hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlar oyun jeline karşı uyardı: Zehirli etkileri var

    Uzmanlar oyun jeline karşı uyardı: Zehirli etkileri var
    expand

    Uzmanlar "zıp zıp hamuru" olarak anılan "Slime" şahi oyun jelinin zehirli etkilerine karşı uyardı; alerjik olduğunu ve bağımlılık yapıcı olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar, "zıp zıp hamuru" olarak anılan çocuklara yönelik oyun jeli olan "Slime"ın zehirli etkilerine karşı uyardı; alerjik olduğunu ve bağımlılık yapıcı olduğunu söyledi.

    Mavi Balina isimli oyun intihara sürüklüyor

    Adli Bilimciler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, internette içinde uçucu özellikte yapıştırıcılar bulunan "zıp zıp hamuru"nun nasıl hazırlandığının çok sayıda tarifi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    Bu kez oyun ciddi

    "Zıp zıp hamurunun içine boraks, gıda boyası, zamk, tutkal, bazen de oje, tıraş köpüğü ve tıraş losyonu katılıyor. Yapıştırıcılar kırtasiyelerden, boraks ise eczanelerden rahatlıkla temin edilebiliyor. Bu madde; zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri ve alerjik etkileriyle zarar veriyor. Özellikle uçucu içeren yapıştırıcılarda en büyük tehlike bağımlılık geliştirme riski. Bu maddeleri kullananlar daha sonra diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçebilmektedir. Uçucu madde koklaması ve soluması sonucunda beyin, kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek fonksiyonları bozulur. Kullanım sonucu ani ölümün en büyük nedeni kalp atımlarındaki düzensizliktir. Ne olursa olsun hiç unutulmaması gereken şey bu maddeleri kısa süre koklamanın dahi, zararlı etkilerinin çok olduğudur. Bu madde oynamak için değildir. Amacı dışında uzun süreli ve direkt temasla kullanılmaları sağlığa zararlıdır."

    'Yaptırım getirilmeli'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adli Bilimciler Derneği Terör İncelemeleri Komisyon Başkanı Borga Sezer de, eskiden kokulu silgi ya da eline yapıştırıcı bulaştırıp koklayan öğrencilerin yerini "zıp zıp hamuru" koklayan öğrencilerin aldığını söyledi. Sezer, "Bunun üretkenliği geliştirdiğini ve eğlenceli olduğunu düşünen eğitici ve ebeveynler bile var maalesef. Çocuklar farkında olmadan bu kimyasal karışımı yüz, göz ve ağızlarına sürmekteler. Zararlı olan bu maddeleri merdiven altı yapan satıcılardan alan kırtasiye ve oyuncak mağazalarına yaptırım getirilmeli. Sağlık Bakanlığının yaptığı yasal düzenlemelerle zaten okullarda uçucu madde içeren yapıştırıcıların kullanılması yasaklandı. 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların satışı da engellendi ve aksi durumlar için cezai yaptırımlar getirildi. Bu düzenlemeler çocukları bağımlılık yapan maddelerden uzak tutmak amacıyla alındı" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow