ABD Suriye’den çekiliyor mu? Ankara ne diyor, ABD çekilirse Türkiye’nin önemi artar mı?
Suriye hareketlik ABD basını tarafından çekilme olarak yorumlandı. Askeri üslerdeki hareketlilik Ankara'da nasıl yorumlanıyor? Çekilme için belirleyeceği faktörler var mı? Bunlar neler? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, başkentin nabzını tuttu. İşte Ankara'nın çekilmeye dair yorumu...
ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının ilk başlarda 800-900 asker olduğu değerlendiriliyordu. Sonra Biden döneminde bin 200'lerden 2 binlere çıkarıldığı söylendi. Bu rakamlar gerçeği ne kadar yansıtıyor o ayrı. Hiçbir zaman tam olarak net bilemeyiz, hiçbir ülke askeri bilgilerini açık açık deklare etmez ama yansıyan, değerlendirilen rakamlar böyle.
"ASKER SAYISINI ÖNCE ARTIRIP SONRA AZALTIYORLAR"
Şimdi yaşanan bu hareketlilik Ankara açısından, "ABD askerlerini Suriye'den çekiyor" diye okunmuyor. 2 bine çıkarılan askeri gücün bir miktar azaltılması yoluna gidildiği üzerinde duruluyor. Aşağı yukarı 400 ila 600 askerin çekildiği yansıyor. Bazı malzemelerini götürüyorlar, bazı yerleri kapatıp ki New York Times 3 operasyon üssü kapatılacak diye yazmış. Oradaki askerleri başka yere taşıyorlar Ama yine orada yaklaşık bin 200 ila bin 600 arasında değişen bir ABD askeri varlığı korunacak gibi duruyor. Yani önce artırıp, sonra bir miktar azaltınca asker çekilmiş olmuyor. Rakamlar değişiyor, farklı farklı rakamlar karmaşası içinde asker azaltılıyor gibi bir algı yaratılıyor belli ki. Ama 800'lerden bin 200'lere, 2 binlere çıkarıp bin 600'e 1000' indirince asker azaltılmış oluyor mu bu da ayrı bir konu. Ankara'da tüm bunlar sorgulanıyor.
ABD, peyder pey değerlendirme yapıp azaltmaya devam edebilir. Bu beklenti de var evet. Peki ama bu gelişme oradaki askeri varlığının kalktığı anlamına gelir mi? Ankara'da konuştuğum kaynaklar, bu hareketliliğin ABD askerinin Suriye'den tam olarak çekildiği anlamına gelmediği görüşünde. Bu askerlerin mevcutta bir maliyeti var. Amerikan askerlerinin Suriye'deki varlığının devam etmesinin, ABD Başkanı Trump'ın öncelikleri arasında olmadığı da görülüyor. Amerikan kamuoyunda ABD ordusunun Suriye'deki varlığının devam ettirilmesinin yararı da sorgulanıyor artık. Önceden Suriye'de İran, Rusya ve Esad rejimi faktörleri vardı. DEAŞ'la mücadele adı altında YPG desteklendi, koalisyon gücü kuruldu. Ancak şu anda konjonktür değişti. Şam yönetimi ile SDG bir anlaşma imzaladı. Bazı yerlerden kuzey doğuda SDG çekilmeye başladı. Dolayısıyla ABD'nin de asker sayısını azaltması çok da sürpriz değil. Bir çekilme hazırlığına da işaret ediyor. Ancak tamamen çekilme meselesi başka faktörlere bağlı olarak okunuyor Ankara'da.
"İRAN'LA ANLAŞMADAN SURİYE'DEN ÇIKMA GERÇEKÇİ DEĞİL"
İran ile belli bir noktaya gelmeden ABD oradan çıkmaz görüşü var. Malum gecen hafta Trump, Tahran yönetimiyle dolaylı nükleer müzakereleri başlattı ama umutvari de konuşmadı. İran'ın nükleer silah geliştirme çabalarından vazgeçmesi gerektiğini, yoksa Tahran'ın nükleer tesislerini hedef alacak bir askeri saldırıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Bu koşullarda İran ile bir anlaşmaya varmadan Suriye'den tamamen çıkması pek gerçekçi olmaz.
Öte yandan İsrail'in güvenliği ile doğrudan ve dolaylı ilgili tüm süreçler de bu karara etki eder. Bunların başında Suriye'de istikrarın sağlanması da geliyor. Türkiye, ABD, İsrail eksenindeki sürecin nereye evrileceği de ABD'nin kararında etkili olacaktır.
Öte yandan malum DEAŞ ile mücadele konusu da var. Şimdi Türkiye'nin inisiyatifinde DEAŞ kamplarının güvenliğinin bölge ülkelerince sağlanması gibi gelişmeler var. Bir güvenlik mekanizması kurulacak. Tüm bunların sonuçları da önemli olacaktır.
"ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ ÇEKİLMEDE BELİRLEYİCİ OLUR"
Ve elbette en önemli eşiklerden biri Erdoğan-Trump görüşmesi olacak. Henüz yer ve takvim netleşmedi. Trump'ın Orta Doğu turu kapsamına Türkiye'yi alması söz konusu olursa mayıs ayında. Değilse haziran ayında Erdoğan'ın ABD'ye gitmesi ile bir görüşme olabilir. O görüşmede de Suriye başlığı özel bir yer tutacaktır. Trump'ın asker çekme konusundaki planını birebir dinleme fırsatı doğacaktır. Şunu belirtelim; ABD'de siyasi irade askeri orada tutma eğiliminde olmasa bile halen Pentagon askerlerin orada kalması gerektiğini düşünüyor, bu değişmedi. Ankara tüm bunları değerlendirerek meseleye şu aşamada temkinli yaklaşıyor.
Ama şunu da söyleyelim; çekilen askerler Irak'a geçiyor. Irak ile ABD arasındaki mutabakata göre 2026 yılında ABD askeri tamamen Irak'tan da çıkacak ABD başta İran olmak üzere bölgedeki meseleleri nihai çözüme kavuşturup bölgeden giderse Türkiye'nin önemi daha da artacaktır. Bölgede ABD'nin güvenebileceği, ordusu güçlü, güvenilir NATO müttefiki olarak Türkiye öne çıkacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Şanlıurfa’da Feci Kaza: 2 Otomobil Kafa Kafaya Çarpıştı, Aynı Aileden 3 Ölü!
Kan donduran cinayet! 24 yaşındaki Hatice toprağa verildi: Anneden yürek yakan feryat
15 Yaşındaki Gülden’i 20 Bıçak Darbesiyle Öldüren Cani, Cinayeti Önceden Mesajla Paylaşmış: “Cezaevinde Koğuş Ağası Olacağım”
Adana'da 6 Günlük Acı Son: Cumali Timi Toprağa Verildi
Gözü Önünde Evi Yanan Kadın Sinir Krizi Geçirdi