60 "bitkisel ürün" daha uyuşturucu kategorisinde
İnternette "bitkisel ürün" adı altında satılan 60 bitkisel ürün daha uyuşturucu kapsamına alındı. Uyuşturucu kategorisindeki madde sayısı 104'e çıktı.
60 bitkisel ürün daha uyuşturucu kapsamına alındı. İnternetten "bitkisel ürün" adı altında satılan uyuşturucu maddelerle mücadele için kurulan erken uyarı sistemi sayesinde, uyuşturucu kategorisindeki madde sayısı 104'e çıktı.
Bitkisel ürün olarak satılan 60 madde artık uyuşturucu kapsamında. Bakanlar Kurulu kararıyla kapsama alınan bu maddeler sağlık için zaralı olmadığı düşünülse de bilinen uyuşturuculara benzer etkiler gösteriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde 2006 yılında oluşturulan "Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu", bu 60 yeni maddenin uyuşturucu kapsamına alınmasını sağladı. Maddeler grup tarafından Sağlık Bakanlığına bildirildi. Ardından da Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık tarafından oluşturulan liste, Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve uyuşturucu kapsamına girdi.
Uyuşturucu kapsamına alınan madde sayısı 104'e çıktı.
Türkiye'de ilk kez 2009 yılında "Spice" adıyla polisin karşısına çıkan ve "sentetik esrar" olarak bilinen baharat karışımı uyuşturucu madde, "Bonzai" adıyla satışa sunulmuştu.
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından takibe alınan "Bonzai" daha sonra uyuşturucu madde kapsamına alınmıştı.
2009'dan bu yana "Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu"nun önerisiyle birçok madde, uyuşturucu kapsamına alınması için Sağlık Bakanlığı'na bildirildi.
Ulusal Çalışma Grubu Erken Uyarı Sistemi, tarafından tespit edilen maddeler sadece Türkiye'de görülenler değil, en az bir Avrupa Birliği ülkesinde yasa kapsamına alınmış maddelerden de oluşabiliyor.
Sağlık Bakanlığı yeni tedbirler almaya hazırlanıyor
Uyuşturucu satıcılarının, henüz "uyuşturucu" kapsamına alınmayan çeşitli maddeleri internet üzerinden "bitkisel ürün" adı altında satmasıyla mücadele için Sağlık Bakanlığı yeni tedbirler almaya hazırlanıyor. Bakanlık sonbaharda piyasadan ürün toplayıp laboratuvarda analiz ettirecek.
Hedef, yapılacak analizlerle istatiksel veriler elde edip Polis Akademisi'ne bağlı Uluslararası Terörizm Merkezi aracılığıyla ulusal kaynaklı raporlar hazırlamak.
Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, bankalar, Gümrük ve Tarım Bakanlıklarına yönelik bilgilendirme toplantıları da düzenleyecek.
Bakanlık kaynakları, internetten satışı yapılan zayıflama hapları ile cinsel gücü artırdığı iddia edilen ürünlerin içerisinde ve elektronik sigaralarda kullanılan bazı kartuşlarda esrar türevleri olduğuna konusunda uyardı.
Bakanlık, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile ortak yürüttüğü çalışma kapsamında da sahte ilaç satan 475 internet sitesine erişimini durdurmuş, son dönemde doğuda esrar tarlalarına yapılan operasyonlar da dikkat çekmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Batman'da terör propagandasına tokat gibi cevap: Burası Türkiye!
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?