9. İnternet Yönetişimi Forumu başladı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, sayısal uçurumun azaltılması konusunda en çok çalışan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu, bugün 32 binden fazla yerleşim yerinde hem mobil haberleşmenin, hem de internet altyapısının götürülmediği bir noktanın kalmadığını söyledi. Birleşmiş Milletler'den Thomas Gass ise "Ne yazık ki, internetle ilgili sansür uygulaması bazı ülkelerde mevcut" dedi.
Acarer, Birleşmiş Milletler Politika Koordinasyonu ve Kurumlararası İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Thomas Gass ve UNESCO İletişim ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Janis Karklins ile 9. İnternet Yönetişimi Forumu (Internet Governance Forum - IGF) kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. Acarer, burada yaptığı konuşmada, dün ev sahibi ülke sıfatıyla "Ekonomik kalkınma için kapasite geliştirilmesi" teması ile bir üst düzey liderler toplantısı yapıldığını ve katılımcıların bu konuda görüşlerini paylaştığını söyledi.
IGF'nin bu yılki temasının "Çok Paydaşlı Güçlendirilmiş İnternet Yönetişimi İçin Kıtaları Birleştirmek" olarak belirlendiğini aktaran Acarer, ana temanın İstanbul ile özdeşleştiğini, forumda 8 tane de alt tema bulunduğunu kaydetti. İnternetin eskiden hayatı kolaylaştıran bir ortam olarak ilgi duyulan bir araç olduğunu anlatan Acarer, "Artık yeni ekonominin, yeni sosyal ve kültürel yaşamın, yeni demokrasinin vazgeçilmezi oldu" dedi.
Hacker'ların son kurbanı Selena Gomez...
"Karlar düşecek"
Acarer, yapılan bir araştırmaya göre Avrupa Birliği'nde (AB) gelecekteki 5 yıl içinde sabit ve mobil işletmelerin karları 300 milyar avrodan 240 milyar avroya düşeceğini belirterek, "İşletmelerin karlarındaki bu düşüşü kompanse etmenin en gerçekçi yolu ise; verdikleri internet hizmetinin içeriğini geliştirmek olarak tanımlanıyor" dedi. 9. İnternet Yönetişimi Forumu'nun açılışında konuşan Acarer, şunları kaydetti:
"Yapılan değerlendirmelerde 2018'de mobil genişbant abone sayısının7 milyara, akıllı telefon kullanan abone sayısının 4 milyara, LTE abone sayısının ise 500 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte. Nesnelerin interneti denince; artık daha fazla sayıda ve çeşitte nesnenin bağlantı halinde olduğunu kabul ediyoruz. Bu gün 10 milyar cihaz birbiri ile bağlantılı. Ancak 10 yıl sonra 2025'te, busayının trilyona ulaşacağı telaffuz ediliyor. Bu arada çok değerli bir kıt kaynak olan spektrumun daha etkin ve veri"mli kullanılmak üzere planlanması da artık zorunluluk haline geldi. Kasım 2015' düzenlenecek Dünya Radyokomünikasyon Konferansı bu açıdan oldukça önemli. Bu konferans tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor. İyi bir çalışma yapamazsak; ileride yeni ve ileri nesil mobil sistemler ve tabi ki internet için frekans bulmakta zorlanabiliriz."
iPhone 6 ’nın Fiyatı Ne Kadar Olacak?
"Data günümüzün petrolü"
Acarer, datanın günümüzün petrolü olduğunu belirterek, "Fiber hatlarda petrol boru hatları haline geldi; hatta bunlardan daha değerli olması sözkonusu. Bu nedenle günümüzde içerik zenginliği son derece önemli bir konu haline geldi" dedi.Yapılan bir araştırmaya göre AB'de gelecekteki 5 yıl içinde sabit vemobil işletmelerin karları 300 milyar avrodan 240 milyar avroya düşeceğiniaktaran Acarer, "İşletmelerin karlarındaki bu düşüşü kompanse etmenin en gerçekçi yolu ise; verdikleri internet hizmetinin içeriğini geliştirmek olaraktanımlanıyor. Bu nedenle, içerik geliştirme ve zenginleştirmeyi çok önemsiyorum" şeklinde konuştu. Acarer, bunun için de her dildeki içeriğin geliştirilmesinin gerekli olduğuna inandığını sözlerine ekledi.
"Türkiye bir hub noktası olabilir"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Acarer, internetin daha temiz ve daha ucuz kullanımı için farklı hub noktalarının olması gerektiğinin altını çizerek, tam bir köprü olan Türkiye'nin bir hub noktası olabileceğini kaydetti.
"3 yıl sonra tüm eğitim elektronik ortamda"
Sayısal uçurumun azaltılması konusunda en çok çalışan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Acarer, bugün 32 binden fazla yerleşim yerinde hem mobil haberleşmenin, hem de internet altyapısının götürülmediği bir noktanın kalmadığını ifade etti. Fatih Projesi'ne de değinen Acarer, 3 yıl sonra Türkiye'deki bütün eğitimin elektronik ortamda olacağını söyledi.
Gazeteciden sansür sorusu
Basın toplantısında, Amerikalı bir gazeteci, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde gerçekleştirilen forumun Türkiye'de yapılmasını eleştirerek, Türkiye'nin internet özgürlüğü konusunda en kötü sicile sahip ülkelerden biri olduğunu öne sürdü. Ardından da, BM Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Gass'a, "BM bu kötü davranışı ödüllendiriyor mu?" diye sordu.
"Ne yazık ki sansür mevcut"
Birleşmiş Milletler Politika Koordinasyonu ve Kurumlararası İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Thomas Gass ise, IGF'nin 2006'dan bu yana üye devletlerde düzenlendiğini anımsattı. Forumun pratikleri gereği rotasyon usulü farklı ülkelerde düzenlendiğini belirten Gass, şunları kaydetti:
"Bizler farkındayız. Ne yazık ki, internetle ilgili sansür uygulaması bazı ülkelerde mevcut. Ancak önem taşıyan şey şu ki; hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü, bilgiye erişim saygıyla karşılanmaktadır. Hukukun üstünlüğü açık ve özgür bir interneti de gerekli kılar. BM yaptığı çalışmalar bünyesinde açık ve özgür internete yönelik, onun yararına olacak çalışmalar ve tartışmaların yürütülmesinin faydalı olduğuna inanır. O yüzden burada da bu hafta boyunca bu
tartışmalar sürdürülecektir."
"Sağlıklı gelecek planlayan bir internet ne zaman olacak?" sorusuna ise Gass, siber güvenlik meselesinin bir nevi yakar top gibi olduğunu dile getirdi. Siber güvenlik meselesinin insanlarda kaygı ve korku uyandırdığını anlatan Gass, internetin kapatılması taraftarı olmadıklarını ifade etti.
IGF'nin, paydaşlarının ve BM'nin, Orta Doğu'daki IŞİD gibi grupların bildirimlerine yönelik nasıl bir yaklaşım geliştirdiği ve burada bir sansürün söz konusu olup olmadığına yönelik bir soru üzerine ise Gass, şunları söyledi:
"İnternet açık bir mecra. İnternet üzerinde ifade özgürlüğü zaten operasyonların prensiplerinden birini oluşturmaktadır. Hiçbir hak mutlak değildir. Siyasi haklar ve medeni hukuk çerçevesinde de belli sınırlamalar getirilmiştir. Mesela ifade özgürlüğü ile ilgili de bir çerçeve söz konusudur. Çok sınırlı ve net bir şekilde tanımlanmış vakalarda ifade özgürlüğüne sınırlama getirilebilir internette."
Terör örgütlerinin videoları hakkında...
Gass, terör örgütlerinin internette yayımladığı bazı videolara karşı ne tür tedbirler alınabileceğine ilişkin bir soru üzerine ise, "Ben bu kadar önemli bir karar alabilme konumunda değilim. Bu, tartışılması gereken bir konu. Ben bu eylemlerin ne kadar korkunç olduğunu, kınanmaları ve lanetlenmeleri gerektiğini bir kez daha söylüyorum" şeklinde konuştu.
UNESCO İletişim ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Janis Karklins ise siber güvenlik konusunun gittikçe daha fazla önem kazandığını kaydetti. Karklins, internetin güvenli bir mecra olabilmesi için herkesin el ele verip çalıştığını ifade etti. İnsan Hakları Konseyi'nin, insan haklarının internette de internet dışında olduğu gibi geçerli kabul ettiğini anımsatan Karklins, "Tabii ki
devletler bu konuda yasa koyacak, fakat temel değerler, mesela ifade özgürlüğü, ama bu başkalarına olan saygı dengelenmeli. İnternette bu dengeden de emin olmak lazım" şeklinde konuştu.
Samsung Galaxy Note 4'ün fiyatı belli oldu
Beynimizi gençleştirmenin 10 etkili yolu
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?