kaldıkları otelin önüne gelen 15 kişilik grup, slogan atarak heyeti kısa süre protesto etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow