Af yasası çıktı mı, son dakika gelişmeleri neler? İnfaz düzenlemesi görüşmeleri sürüyor
Kamuoyunda ‘2020 af yasası’ olarak nitelendirilen ceza infaz düzenlemesi için görüşmeler devam ediyor. Maddeler için görüşmelerin sürdüğü Meclis’te süreçte sona yaklaşıldı. Peki, af yasası ne zaman çıkacak, son dakika gelişmeleri neler? İşte infaz düzenlemesinde son durum…
Ceza infaz düzenlemesi çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanan maddeler Meclis’te görüşülmeye başlandı. Geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili “süreci hızlandırın” talimatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmiş ve düzenleme sonrası hazırlanan taslak ile AK Parti ve CHP arasında görüşme gerçekleşmişti.
Bu görüşmenin ardından düzenlemenin Meclis’e sunulduğunu ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan düzenlemeye ilişkin detayları paylaşmıştı. İşte o düzenlemede yer alan detaylar ve süreçteki son gelişmeler…
"AF YASASI" KİMLERİ KAPSIYOR?
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Şu anda yapmakta olduğumuz infaz düzenlemesi, hem bugüne kadar işlenmiş hüküm, infaz aşamasına geçilmiş ve yargılama aşamasında bütün suçları kapsamaktadır hem de bundan sonra işlenecek olan Allah korusun tabi ki arzu etmeyiz suçlara da uygulanacak bir müessese getiriyoruz" dedi.
Özkan’ın açıklamaları hafta başında yaptığı açıklamalar ise şöyle:
Düzenlemeyi TBMM Başkanlığı'na sevk ettik. Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır.
Çıkar amaçlı suç örgütü kuran ve yönetenlerle ilgili cezaların taban ve tavan oranını 2 yıl artırıyoruz.
2 yıllık denetimli serbestlik sürecini 3 yıla çıkarıyoruz.
Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir.
DENETİMLİ SERBESTLİK 3 YILA ÇIKARILDI
Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek herkese maktu bir yıl uygulama yerine ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı bir uygulama öngörülmektedir. 2 yıllık denetimli serbestlik sürecini 3 yıla çıkarıyoruz.
0-6 YAŞ ÇOCUĞU OLANLARA KONUTTA İNFAZ
65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastaların belirli şartlarla konuttan infazını mümkün hale getiriyoruz.
90 BİN KİŞİ YARARLANACAK
Geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında 45 bin kişi bu düzenlemeden yararlanıyor. Salgın hastalık nedeniyle bu süreçten yararlanacaklarla birlikte bu rakam 90 bine ulaşıyor.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Ceza infaz yasası ile ilgili 70 maddelik düzenleme geçtiğimiz gün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülüp kabul edildi. Yasa taslağı bu hafta Salı günü yani 7 Nisan’da TBMM Genel Kurulu gündemine geldi ve maddeler üzerinde görüşmeler başlandı. Burada yapılacak oylamada yeterli sayıya ulaşılmasının ardından yeni düzenlemenin oylanarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenecek.
KADINA ŞİDDET VE CİNSEL İSTİSMARA AF MI GELİYOR?
Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Abdulkadir Selvi'nin köşesinde kaleme aldığı konuyla ilgili detaylar şöyle: Eğer kadına şiddet ve cinsel istismara af gelirse hepimiz bu düzenlemenin karşısında yer alırız, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere. Çünkü Erdoğan’ın bu konuda ne kadar hassas olduğu biliniyor. Ayrıca onun döneminde kadına şiddet, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarının ceza oranları arttırıldı.
Çok sade ve net bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Bu tartışma nereden başladı?
AK Parti ve MHP milletvekilleri, iki ayaklı teklif verdiler.
1) Adalet Bakanlığı’nın açık cezaevlerindeki mahkûmlara iki kez izin hakkının koronavirüs dikkate alınarak üçe çıkarılması,
2) Kapalı cezaevinde olan ama açık cezaevine geçmesine 1 yıl kalan iyi halli mahkûmların ise talep etmelerini halinde açık cezaevine geçmelerine olanak tanınması.
Tartışma, teklifte yer alan “Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere” ibaresi üzerine patlak verdi.
Terör ve örgüt suçları hariçse o zaman diğerleri indirim kapsamında gibi bir mantık yürütüldü. Bu iş ciddi bir iş. Öyle mağazaların yaz ve kış indirimlerine benzemez. Bir virgülün bile binlerce insanın hayatını etkilediği bir düzenlemeden söz ediyoruz. Ceza hukuku hocası İzzet Özgenç bile, “Kasten adam öldürme, uyuşturucu, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarını işleyenler tahliye edilecekler” dedi.
İDDİALAR DOĞRU MU?
Bunun üzerine teklif sahibi olan AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya’ya sordum.
“Asla doğru değil” dedi. Madde madde anlattı.
1- “Açık cezaevlerinde 75 bin hükümlü var. İnfaz indirimiyle 40-45 bini çıkıyor. Geriye kalan 30 bin mahkûma ise koronavirüs nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından üç kez olmak üzere izin verilecek. Açık cezaevleri boşalacak. Ancak açık cezaevlerinin iş yurtları, üretim atölyeleri ve üretim yaptıkları tarım işletmeleri var. Onların faaliyetlerini sürdürebilmesi ve kapalı cezaevlerinin rahatlaması için iyi halli olan ve açık cezaevine çıkmasına 1 yılı kalan mahkûmlardan talep edenleri alacağız.”
İŞTE O MADDE
Buna bir itiraz yok. Kavganın koptuğu yer burası.
2- “Ceza İnfaz Kanunu 2005 yılında yürürlüğe girdiğinde uyuşturucu, cinsel suçlar ve çocuğa karşı istismar ve terör suçlarında infaz 3’te 2’ydi. 2004 yılında yaptığımız düzenlemede bunu 4’te 3’e yükselttik. Burada, ‘Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere’ ibaresini koymasaydık, o zaman 2014 öncesinde infazı 3’te 2 olduğu için yarı yarıya indirimden yararlanacaklardı. O nedenle bu hükmü koyduk.”
3- “Çocuklarla ilgili suçlarda indirime gitmememizin bir nedeni de eğer onları yarı yarıya indirim kapsamına alsaydık, örgütler bu kez çocukları suça iteceklerdi. Böylece suça bulaşmış çocukların sayısı artacaktı.”