Adli Yıl Töreni Külliye'de yapıldı
Adlı Yıl açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin külliyede yapılıyor olmasıyla ilgili tartışmalara ilişkin, "Burası da milletin malıdır, devletin malıdır. Nitekim Adli Yıl açılışı burada olmasaydı bir otelin eksi 2'nci katında olacaktı" dedi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 15 Temmuz'un devletin tüm kurumları gibi yargıda da önemli sarsıntıları meydana getirdiğini belirterek, "Kişisel ve kurumsal anlamda her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu rahatlıkla söylemek istiyorum" ifadesini kullandı.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit şunları söyledi:
Geçen yıldan bugüne kadar önemli dğeişiklikler oldu. İstinaf mahkemeleri faaliyete girdi, bunu Yargıtay olarak önemsediğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bunun yanısıra yargı üzerindeki ağır iş yükünün kaldırılması için çok önemli toplantılar yaptık. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık. 15 Temmuz, devletin tüm kurumlarında olduğu gibi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. Kişisel ve kurumsal anlamda her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu rahatlıkla söylemek istiyorum.
Yargıtay'da görev yapan, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.
Çağdaş değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldığımız takdirde kültürel çeşitliliğimizi büyük bir zenginliğe dönüştürebiliriz.
Gerçek dindarlık ve hoşgörü herkesi dini ve fikriyle hoşgörmektir. Yaradılanı yaradandar ötürü sevmek felsefesi geniş kitlelelere ulaşmıştır.
Uzlaşı kültürünü genişletmemiz gerekmektedir. Bizler ancak birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz.
Darbe kalkışmasından sonra toplum olarak gösterdiğimiz birlik ve beraberlik geleceğ yönelik inancımızı pekiştirmiştir.
Terör öncelikle insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Ülkemizde sürmekte olan terör insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Bir insanlık suçu olan teröre karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur.
Terör örgütlerinin kullandıkları araçların devletlerin tekelinde olduğu saklanamaz bir gerçektir. Devletler özellikle silahların terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorundadır. Teröre destek veren ülkelerin bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini de bilmelidir. Silahın sahibine sadakatı yoktur. Teröre doğrudan destek veren ülkelerin uluslararası sözleşmelere uygun davranmalarını bekliyoruz.
Hukuk devleti olarak terörle mücadelenin zorluğu bilinmektedir. Devletimiz hukuktan vazgeçmeden mücadelesini sürdürmektedir.
Bölge halkının teröre karşı duruşunu takdirle karşılıyoruz.
15 Temmuz'da milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, hukuk devletine tüm evrensel değerlere yönelik FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı sadece bir darbe olarak nitelendirilemez. Sonu gelmeyen bir çatışma içine girecek bir sonucu doğuracak bir saldırıdır. Bir anda ülkenin kan gölüne girmesine neden olacak bir eylemdir. Bitmeyecek iç çatışmalara, kardeş kavgalarını doğurabilecek bir eylemdir. Kamu düzeninin bir daha geri gelmemesi sonucunu doğuracak bir eylemdir. Türkiye'nin bölünmesini değil yok edilmesini amaçlayan bir saldırıdır.
Bu hain örgütü ve destekçilerini etkisiz hale getiremezsek gelecekte de benzer saldırılara maruz kalabiliriz.
15 Temmuz'da yapılan saldırı batılı dostlarımız tarafından güçlü şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır.
15 Temmuz'da çok net bir şekilde anlaşıldığı şekilde sahte belge, yasadışı dinleme gibi tedbirler aracılığı ile hukuk bir silah gibi kullanılmış emniyet ve silahlı kuvvetlerde militanlar yerleştirilmiştir.
Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız mahkemelerce uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaklardır.
Hukuk devletinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanmasıyla mümkün olacağından kuşkumuz yoktur.
Son günlerde devleti ve toplumu derinden etkileme potansiyeli taşıyan anayasal ve yasal değişikliklerden en çok etkilenecek olan Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının önemli olduğu kanaatindeyim.
En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır.
Hakimin enteleküel bir birikimin olması da şarttır. Hakimin tarafsızlığı en az bağımsızlığı kadar önemlidir.
Her türlü cemiyet, cemaat çıkarının toplum çıkarının yerine ikame edilmesi hiçbir hukuk düzeninin hoş görmediği bir anlayıştır. Adalet arayanın elleri temiz olmalıdır.
Yargının en önemli sorunlarından biri artan iş yüküdür.
Yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir değerlendirmesi yapılmadan gerçek anlamda bir yargı reformundan söz edilmesi mümkün değildir. Dünyadaki gelişmiş yargı sistemlerinin iyi örnekleri alınabilir.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Sözlerime başlarken bir hususa açıklık getirmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu mekan elbette Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçasıdır.
Ama bu mekan aynen avlu içindeki camimiz ve kütüphane ki beş milyon kütüphane olacak, herkese açık mekanlardır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin her yeri gibi burası da milletin malıdır, devletin malıdır. Bizler görev süremiz boyunca çalışmalarımızı burada yürütmekle mükellefiz. Bu mekanları bizden sonra gelecekler de kullanmayı sürdüreceklerdir. Kongre merkezimiz önemli bir eksikliği planlamak üzere inşa edilmiştir. Ankara'da maalesef çaplı toplantılarımızı yapacak toplantımız yoktur. Son senelerde yeni yapıldı. Başkentimizde böyle eksikliklerin giderilmesi bizim için önemliydi. Bu bina aynı zamanda bir opera binası işlevini de görecek bir kabiliyete sahiptir.
Nitekim Yargıtay Başkanımız, Adli Yıl açılışı burada olmasaydı bir otelin eksi 2'nci katında olacağını söylemişti. Böyle bir merkezin devletin kurumlarının da emrinde olduğunu söyleyerek kendilerini buraya davet ettik. Millet adına görev yapan yargının milletin mekanında adli yıl açılışını yapması yargı bağımsızlığına göle düşürmez. Bir kez daha milletin mekanına hoş geldiniz diyorum. Diğer kurumların temsilcilerine de Yenikapı ruhuna uygun hareket etmelerini diliyorum.
15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatıdır. Hızla harekete geçen ilk andan itibaren tüm çalışmaları hukuka uygun şekilde yürüten anında açıklamalarını yapmak üzere hukuk olarak gereği neyse yapılacaktır demek suretiyle ilk mesajlarını vermiş ve yargı kapısının arkasına girip gizlenmiştir. Bu tavır çok önemlidir. Yargımıza teşekkür ediyorum.
O kutlu mücadele tarihe altın harflerle kazınmıştır. Çanakkale Destanıyla büyüyen gençlerimiz kendi destanlarını yazdılar. Artık tarihi kitaplardan okuyan değil hem okuyan hem yaşayan bir millet olduk bu çok önemli. Biz 79 milyonuyla tek milletiz. Böyle olmak zorundayız. Böyle olursak hedefe ulaşacağız. Bizim tek bayrağımız var. Tek vatan, kimse bu vatan toprakları üzerinde bir operasyon düşüncesine girmesin. Girdikleri anda karşısında milletimizin ta kendisini bulacaktır. Bu millete kötü niyet besleyenler çok iyi bilsinler ki Türkiye 79 milyonluk bir orduya sahiptir. Ve bilsinler ki tek devlet... Devletin içinde devlet olmaz. 40 yıldır bunun hesabındaydılar. 15 Temmuz'u bir musibet, bin nasihatten evladır, böyle görüyorum.
O kutlu mücadele tarihe altın harflerle kazınmıştır.
Çanakkale Destanıyla büyüyen gençlerimiz kendi destanlarını yazdılar. Artık tarihi kitaplardan okuyan değil hem okuyan hem yaşayan bir millet olduk bu çok önemli. Biz 79 milyonuyla tek milletiz. Böyle olmak zorundayız. Böyle olursak hedefe ulaşacağız. Bizim tek bayrağımız var. Tek vatan, kimse bu vatan toprakları üzerinde bir operasyon düşüncesine girmesin. Girdikleri anda karşısında milletimizin ta kendisini bulacaktır. Bu millete kötü niyet besleyenler çok iyi bilsinler ki Türkiye 79 milyonluk bir orduya sahiptir. Ve bilsinler ki tek devlet... Devletin içinde devlet olmaz. 40 yıldır bunun hesabındaydılar. 15 Temmuz'u bir musibet, bin nasihatten evladır, böyle görüyorum. Ben inanıyorum ki, milletimiz kazanacak ve yeni bir milat olarak geleceğe yürüyeceğiz.
O gece milletin her rengi iradesine, özgürlüğüne, geleceğine sahip çıktı. Milletimiz o gece görevini yerine getirdi. Artık sıra bizde. Siyasetinde, bürokrasinde görev alan herkeste. Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışması lazım. Hiçbirimizin ülkemizin çıkarları dışında hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz'dan öncesi farklıdır, sonrası farklıdır. Şahsım dahil... Böyle anlarda herkes 15 Temmuz şehitlerinin hikayesine bakmalıdır. Oradaki kahramanlık bizi kendimize getiremiyorsa yazıklar olsun.
Sadece ve sadece kendi mensuplarının çıkarlarını gözeten anlayışları sebebiyle FETÖ milletimizn gözünde zaten mahkum olmuştu. Adaletin ne kadar önemli olduğunu sadece bu örnek bile bize anlatmakta yeterli. Bu süreci hızlandıralım, bir an önce hukuk içinde neticeye gidelim. O gece 30 küsür kişi darbecilerden öldü, 241 kişi darbe karşısında direnenlerden şehit oldu. Demek ki bizler darbecilere 'Vurun' diye talimat vermedik, 'Yakalayın, adalete teslim edin' dedik. Ey dünya hala bize hangi gözle bakıyorsunuz. Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi? Şahsımı vurmaya gelenler günlerce Marmaris'in ormanlarında gizlendi. Bizim jandarmamız onları vurmadı, öldürebilirdi. Ne yaptı, yakaladı, savcıya teslim etti.
Yeni adli yılda adalet teşkilatımızın tüm kademelerinde görev yapan hakimlerin, savcıların elbette avukatlarımızın adaleti tesis etmek için daha çok çalışacaklardan şüphemiz yok. FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan hakim ve savcıların zaafiyete yol açmayacağına inanıyorum. Bu duygularla çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!
HABER|| Yangın faciasında 76 kişi can verdi: Tarifsiz acı! Son veda...