8 aylık bebeğini öldürmekten yargılanan anneye ceza yok
Sarıyer'de 7 ay önce "yüksekten düştü" diyerek hastaneye götürülen 8 aylık kızını, hastane odasının tuvaletinde boğarak ölümüne neden olmaktan yargılanan anne Ö.A. hakkındaki dava karara bağlandı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmsına tutuksuz olarak yargılanan sanık anne Ö.A. hazır bulundu.
Sanık Ö.A. savunmasında, "Bebeğimin tedavisi sırasında yoğun acı çektiğini düşünüyordum. Olay sırasında bilinçli değildim. Hatırlayamıyorum. Şu anda da yoğun ilaç tedavisi görüyorum. Elektro şok tedavisi de gördüm" dedi.
"Yargılama bir an önce sonlandırılsın"
Ö.A'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın ise "Müvekkilimin Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ve Adli Tıp Kurumu'ndan olmak üzere toplam 4 adet raporu vardır. Tüm bu raporlarda müvekkilimin olay sırasında cezai ehliyetinin olmadığı belirtilmiştir. Bu durumların gözönünde bulundurularak, yargılamanın da hassaslığı değerlendirilerek bir an önce yargılamanın sonlandırılmasını talep ediyoruz" dedi.
Savcı: Raporlara göre güvenlik tedbiri uygulansın
Savcı Taner Tabel esas hakkındaki mütalaasında, Adli Tıp 1. İhtisas Dairesi'nden gelen raporda 'Bebeğin ölüm sebebinin ağız, buruna basısı ve gelişen komplikasyonlar' olduğunun belirtildiğini ifade etti. Savcı Tabel, "4.İhtisas Dairesi'nden alınan raporda ise sanığın 27 Mayıs'tan 7 Ağustos'a kadar yapılan muayenesi sonucunda, suç sırasında ceza sorumluluğunu ortadan kaldıracak mahiyette psikotik depresif tablo içinde olduğu tıbbi kanaatine varıldığı, bu nedenle suça karşı ceza sorumluluğunun olmayıp ilgili madde gereğince koruma ve tedavi amaçlı akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirinin uygulanmasının uygun bulunduğu' yönünde rapor verildi" dedi. Savcı Tabel, rapor bulgularına göre sanığın ceza sorumluluğunun bulunmadığının anlaşıldığını ceza verilmesine yer olmadığına ve güvenlik tedbirlerine hükmolunmasına karar verilmesini talep etti.
"Halen tedavi altında"
Mütalaaya katıldıklarını belirten Avukat Akalın, müvekkilinin halen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğünü ve kararla birlikte tedavisinin devam etmesi talebinde bulundu.
Mahkeme: Suçu sabit, ancak ceza sorumluluğu yok
Mahkeme heyeti kararında, sanık Ö.A.'nın beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak çocuğunu öldürdüğüme suçunun sabit görüldüğünü belirtti. Sanığın bu suç yönünden Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi'nde yaptırılan muayenesine değinilen kararda, sanığın olay sırasında ceza sorumluluğunu ortadan kaldıracak derecede psikotik özellikli major depresif bozukluk akıl hastalığının bulunduğunun tespit edildiği ifade edildi. Mahkeme heyeti, Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu'nun raporuyla sanığın suça karşı ceza sorumluluğunun olmadığının anlaşıldığını da belirterek Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 32/1. ve Ceza Mahkemesi Kanunun (CMK) 223/3-a maddesi uyarınca sanığa ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
Yüksek güvenlikli sağlık kurumunda tedavi altına alınacak
Heyet ayrıca TCK'nin 57/1. Maddesi uyarınca sanık hakkında tedavi ve koruma amaçlı güvenlik tedbiri uygulanmasına, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasına hükmetti. Söz konusu sağlık kurumunca düzenlenen raporda, sanığın toplum açısından tehlikeliliğinin kalktığının ya da önemli ölçüde azaldığının belirtilmesi üzerine mahkemenin kararıyla serbest bırakılabileceği de karar da yer aldı. Anne Ö.A karar açıklandığı sırada gözyaşlarına hakim olamadı.
İddianame
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, sanık Ö. A. 3 Nisan 2015 günü sabah saatlerinde kız bebeğini kucağında tutarken çatı katının camından aşağıya düşürdü. Hastanede tedavi gören henüz 8 aylık bebek, taburcu edilmek üzereyken anne Ö.A. kızını yere düşürmesi ve kızının şiddetli acı çektiğini düşünmesi nedeniyle vicdan azabı duyarak bunalıma girdi. 7 Nisan günü bebeğini yatmakta olduğu odadan alarak tuvalete götüren anne, elleriyle ağzını ve burnunu kapatarak bebeğini boğdu. Anneannenin durumu fark edip hastane görevlilerine haber vermesiyle olay ortaya çıktı. Acil müdahaleyle hayata döndürülen bebek, 11 gün sonra yaşamını yitirdi. Gözaltına alınan anne Ö.A. bir gün sonra 8 Nisan'da tutuklandı. Savcılık, anne Ö.A. hakkında 'Beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak çocuğunu öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Ancak mahkeme, ruh sağlığının tespiti için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ve Adli Tıp Kurumu'nda gözlem altına alınan banka müfettişi anne Ö.A.'nın tedavisi sırasında tahliyesine karar verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı
Son Dakika! Bedelli Askerlik 2025 Sevk Tarihleri ve Yerleri Açıklandı!
Telefon Kılıfını Beğenmedi, Kurşun Yağdırdı
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?