Son dakika toplantı yapıldı! İnfaz düzenlemesi ne zaman yasalaşacak?
Son dakika af haberleri 2020 ceza infaz düzenlemesinde yaşanan son gelişmelerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Düzenlemenin son haliyle yaklaşık 100 bine yakın mahkumun erken tahliye olması bekleniyor. Peki, kamuoyunda “af yasası” olarak adlandırılan ceza infaz düzenlemesi ne zaman çıkacak?
Ceza infaz düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri peş peşe yaşandı. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin hızlandırılması talimatını vermiş ve düzenlemenin kapsamının geniş tutulması gerektiğini belirtmişti.
Bu gelişmenin ardından ceza infaz düzenlemesi için taslak metin hazırlanmış ve CHP ile İYİ Parti’ye sunum yapılacağı belirtilmişti. 24 Mart’ta CHP’ye yapılan sunumda düzenleme ele alındı.
CHP’NİN HASSAS NOKTASI CİNSEL İSTİSMAR VE UYUŞTURUCU
Düzenlemenin taslak metninde uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarına da indirimin gündeme gelmesi nedeniyle CHP bu alana destek vermeyeceklerini belirtmişti. Partilerin anlaşması ve düzenlemenin son halini almasıyla birlikte kısa süre içerisinde Meclis’e gelmesi ve yasalaşması bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ TOPLANTI
Tarabya'daki Huber Köşkü'nde telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.
Görüşmeye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cahit Özkan, Özlem Zengin, Bülent Turan da Ankara'dan katıldı.
AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?
Alınan bilgiye göre, değişiklikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılacak.
Çalışmanın önemli bölümlerinden biri, ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken sürenin kısaltılması. Çalışmaya göre, koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye indirilecek. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.
Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
Mükerrirler (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e indirilecek.
DENETİMLİ SERBESTLİKTEKİ CEZASIZLIK ALGISI ORTADAN KALKACAK
Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit bir denetimli serbestlik süresi uygulanmasının, toplumda "cezasızlık" algısına yol açtığı ve "hakkaniyete aykırı bir infaz rejiminin ortaya çıkması sonucunu doğurduğu" eleştirilerine dikkate alan AK Parti, bu konuda da değişikliğe gidiyor.
Çalışmayla denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek, herkese maktu 1 yıl uygulamak yerine, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak bir düzenleme yapılacak. Böylelikle, her hükümlünün en az yüzde 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanacak.
1 YILLIK DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ GEÇİCİ OLARAK 3 YILA ÇIKARILACAK
Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak.
ANNE VE YAŞLILARA DA TAHLİYE YOLU
Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartıldı.
Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmadan denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.
ÇOCUKLARIN 1 GÜNÜ 3 GÜN SAYILACAK
Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak kabul edilecek.
KONUTTA İNFAZ USULÜNÜN KAPSAMI GENİŞLETİLECEK
Hapis cezalarının hafta sonu ve gece ceza infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılacak.
Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılacak, çocuklar da bu kapsama alınacak.
Böylelikle konutta infazın sınırı, kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde 6 aydan 1 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde 1 yıldan 2 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.
Toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.
Yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanacak.
“AF YASASI” NE ZAMAN ÇIKACAK?
Taslak metnin şekillenmesiyle birlikte CHP ve İYİ Parti’ye de sunum yapıldı. İki partiden de onayın gelmesinin ardından düzenlemenin kısa süre içerisinde Meclis’e gelmesi beklenirken burada yapılacak değerlendirmenin ardından da önümüzdeki haftalarda 2020 infaz düzenlemesi yasalaşacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)