AK Parti'li Hamza Dağ, Bahçeli'nin Öcalan çağrısı ve CHP'deki tartışmalar hakkında konuştu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın da yer aldığı gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti'nin ittifak ortağı MHP lideri Bahçeli'nin Öcalan çağrısını değerlendiren Dağ, "Terörü ortadan kaldıracak her türlü pozitif adım, Cumhur İttifakı'nın gündemindedir. İç cepheyi sağlam tutacak adımlar Cumhur İttifakı adımlarıdır" dedi. CHP içindeki tartışmalar hakkında da konuşan Dağ, "Kılıçlar kınından çıktı, şehirler sahipsiz kaldı" ifadelerini kullandı. Konser tartışmaları için de "Belediyede çalışanın maaşını ödemekte güçlük çekenler konser yapıyor. Yeri geldiğinde CHP'li belediyeler tasarruf tedbiri bahanesine sığınıyor ama iş buraya geldiğinde tasarruf tedbiri olmuyor" diye konuştu.
Hamza Dağ'ın gündeme ilişkin açıklamaları şöyle:
KONSER TARTIŞMALARI
Konser konusu uzun süredir bizim eleştirdiğimiz belediyeciliği bu işe indirgediniz dediğimiz bir konu. Mansur Yavaş’ın açıklamalarından operasyon yapıldığını iddia ettiğini görüyoruz. Ayrıca 'Anket yaptık, cumhurbaşkanı adayıyız' sözünün hedefi de İmamoğlu. Son zamanlarda kapalı kapılar ardında sinsice yapılan operasyonu gizlemiyorlar. Birbirlerine sinsice operasyon yapıyorlar. Savaşa tutuşuldu, vatandaş unutuldu, şehirler sahipsiz kaldı.
Özgür Özel’in hakemliği ise faciadır. İnternet haber sitelerini maddi olarak destekleyen kimdir? Bir süredir İmamoğlu konvansiyonel medya üzerinde ciddi bir bütçe yönetiyor. Yavaş’ın ima ettiği haber siteleri ve TV’ler bunlardır. Seçim kampanyasını çıkarmak ve birbirlerine operasyon çekmek için vatandaşın parasına el attılar. Şehirlerine vakit ayırması gereken belediye başkanlarının cumhurbaşkanlığı adaylığı için yaptıkları işler rahatsızlık yaratıyor. Velhasıl CHP'yi zor günler bekliyor. Bizim böyle bir süreç ile rekabetimiz olmaz. Aynı kulvarda yarışmıyoruz. Bizim icraatımız hizmet.
Kocaeli konusunda o bütçe 1 yıl boyunca gençlere dönük yapılan çalışmalardır. AK Parti döneminde İBB iddialarını da araştırmaya hazırız ama bir şey bulmayacağımıza eminiz. tasarruf tedbirleri icabı zaten AK Partili belediyeler çok azalttı bu faaliyetleri ama zaman zaman kendi il ilçelerinden vatandaştan talep geliyor. Önemli olan şeffaf yürütmek. Konya, Kayseri, Gaziantep, Sakarya ortada. Bizim dönemle alakalı bu tarz faaliyetler konusunda olumsuz durum bulmaları mümkün değil. Kocaeli Belediye Başkanı da açıklık getirdi. 'Fazladan 1 kuruş harcama varsa görevi bırakmaya hazırım ama bulmazsanız. Sayın Özel siz bırakmaya hazır mısınız?' dedi. Özel'den yanıt gelmedi.
İkiye ayırmak lazım meseleyi. Hiç konser düzenlememek olmaz, vatandaş istiyor. Zamanı önemli. Terör deprem vb. zamanlarda böyle bir organizasyon yapılmamalı. İkincisi yapıldığı zaman maliyeti önemli. Aşağı yukarı ne olabileceğini herkes biliyor. Bunun üzerinde maliyetler çıkarmak yanlış.
YASAL DÜZENLEME OLUR MU?
Her yaşanan gündeme yasal mevzuat, ülke yönetimi açısından rantabl değil. Bunun nasıl olması gerektiğini düzenleyen mevzuat var. Zaten yeterli olduğunu düşünüyorum. Belediyede çalışanın maaşını ödemekte güçlük çekenler konser yapıyor veya vatandaş gittiğinde 'Tasarruf tedbiri var' diyorsunuz. İBB'nin Fransa'da kiraladığı yer, yaptığı after partiler... Yeri geldiğinde CHP'li belediyeler tasarruf tedbiri bahanesine sığınıyor ama iş buraya geldiğinde tasarruf tedbiri olmuyor.
CHP KURULTAY TARTIŞMALARI
Kendi gündemimiz, siyasal gidişatımız, toplumsal karşılığımız önemli olduğu gibi rakiplerimizi de göz ucu ile takip ederiz. Bizim 2023 öncesi veya Cumhuriyet Halk Partisi'nin önceki yönetimi zamanında Cumhuriyet Halk Partisi'ni takip ettiğimde, televizyona çıktığında 'Bu ne diyor acaba, bunun arka planında ne var?' diye takip ettiğim 1-2 isim vardı. Biri de Oğuz Kaan Salıcı. Bunu çok yerde söyledim. Konuştuğu zaman nasıl bir strateji kuruyorlar, nasıl bir siyasal pozisyona oturuyorlar diye baktığım isimlerden birisiydi. Seçimden sonra ayrıldılar. İşte yeni kongre yeni bir durum ortaya çıktı ve böyle bir çıkış yaptı Oğuz Kaan Bey. Sonrasındaki açıklamalara bakıyorum. Yani bir kere CHP sözcüsünün yapmış olduğu açıklamalar gerçekten vefanın olmadığını gösteriyor. Önceki dönem görev yapan yetkili bir kişi. Sadece milletvekili değil, yıllarca teşkilat başkanlığı yapmış biri. Diğer tarafta da hiçbir derinliği olmayan gündelik yaşayan CHP Genel Başkanı. Ona sorsanız normalleşme diyorsunuz da normalleşmeden kast ettiğiniz nedir? Emin olun bununla alakalı size beş tane cümle kuramaz.
AK PARTİ'DE DEĞİŞİM
Seçim sonrası yüzde 50 yenilendik zaten. Türkiye Yüzyılı'nın altını doldurarak savunma sanayi, ekonomi vb. süreçler ortada.
BAHÇELİ'NİN ÖCALAN ÇIKIŞI
Terörün belini kırdık, çok büyük mesafeler kat ettik. Tamamen ortadan kaldırmak hepimizin arzusu. Bununla alakalı da AK Parti’nin 22 yıllık iktidarında bir çok gelişmeler sağladık. Kürtçe neredeyse vatandaşlar arası konuşulması bile yasak olan bir dildi. 90'lı yıllardan sonra bu konuda Kürtçe'deki özel kursların açılması, Kürtçe seçmeli dersin sağlanması, bu adımları gerçekleştirirken bir yandan da terörle de sonuna kadar mücadele ettik. Geldiğimiz noktada şükürler olsun ki son TUSAŞ saldırısı gibi münferit hadiselerin dışında genel mahiyette ülkede bir huzur sorunu var mı? Yok. Hepimiz çok net bir şekilde ifade edebiliriz. Dolayısıyla her pozitif adım Cumhur İttifakı’nın gündemidir, Cumhur İttifakı için önemlidir. Mesele terörün bu topraklardan kökün tamamen izinin silineceği, adımların atılmasıdır. Çünkü hemen işte üst tarafımızda bir savaş, hemen sırlarımızın çok da uzağında olmayan iki saatlik bir mesafede süren bir soykırım var. Bunun genişleme potansiyeli de var. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın hep ifade ettiği 'iç cepheyi sağlam tutma' noktasında adımlar Cumhur İttifakı‘nın ortak adımlarıdır.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN BİR ÖN ALIM OLARAK DA GÖRÜLDÜ SAYIN BAHÇELİ'NİN GRUP TOPLANTISINDAKİ ÇIKIŞI. CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI İÇİN BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ AMACI VAR MIDIR?
Anayasa değişikliği ayrı konu. Vatandaşın birinci gündemi ekonomi, anayasa değil. Tabii ki çok gündemde olan bir şey değil ama anayasa dediğiniz konu siyasetin gündeminde olması gereken bir konudur. Siyaset bunu hep konuşmalıdır. Bugün yapamayacak bile olsa konuşmalı. Çünkü 82 anayasası o zamanki darbe mantığına göre hazırlanmış, ona göre dizayn edilmiş, sonrasında da bir çok kez değişti. Bizim önümüzde mevcut anayasa ayak bağı oluyor mudur? Evet, bu konuda oluyordur. Çerçevesi çizilmiş bir anayasa bize çok daha faydalı bir durum sağlar. Bugün anayasa değişikliği matematik olarak mümkün müdür, değildir. Çok kolay değil, matematik olarak ama bunu tartışmayacağımız anlamına gelmiyor. Siyaset kurumunun, siyasetin bunu müzakere etmesi, bu konuda bir görüş ortaya koymak çalışma yapması faydalıdır.
ERKEN SEÇİM
Şu an Türkiye'nin gündeminde erken seçim yok. Erken seçim topluma demokrasiye haksızlıktır. Özel'in '2 buçuk yıl sizden 2 buçuk yıl bizden' gibi derinliği olmayan bir açıklaması olmuştur. Seçilen cumhurbaşkanının görev süresi anayasaya göre bellidir. Erken seçim diye bir gündemimiz söz konusu değil.