hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    30 Ağustos hangi güne denk geliyor? Zafer Bayramı resmi tatil mi?

    30 Ağustos hangi güne denk geliyor Zafer Bayramı resmi tatil mi
    expand

    30 Ağustos her yıl Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. Ülke çapında düzenlenen çeşitli törenlerle birlikte Zafer Bayramı kutlamaları gerçekleştiriliyor. Peki, bu yıl 30 Ağustos hangi güne denk geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    30 Ağustos Zafer Bayramı 2019 yılında cuma gününe denk geliyor. Farklı bölgelerde gerçekleştirilen kutlamalarla büyük zafer kutlanacak, şehitler ve gaziler bir kez daha anılacak.

    30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI RESMİ TATİL Mİ?

    Zafer Bayramı da her yıl resmi tatiller içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla bu gün resmi kurumlarda işlem yapmak isteyen kişiler bir sonraki işlem günü olan 2 Eylül 2019 Pazartesi gününü beklemek zorunda olacaklar. Bankalar, devlet kurumları ve birçok resmi daire Zafer Bayramı resmi tatili nedeniylehizmet vermeyecek.

    ZAFER BAYRAMI’NIN ÖNEMİ

    Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde Zafer Bayramı’nı şöyle anlatmıştı; 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı’na kadar ülkemizi batıdan itibaren işgal etmeye başlayan İngiliz destekli Yunanlılar ve işbirlikçilerine karşı bir dizi savaşlar yapıldı. Bu savaşlar I. ve II. İnönü Savaşları ile Sakarya Savaşı’ydı. Türk Ordusu’nun zaferiyle sonuçlanan her savaş sonrasında işgalci güçler toparlanarak yeniden saldırıyor, ülkenin iç kısımlarına doğru ilerliyordu. Türk ordusu da güçlü ve her seferinde takviye edilen işgal orduları karşısında kısmen de olsa geri çekilmek zorunda kalıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sakarya Meydan Savaşı 23 Ağustos’tan, 13 Eylül’e (1921) kadar aralıksız 22 gün gece-gündüz sürmüş, düşman ordusu mağlup ve perişan olmuş, cepheyi terke mecbur bırakılmıştı. Falih Rıfkı Atay, olayı şöyle yorumlar: ‘Biz Sakarya zaferi ile kurtulacağımıza inanmıştık.’

    BAĞIMSIZLIĞIN KAZANILMASI

    Sakarya Zaferi, askerlik ve politika bakımından kurtuluş mücadelemizin önemli bir aşaması olmuştur. Önce Yunan ordusunun taarruz kabiliyeti kırılmış, sonra onu savunma zorunda bırakmıştır.

    Sakarya Savaşı’ndan sonra düşman ordularının ülkemizden sökülüp atılması için kamuoyunda ve TBMM’de sabırsızlık başgöstermeye başlamıştı. Mustafa Kemal Paşa, 20 Ağustos 1922 tarihinde Akşehir’e gelerek 26 Ağustos 1922 Cumartesi sabahı düşmana taarruz emrini vermişti. Mustafa Kemal yanındaki komutanlarla birlikte Kocatepe’den Büyük Taarruz’u yönetir. Çetin ve kanlı geçen bir savaşın sonunda 30 Ağustos 1922 günü, Büyük Taarruz, Türk Ordusu’nun zaferiyle sonuçlanır. Bu savaşlarda Türk tarafından 13 bin kişi şehit ve 35 bin kişi de gazi olur. Büyük Taarruz; komutanların, subayların ve erlerin canını hiçe sayarak üstün bir cesaretle savaşmalarının sonucunda gerçekleşmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu savaş, tarihte Başkomutanlık Meydan Savaşı olarak yerini alır.

    Mustafa Kemal bu zaferden sonra, ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’ diyerek kesin zafer komutunu vermiştir. 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması ile silahlı çatışma durmuş, Edirne dahil tüm Trakya’nın Yunanlılar tarafından boşlatılarak Türklere bırakılması öngörülmüştür. Anadolu’da Yunan politikasını yürüten İngiltere Başbakanı Llyod George, politikasıyla birlikte başarısızlığa uğramış ve sonunda istifa etmek zorunda kalmıştır. İngiliz tarihçi-yazar Lord Kinross’un deyimiyle, ‘Asi diye küçümsenen bir Türk, üç yıllık bir kavga sonunda İngiltere hükümetini ve ünlü başbakanı devirmeyi başarmıştı. Romantik adam, gerçekçi adamın önünde silinip gitmiş, bir Makedonyalı, bir Kelt’in sırtını yere getirmiştir.’

    30 Ağustos Zaferi, bir ülkenin bağımsızlığını kazanması için önemlidir. Bu zafer, kendisini parçalanmış ve sömürge bir ülke haline getirmek isteyen ülkelere karşı indirilen bir darbedir. Bu zafer, bir anlamda mazlum bir ulusun şahlandığı ve haykırdığı, kendi özgürlüğünü ve bağımsızlığını sağlamaya yönelik sürecin başladığı tarihtir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow