hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den İsrail-Lübnan açıklaması

    İsrail Savunma Bakanı Gallant Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Austin ile bir araya geldi. Görüşmede konuşan ABD Savunma Bakanı Austin "Hizbullah'ın Lübnan'dan arttırdığı saldırılardan oldukça endişeliyiz. Burada çıkacak bir savaş bölgesel bir savaşa dönebilir." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, İsrail Savunma Bakanı Gallant ve ABD Savunma Bakanı Austin'in Pentagon'da yaptıkları görüşmeyle ilgili, "Biraz önce İsrail Savunma Bakanı Gallant 7 Ekim'den bu yana ikinci kez Pentagon'a geldi ve özel karşılama ekibi geldi. İçeri girdiklerinde ben de orada olan birkaç gazeteciden biriydim. Son zamanlarda sıcak gündem İsrail, Hizbullah ile savaşa girecek mi? ABD Savunma Bakanı Austin, "Hizbullah'ın roket saldırıları İsrailliler için daha fazla acı anlamına geliyor. Hizbullah'ın giderek artan provokasyonları İsrail ve Lübnan halkını istemedikleri bir savaşa sürükleme tehlikesi taşıyor. Burada çıkacak bir çatışma bölgesel bir savaşa dönüşebilir" dedi. Bölgesel bir savaştan bahsetti. Aynı zamanda İsrail'in yanında olduklarını da söyledi. İsraillilerin İran, Husiler, Hizbullah ve Hamas'tan gelen tehditlerle karşı karşıya olduklarını bildiklerini söyledi. İsrail Savunma Bakanı Gallant "50'den fazla kez telefonla görüştük. Kuzeyde güvenliği sağlama ve sahadaki gerçekliği değiştirmeye kararlıyız" dedi. Bunu Austin'in açıklamalarıyla birlikte okumak gerekiyor. Acaba burada Hizbullah'a saldırmadan önce son durak Pentagon mu? Gazze hakkında konuşuldu. Austin, "İsrail'e ateşkes teklifini kabul ettikleri için teşekkür ediyorum." dedi. Bütün rehineler eve dönene kadar Gazze'de durmayacaklarını söyledi. İki bakan tüm dünyaya 'Kuzeyde Lübnan'da gerçekliği değiştirmeye kararlıyız' dedi" ifadelerini kullandı.

    HAMAS'TAN GAZZE AÇIKLAMASI

    Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin kız kardeşi Zahr Abdusselam Heniyye ile beraberinde 10 sivilin öldürüldüğü, Derec Mahallesinde sığınma merkezi olarak kullanılan okula yönelik saldırıda Filistinli bir aileden 8 kişinin hayatını kaybettiği, Megazi ve Şatı mülteci kamplarına gerçekleştirilen saldırılarda da çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı anımsatıldı.

    İsrail'in Gazze Şeridi'nde katliamlar gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, "Siyonist faşist İsrail hükümetinin, masum sivilleri kasten hedef alarak gerçekleştirdiği bu katliamlarla, tüm uluslararası yasalara, normlara ve insani değerlere meydan okumaya devam ettiğini onayladığı" ifade edildi. ABD yönetiminin, "Tel Aviv hükümetine ve ordusuna Gazze'deki yıkım ve imha operasyonunu gerçekleştirmesi için siyasi ve askeri koruma sağladığı ve zaman tanıdığı" kaydedilen açıklamada, Hamas, Filistinliler aleyhinde yürütülen "soykırım savaşının" sürdürülmesinin sorumluluğunu, Washington yönetimine yükledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletlere, "devam eden bu korkunç suçlara karşı sorumluluklarını üstlenmeleri, masum sivilleri korumak için ivedilikle harekete geçmeleri ve İsrailli liderleri işledikleri suçlardan sorumlu tutmaları" çağrısı yapıldı. İsrail güçleri, savaş uçaklarıyla sabah saatlerinde Gazze kentinin farklı bölgelerine bir dizi saldırı düzenledi. Filistinli sivillere ait evler ile zorla yerinden edilenlerin bulunduğu iki okulun hedef alındığı saldırılarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow