hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Af çıkacak mı? Yargı reformu Meclis’te! İşte af yasasında son durum

    Af çıkacak mı Yargı reformu Meclis’te İşte af yasasında son durum
    expand

    Af yasası esas itibariyle ceza infaz kanundaki düzenlemeyle ilgili son durum merakla araştırılıyor. Bilindiği üzere yargı reformu TBMM gündemine geldi. Gözler ise yaklaşık 40 bin hükümlünün erken tahliyesinin önünü açacak ceza infaz düzenlemesi ya da halk arasındaki yaygın kullanımıyla af yasasında… Peki, af yasası ne zaman çıkacak? İşte, ceza infaz kanunundaki değişiklik önergesiyle ilgili son durum…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Af yasası ile ilgili detaylar yargı reformu paketinin TBMM’ye gelmesi ve ilk paketin oylanıp onaylanmasıyla birlikte en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Yargı reformu kapsamında af yasası yani “ceza infaz yasasında olası düzenleme”nin ne zaman TBMM gündemine geleceği ve düzenlemeyle neyin hedeflendiği merak ediliyor. Peki, af yasası en zaman çıkacak? İşte, merak edilen detaylar…

    AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

    Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Ancak henüz ceza infaz kanunu ile ilgili değişiklik planı henüz Meclis gündemine gelmedi. Yargı reformuyla ilgili konuşan Naci Bostancı düzenlemeyi Eylül ayının sonuna kadar bitirmek istediklerini söyledi. Meclis gündemindeki son durum göz önüne alındığında af yasasının da eylül sonu veya ekimin ilk haftasında onaylanması bekleniyor.

    İNFAZ SÜRESİ YARI YARIYA DÜŞÜYOR

    Yürürlükteki yasaya göre ağırlaştırılmış müebbet cezasından hüküm giyenlerin infazı 30 yıl, müebbet alanların 24 yıl, diğer süreli hapis cezası alanlar yönünden ise üçte iki oranında uygulanıyor.

    Yapılacak düzenlemeyle, süreli hapis cezalarındaki infaz oranının, 2004 değişikliği öncesindeki gibi, yarı yarıya uygulanması üzerinde duruluyor. Bu durumda örneğin 10 yıl ceza alan bir kişi 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde kalacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EN AZ 40 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

    Cezaevlerinde halen 280 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün Temmuz 2019 verilerine göre Türkiye'de 353 cezaevi bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 218 bin. Yapılacak infaz düzenlemesiyle, cezaevinden en az 38 bin kişinin tahliye olacağı hesaplanıyor. Konuyla ilgili BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan AK Parti’li bir yetkili üst sınırı şimdiden öngörmenin mümkün olmadığını belirtmekle birlikte 38 ile 40 bin arasında kişinin yasa çıkar çıkmaz tahliye olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

    DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ DEĞİŞİYOR

    Denetimli serbestlikten yararlanma koşullarında da değişikliğe gidilerek, cezayla orantılı olarak yararlanma ilkesinin getirilmesi planlanıyor.

    Mevcut uygulamada, cezasının son 6 ayını açık cezaevinde geçiren hükümlülerden koşullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalanlar denetimli serbestlikten yararlanabiliyor.

    Yeni düzenlemede, denetimli serbestlikten yararlanma koşulunun, tahliyeye 1 yıl kala değil, aldığı ceza oranına göre belirlenmesi üzerinde duruluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

    Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek. Öte yandan konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyuşturucu hükümlülerinin yasadan yararlanmasına kapıları kapatıp “Uyuşturucuya ilişkin suçlara kesinlikle indirim yapılmayacak. Bu konu kapanmıştır” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow