54 yıl sonra Türkiye'den ilk mesajlar
Lübnan'dan, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 1955 yılında Lübnan'ı ziyaretinden bu yana devlet başkanı düzeyinde Türkiye'ye ilk ikili resmi ziyaret gerçekleşti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Filistinliler arasında diyaloğun ne kadar önemli olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Bu uzlaşma barış sürecini de güçlendirecektir" mesajını verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Abdullah Gül, Türkiye'nin, Lübnan'a sivil ve askeri katkılarının devam ettiğini, özellikle eğitim ve sağlık sektöründeki insani yardımlarının yoğunlaştığını söyledi.
Lübnan'da, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin başarılı bir şekilde geçeceğine, Lübnan demokrasisi ve barışına katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Gül, Türkiye'nin seçimlere gözlemci göndereceğini bildirdi.
Türkiye'nin, Lübnan'daki çok uluslu güce katkısının bu çerçevede gerçekleştiğini anlatan Gül, "Sivil ve askeri katkılarımız ciddi şekilde devam etmektedir. Özellikle eğitim ve sağlık sektöründeki insani yardımlarımız yoğunlaşmaktadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede serbest ticaret anlaşması imzalanması çalışmalarının da yürütüldüğünü kaydetti.
Türkiye'nin, Lübnan ile çok yoğun ve geniş çaplı ekonomik ilişkiye sahip olduğunu ifade eden Gül, karşılıklı uçak seferlerinin önümüzdeki günlerde 21'e çıkacağını, buna ilave olarak 14 kargo seferi başlayacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde başta Filistin meselesi olmak üzere bölge konularının çözümü yönünde istişarelerde bulunduklarını da aktararak, bu istişarelerin üçlü şekilde devam edeceğini söyledi.
Filistin-İsrail sorunu
Açıklamalarının ardından Gül, İsrail-Filistin meselesine ilişkin bir soru üzerine, "Ortadoğu'da en önemli mesele olan Filistin-İsrail sorunun çözümü için bir çok çaba var" dedi.
Annapolis görüşmeleri ve Arap Barış Planı'nın, bu çabaların başlıcaları olduğuna işaret eden Gül, "Yeni İsrail yönetiminin bütün bu çalışmaları kabul etmesi gerekir. Sonunda bu işin çözümü, Filistin ve İsrail'in yan yana çalışacağı ortamdan geçmektedir. Ümit ederim ki yeni İsrail yönetimi iş başına gelince, dünyanın bu konuya gösterdiği ilgi ve geldiği noktayı reddetmeden o noktadan devam eder" diye konuştu.
Bu arada basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Lübnan arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Programı, 2009-2011 yıllarını kapsayan Turistik İşbirliği Anlaşması Uygulama Programı, İki ülke arasında teknik düzenlemeler, standardizasyon, metroloji, akreditasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında işbirliğine dair mutabakat zaptı ile Askeri Eğitim İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.
Süleyman: "Uzlaşma barış sürecini güçlendirir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Filistinliler arasında diyalog ve uzlaşmanın önemi konusunda görüş birliğine vardıklarını, "uzlaşmanın barış sürecini de güçlendireceğini" belirtti
Afganistan, Ortadoğu ve Irak gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Süleyman, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ışığında bölgeye yönelik yeni politikaları da gözden geçirdiklerini belirtti.
Süleyman, Gül'ün Lübnan'ın özgürlüğü, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade ettiğini kaydetti.
Askeri konulardaki işbirliğini, terörle mücadele ve örgütlü cinayetlere karşı işbirliğini pekiştirmek istediklerini ifade eden Süleyman, Cumhurbaşkanı Gül'e Lübnan'daki Türk kuvvetlerinin yaptıkları çalışmalar için de takdirlerini ilettiğini bildirdi.
Süleyman, BM Güvenlik Konseyi'nin 1071 numaralı kararının hemen uygulanması konusunda Gül'e bilgi verdiğini belirterek, "Bu kararnamenin uygulanması, hem Lübnan'da, hem de bölgede güvenliğin ve barışın sağlanmasına katkıda bulunur. Ortadoğu'da kapsamlı barışın olması için, gereken mekanizmaların ortaya atılması ve desteklenmesi konusunda da görüş birliğine vardık. Bu çalışmalarımız uluslararası meşruiyet çerçevesinde Madrid konferansı ve Arap barış planı kapsamında olacaktır" dedi.
Süleyman, Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönmeleri hakkını ve bunun insan hakları prensipleri çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladığını bildirdi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Süleyman, "Mısır ile Hizbullah arasında son zamanlardaki sorunların, sükunetin sağlanması için çabalar olacak mı? Bunda bir ümit görüyor musunuz?" sorusuna, "Mısır ile Hizbullah arasındaki bu anlaşmazlık konusunda bir çözüme varılması hepimizin hedefidir. Bölgenin bütün ülkelerinin hedefi müşterektir. Mısır'da güvenliğin sağlanması için konuları aklı selimle, mantık çerçevesinde çözmemiz ve sükuneti sağlamamız gerekir" şeklinde konuştu.
Mişel, Erdoğan'la da görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüştü. Swiss Otel'de basının görüntü almasının ardından gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da görüşmede hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman daha sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştü.
Meclis Başkanı Toptan, Cumhurbaşkanı Süleyman'ı, TBMM'ye gelişinde Başkanlık Binasının kapısında karşıladı. Toptan ve Süleyman'ın başbaşa görüşmesinin ardından, heyetler arası görüşmelere geçildi.
Toptan, yaptığı açıklamada, Lübnan'ın Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ı TBMM'de ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyduğunu, bu ziyaretle iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da gelişeceğini söyledi.
Türkiye'nin, Lübnan'ın içinde bulunduğu sıkıntıların süratle çözülmesi için başta ticari olmak üzere tüm alanlarda somut adımlar atılmasının yararlı olacağını düşündüğünü kaydeden Toptan, yatırımların karşılıklı teşviki ve iş adamlarının üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapmalarının iki ülke yararına olacağını bildirdi. Toptan, Lübnan'a ilişkin güzel haberler aldığını ifade ederek, Beyrut'u eski gücünde ve güzelliğinde görmek istediğini vurguladı.
Konuşmasına, Meclisin açılışının 89. yıldönümünü kutlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Süleyman, Lübnan ve Ortadoğu'nun problemlerinin çözümü için Türkiye'nin attığı adımlar dolayısıyla, Lübnan halkının teşekkürlerini iletti.
Süleyman, Türk askerinin, UNIFIL çerçevesinde sağladığı katkılara, Türkiye'nin, Temmuz savaşında Lübnan'ın yanında yer almasına teşekkür eden Süleyman, birçok okul ve sağlık biriminin de Türkiye'nin katkılarıyla yeniden inşa edildiğini söyledi.
Süleyman, "Türkiye'nin, Lübnan'ın imarında çok büyük katkıları olmuştur" dedi.
Süleyman, Lübnan'daki tarafların bir araya gelmesini sağlayan Doha Konferasına sağladığı katkılar dolayısıyla da Türkiye'ye teşekkür ederek, bu konferans sayesinde Lübnan'da yeniden anayasal kurumların çalışmaya başladığını ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabildiğini söyledi.
Lübnan'ın yeniden anayasal hayata dönmeye, Beyrut'un da eski canlılığına kavuşmaya başladığını anlatan Süleyman, ülkesinin, eski günlerde olduğu gibi konferanslara ev sahipliği yapacak, yeni yatırımları alacak hale geldiğini bildirdi.
Süleyman, Lübnan'ın, küresel finans krizinden etkilenmediğini, dünyanın dört bir yanındaki Lübnanlılar'ın paralarını ülkelerine gönderdiğini, bundan çok yararlandıklarını belirtti.
Süleyman, Türkiye'nin izlediği politika sayesinde gerçekleşecek barıştan, Lübnan'ın da yararlanacağını belirtti ve Köksal Toptan'ı ülkesine davet etti.
Mişel Süleyman'ın ziyareti, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 1955 yılında Lübnan'ı ziyaretinden bu yana, devlet başkanı düzeyinde düzenlenen ilk ikili resmi ziyaret olması bakımından özel önem taşıyor.
Gül'ün, konuk Cumhurbaşkanı onuruna resmi akşam yemeği vereceği de bildirildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
3 milyon insanın su ihtiyacını karşılıyor... Sapanca'da sular çekildi tarih fışkırdı!
Dikkat! Alarm verildi, tarih belli oldu: Meteoroloji'den sağanak, kar ve karla karışık yağmur uyarısı
İzmir'de yürekleri yakan facia... Yangında 5 çocuğu ölen anne ilk kez konuştu: Gözümün önünden gitmiyor
Yarım asırlık tehlike! Böyle sergilendi
HABER || YER: Antalya... Atatürk'e hakaret edince cezasını aldı!