Ahmet Davutoğlu: "Müzakere edilmiş kalıcı bir ateşkese ihtiyaç var"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, "uluslararası toplumu" harekete geçmeye çağırdı ve "Tek taraflı değil, müzakere edilmiş kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Grand Tarabya Oteli'nde Türkiye - Karayip topluluğu (CARICOM) Genel Sekreteri ile ortak basın toplantısı yaptı. Burada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve kara harekatına ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, saldırının zamanlamasına dikkat çekerek, İsrail'i barış görüşmelerinin gündeme geldiği ve Filistin'de birlik hükümeti kurulduğu bir dönemde bu saldırıları gerçekleştirmesi nedeniyle suçladı.
İsrail'in operasyonlarının bir insanlık trajedisi olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"İnsanlık trajediisiyle karşı karşıyayız. Herkes için düşünmenin zamanıdır. Dün gece kara harekatının hemen başlamasının ardından sabah 5’e kadar telefon trafiğimiz devam etti. ABD’li bakan Kerry’le 1 saatlik görüşme yaptık. Duyduğumuzu infaali anlattık, İsrail saldırganlığını önlemesi için öneride bulunduk. Sürdürülebilir ateşkes için ne yapabiliriz onu konuştuk. Temel problemleri içeren bir ateşkes olması gerekir dedik gerekli çağrıları yaptık. Temaslarımız sürüyor. El Fetih, ve Hamas tarafıyla görüşmelerimizi yaptık. Türkiye olarak birkaç hedefimiz var. Bu saldırganlığın derhal durdurulması gerekmektedir. Hangi gerekçeyle olsun insan vicdanıyla karşılığı yoktur. Resmen mektubumuzu dün gece ilettik. İslam İşbirliği Kurulunu da. Açık fırsatçılık da hissediyoruz. Birliğin kurulmasını İsrail hazmedemedi. Filistinli kardeşlerimiz birbirinden ayrılmamalı. Sayın Abbas’la bugün bu konuyu ele alacağız, Abbas’ın zamanla itibariyle ziyareti büyük önem taşıyor. Kalıcı ve sürdürülebilir barış sağlanmalı, kalıcı ateşkes sağlanmalı. Türkiye hiçbir zulme karşı sessiz kalmayacaktır. Sesimizi en gür şekilde çıkarmaya devam edececeğiz."
Çok sarsıcı bir haber aldık
Davutoğlu toplantıda Ukrayna hava sahasında düşürülen Malezya uçağına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, "Filistin olaylarından sonra çok sarsıcı bir haber aldık. Malezya uçağı düşürüldü, 300’e yakın sivil hayatını kaybetti. Malezya uçağına binen yolcuların Ukrayna kriziyle ne ilgisi var? Yok. Dünyanın ucundaki bir kiriz beni ilgilendirmiyor diye kayıtsız kalamazsınız. Gelip hiç ilgisi olmayanları da vurabiliyor. Biz her şeyden önce bu vahim olayda hayatını kaybeden bütün yolculara taziye sunuyoruz. Malezya’ya taziyede bulunduk. Malezya dışişleri bakanıyla da görüşeceğim. Malezya’ya her türlü desteği sağlamaya hazırız. Tanımadığımız gelişmelere de sebebiyet veren gerilim artık sonlandırılmalı. Ukrayna’da kalıcı ve adil bir barış sağlanmalıdır. Pozitif katkı yapmaya çalıştık. Gözlemcilerimiz orada faaliyet içerisindeydi. Ukrayna için de ne yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Davutoğlu Türkiye-Karayip topluluğu toplantısına ilişkin de bilgi verdi. Davutoğlu, satırbaşlarıyla şunları söyledi:
"Bugün bir yenilik daha gerçekleştirdik. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Ortak bir kabile toplantısı yapar gibi çalıştık. Bütün gece Filistin acısını yaşarken, gece boyu telefon diplomasisi yaptıktan sonra böyle başarılı bir toplantı gerçekleştirmek bize teselli oldu.
Biz Türkiye olarak bugün yaptığımız toplantıda farklı coğrafya özellikleri rağmen empati yaparak çalıştık, neler yapabiliriz diye işbirliği içerisindeyiz. Bizi ortak bir gelecek vizyonu tasarlıyoruz, bu da önemli ikinci bir nokta. Robinson Crusoe örneğinden hareketle, gelir adaletsizliği varsa denge oluştuğu anlamına gelmez. Yeni bir finansal kalkınmaya ihtiyaç var. CARICOM – Türkiye birbirine destek olacaktır. G20 için bizden destek istendi, Türkiye her zaman öncü olacaktır.
Pasifik adaların meselesi Türkiye’nin meselesidir, insanlığın geleceği için ilgilidir. CARICOM ülkeleri tayfun tehdidi altında yaşarken bizler G20 üyesi olarak bu süreçlere kayıtsız kalamayız. Bugün beni sevindiren olay çok farklı tarihi geçmişten gelmemize rağmen insan geleceği için aynı yaklaşıma sahip olmamız. Yeni bir haber vereyim burada. Türkiye olarak bu yıl içerinde CARICOM havzasında büyükelçilik açmaya karar verdik.
Bize en büyük desteği TİKA veriyor. Haiti depremi esnasında emen seferber olmasını kendim de bizzat gördüm. Yoksulluğa ve insanı yardımlarda Karayip ülkelerinin yanında olacağız. Turizm, tarım, ulaştırma gibi alanlar eğitimcilerin eğitilmesi şeklinde projeler geliştirilecek. Kalkınma planı çerçevesinde 8 milyon TL ayırmıştık buna 2 milyon TL daha ekledik, ülkelere dağıtacağız. Türkiye 2016’da insanlık zirvesine ev sahipliği yapacak.
BM zemininde de 2015 kalkınma bağlamında gerekse diğer konularda CARICOM birlikte çalışacak. Bilsinler ki Türkiye BM üyesi olduğunda sadece ASYA-Avrupa arasında uçan olmayacak, bütün ülkelere ulaşacağız desteğimiz olacak eğer BM’ye katılırsak… CARICOM artık 14 üye değildir, 14+1’dir. Gönüllü bir üye vardır o da Türkiye."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ 23 ARALIK 2024 | Kabine Toplantısı saat kaçta, BUGÜN MÜ? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
MEB PERSONEL ALIMI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? 10 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı alınacak!
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası