hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    9. Yargı Paketi’nde sona gelindi! Düzenlemeler neler?

    Ceza İnfaz Sistemi'nde düzenlemeler öngören 9. Yargı Paketi’nin detayları belli oldu. Pakette yer alan yeni casusluk maddesine etki ajanlığı da eklendi. Pakette tekrar eden suçlarda hükümlüye koşullu salıverme imkanı tanıyan madde de yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclise gelecek 60 maddelik 9. Yargı Paketi'nin çalışmaları sürüyor. Pakette bazı maddelerdeki düzenleme ise dikkat çekiyor. O değişikliklerin başındaysa yeni casusluk maddesi yer alıyor. Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi amacıyla hazırlanan taslak metne etki ajanlığı eklendi.

    Buna göre, yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları doğrultusunda Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ile Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ve yaptıranlara artık cezai yaptırım uygulanacak.

    Türk Ceza Kanunu'nda yer alan devletin güvenliği ile ilgili 339'uncu maddedeki yeni düzenlemeyle, Türkiye'de casusluk suçunu işleyenler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek. Söz konusu eylem, devletin savaş veya savaş hazırlığı sırasında yapılması durumunda hapis cezası 8 ila 12 yıl arasında olacak.

    Türk Ceza Kanunu’nda devletin güvenliği ve devletin iç-dış siyasal yararları aleyhine gerçekleştirilen faaliyetler suç olarak yer almıyordu. Yapılan taslak metindeki değişiklikle, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge ve bilgilerin yok edilmesi, tahrip edilmesi, temin edilmesi veya açıklanması suç olarak düzenlenerek bir yaptırıma bağlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer dikkat çeken değişiklik ise cezanın infaz sistemine yönelik olacak. Daha önceki uygulamaya göre, "ikinci defa suç işleyen hükümlerin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez" düzenlemesi yer alıyordu. Yani suç tekrarı durumunda cezaevinde geçirilen sürede indirim olmuyordu.

    Yapılan değişiklikle, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı cezası kesinleşen hükümlü, yeni bir suçu işlemesi sonrasında cezasının dörtte üçünü cezaevinde geçirecek. Ardından ise hükümlüye koşullu salıverilme imkanı tanınacak.

    9. Yargı Paketi'ne göre, hak arama hürriyetinin daha etkin kullanılabilmesine yönelik uygulamalar hayata geçirilecek. Terör örgütlerinin finansmanına yönelik Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum atama yetkisi ise uzatılacak. Fonun kayyum süresi 5 yıl olacak. Ayrıca suç örgütlerinin finansmanın önlenmesinde de bu fon devreye girerek kayyum ataması yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow