Af yasası çıktı mı? 2020 af yasası son dakika haberleri
Af yasası çıktı mı, çıkacak mı? Binlerce hükümlü yakını bu sorunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ardından da Meclis’te destek vermesi amacıyla CHP’ye sunulan paket yasalaşırsa hükümlü sayısının yaklaşık 3’te birinin erken tahliye olması bekleniyor. İşte, ceza infaz yasasında düzenleme ya da 2020 af yasası son dakika haberleri…
Af yasası ile ilgili son durum merakla araştırılıyor. Özellikle hükümlü yakınları yasa tasarısı ile ilgili son durumu merak ediyor. Teklif Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Ardından da destek verilmesi amacıyla teklif CHP’ye sunuldu. Peki, af yasası ne zaman yasalaşacak? Af yasası kimlere vuruyor? İşte, 2020 af yasası son dakika gelişmeleri…
“ACİL” DÜZENLENME TALİMATI
Hürriyet Gazetesi’nden Oya Armutçu ve Gizem Karakış’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “af yasası” ile ilgili son dakika talimatı geldi. Haberin detaylarına göre; Çankaya Köşkü’nde önceki gün yapılan koronavirüs zirvesinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile akşam saat 19.00’da “acil” bir infaz düzenlemesi toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren toplantıya AK Parti Grup Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş, Bülent Turan, Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.
CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?
Milliyet’te yer alan habere göre taslak içerisinde yer alan detaylar şöyle; Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. Kasten öldürme suçunda üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran korunacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek.
- Her hükümlü, cezasının en az yüzde 40’ı kadar süre cezaevinde kalacak.
- Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.
- Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.
- ‘İyi hâl’ İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık cezaevine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.
“AF YASASI” NE ZAMAN ÇIKACAK?
Taslak metnin şekillenmesiyle birlikte taslak CHP ve İYİ Parti’ye de sunum yapıldı. Düzenlemenin kısa süre içerisinde Meclis’e gelmesi beklenirken burada Meclis Genel Kurulu'ndaki oylama sonrası düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.