hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin maşası DEAŞ Dağıstan'da mı? Putin terörle mi cezalandırılıyor?

    ABDnin maşası DEAŞ Dağıstanda mı Putin terörle mi cezalandırılıyor
    expand

    Rusya en son Mart ayında Moskova'daki konser salonuna yönelik terör saldırısıyla hedef alınmıştı. Şimdi de Dağıstan'daki saldırıyla hedef alındı. Bu saldırının arkasında kimler var ve verilmek istenen mesaj ne? Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Dağıstan saldırısına ilişkin detayları CNN TÜRK'te anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbuğ'un açıklamaları şöyle:

    Bu saldırının gelişigüzel bir saldırı olmadığı çok açık. Üzerine çalışılmış ve detayla düşünülüp planlanmış bir terör saldırısı. Terör denildiğinde akla gelen bir devlet var o da ABD. Dolayısıyla DEAŞ'ı ABD'den bağımsız düşünmek mümkün değil. Bunu ben değil Trump söylüyor. Bu son günlerde bazı siyasiler tarafından da dillendirilmeye başlandı. PKK'yı da DEAŞ'ı da Boko Haram'ı da ABD kurdu. ABD bu gerçekle yüzleşecek. DEAŞ'ın ABD'den habersiz iş yapması mümkün değil. John Baas, ABD'nin sözde büyükelçisiydi biz bunu istenmeyen adam ilan ettik ve gitmek zorunda kaldı. Gittiği yer de Afganistan ve orada da kan gövdeyi götürdü. Aynı ABD ülkeye burnunu sokamıyor FETÖ bitti. FETÖ'nün alçak yapısıyla iş birliği bitti. PKK'lı teröristlerle metropollerde kol gezdiği dönemler sona erdi. İçerideki maşa bitince ABD arkasına bakmadan ülkeyi terk etti. Şimdi Irak'ta Suriye'de Dağıstan'da etki yaratmanın arayışında. Dağıstan'daki terör saldırısı için uzağa gitmeye gerek yok. Bizim aldığımız bilgiler şunu tespit ediyor. ABD'nin DEAŞ üzerinden birden fazla kuşu vurmak üzere attığı bir taş var. Burada Rusya üzerinden mesele okunuyor ama ben birkaç pencereden bakmanın doğru olduğu kanaatindeyim. DEAŞ dünyanın her yerinde bu ABD'nin yaymak istediği bir korku. Trump ilginç bir çıkış yapmıştı. Demişti ki "DEAŞ bitti evimize dönüyoruz. Kalan teröristleri de ben Sayın Erdoğan'a çok güveniyorum o gereğini yapacaktır" dedi. Bu önemli bir hamleydi ve benim Trump'tan beklediğim bir hamleydi. Trump benim çıkış olarak gördüğüm bir kişi. Sayın Orban da aynı çizgiden bakıyor. Trump'ın bu sözüne karşılık hemen yanındaki şahinler devreye girdi. Başkana saldırdılar bunları nerden çıkardık diyerek. Trump DEAŞ'ı erken öldürdü küresel çetenin yanındaki aktörleri kazanan olacak. Trump'ı yalancı çıkarmak için Avrupa'nın önemli şehirlerinde saldırılar görebiliriz demiştim. Londra ve Paris'te saldırılar olmuştu. ABD'nin bu saldırıda Suriye'deki varlığı sorgulanacak. Oradaki sözde müttefiki için yol arkadaşım diyor. O gerekçe yaratılması için DEAŞ'ın dünyada tehdit olarak algılanması lazım. Rusya'nın muhtelif yerlerinde cephe açarak Rusya'yı bir sarmalın içine almak istiyor. Ukrayna konusu hep tartışılıyor. Stoltenberg giderayak nükleerden bahsetti. Sen NATO Genel Sekreteri'sin bu söylemle ne amaca ulaştın? ABD diyor ki her yerde her an her türlü eylemi yaptırabilirim. Belki önümüzdeki günlerde başka coğrafyalarda Rusya'da çemberin içinde alındığı hissini verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "MOSKOVA SALDIRISIYLA BİRLİKTE OKUMAK LAZIM"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şuan Dağıstan'da yapılan saldırıyla Moskova'daki konser salonu saldırısını birlikte okumak lazım. ABD'nin kastı Rusya içerisinde siyasi karmaşa yaratmak. Müslümanlarla hristiyanlar arasında karmaşa yaratmak. Putin bunu gördü ve "Müslümanlarla hiçbir sorunumuz yok onlar bizim vatandaşlarımız" dedi. Putin cami açtı, kuran hediye etti. Batı'nın hayali bu değil, kaos kargaşa yaşansın istiyor. Bu anlamda bir kaşıma saldırıydı ve Putin bunun önünü kesti. Dağıstan'daki saldırıda müftü ne dedi. "Aramızı açamayacaklar, biz bu oyuna gelmeyeceğiz" dedi. Rusya'da elbette korku var ama Rus halkını ABD halkına göre bilinçli ve soğukkanlı görüyorum. Burada kamuoyunun dengeye getirileceğini ve oyuna düşmeyeceğine inanıyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow