Afşin-Elbistan Santrali'ne kirletme cezası
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Afşin- Elbistan Termik Santralleri'ne hava kirliliğine neden olduğu ve açığa kül döktüğü gerekçesiyle toplam 83 bin 49 lira para cezası kesildi.
Afşin- Elbistan Termik Santralleri'ne, bacalarından püskürttüğü atık yüzünden İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün denetimleri sonucu 2 ayrı para cezası verildi.
25 yıldan bu yana elektrik enerjisi üreten ancak baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışan, kül tutucu filtreleri işlevini yitiren Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne 27 bin 683 lira, 5 yıldır faaliyette olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne 18 milyon 149 bin metreküp kül ve kireç taşı atığını açık alana döküldüğü gerekçesiyle de 55 bin 366 lira para cezası kesildi.
İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, kesilen para cezalarının 2008'e dönük olduğunu, 7 kişilik ekiple sürdürdükleri denetimlerde aynı sorunların devam ettiğini söyledi.
Kanuna aykırı faaliyette bulunan tüm teşebbüslere aynı uygulamayı yaptıklarını belirten Çanak, "Bununla ilgili olarak Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne hava kirliliği ile ilgili, B Termik Santrali'ne de toz emisyonu ile ilgili 2 tane yaptırım uyguladık. Her iki santral için geçtiğimiz mayıs ayında yine denetim yaptık. Her zaman olduğu gibi A Termik Santralleri'nin aynı sorunları devam ederken, ekim ayının başından itibaren kül döküm hattı ile küllerini Çöllolar Kömür Sahası'na göndermeye başlayan B Termik Santrali'nde de kül sorunu devam ediyor" dedi.
Çanak, son denetimlerin ardından santrallere yeni cezalar kesileceğini de sözlerine ekledi.
Korkutucu rakamlar
Elbistan Acil Kurtarma Derneği (Elkut) Başkanı Poyraz Poyrazoğlu ise santralin çevreye büyük zararlar verdiğini belirterek, bazı rakamlar açıklayıp, şu bilgileri verdi:
"Günde ortalama 72 bin ton kömür yakan santraller, çevreye radyoaktif madde yayıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nda kanserle ilgili bölüm, bu bölgeyi mercek altına altında tutuyor. A Termik Santral yapılırken Baca Gazı Kükürt Arıtma Sistemi yüksek maliyeti nedeniyle yapılmamıştı. Kül tutucu elektro filitreler ise zaman içinde deforme oldu ve şu an çalışmıyor. Dünya ortalamasına göre atmosferdeki kükürtdioksit miktarı 150 mg/m3 olması gerekirken, bu değer yörede 1500 mg/m3 dolayında. Kirlilik bu boyutlara ulaştığı için kanser olmas riski de 10 kat artıyor."
Poyrazoğlu, bu korkutucu rakamların ilgili bütün çevrelerce bilindiğini, ancak seyirci kalındığını iddia etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı
GRAND KARTAL OTEL YIKILACAK MI? Bolu Kartalkaya yanan otel ön hasar tespit raporu!
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı