Abdullah Gül sessizliğini bozdu: Başına yeni problemler açmasın
Abdullah Gül Twitter'daki uzun süredir süren sessizliğini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı krizi için bozdu. 11. Cumhurbaşkanı Gül, "Kerkük'te Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asılması kentteki ulusal birliği ve Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki beraberliği tehdit eder" dedi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının vilayetteki tüm resmi dairelerde Irak bayrağıyla birlikte asılacak olmasına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twıtter hesabından Türkçe ve Arapça olarak yaptığı paylaşımda, "Kerkük'te Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asılması kentteki ulusal birliği ve Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki beraberliği tehdit eder" dedi.
Abdullah Gül mesajında şu ifadeleri kullandı:
Başbakan Yıldırım eski bakanlarla kahvaltıda buluşacak
"Kerkük'te Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asılması kentteki Ulusal Birliği ve Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki beraberliği tehdit eder. Irak Anayasasına aykırı bu tek taraflı kararın gözden geçirilmesi ve ülkedeki tüm grupların anayasa doğrultusunda hareket etmesi, Irak'ın ve bölgenin istikrarı bakımından büyük önem taşımaktadır. Zaten yeteri kadar çatışma ve acıyla bitap düşmüş Irak'ın başına yeni problemler açmaması gerekir."
Ne olmuştu?
Irak'taki Kerkük İl Meclisi 26 Kürt üyenin katılımıyla, kentteki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılmasını onaylamıştı.
Eski Başbakan Yardımcısı: Irak tezkeresini Sezer engelledi
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtmişti. Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu adımı, Kerkük'teki ulusal birliğe aykırı buluyoruz ve kentteki bileşenler arasındaki anlaşma ve dayanışma ruhuyla çelişiyor. Tek bir grubun veya partinin iradesinin empoze edilmesi ve diğerlerinin kent yönetimindeki iradesi ve hakkının üstüne çıkılması kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı.
Kerkük'ün statüsü
ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140'ıncı Maddesi'ne göre Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı. Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük öçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.