hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 yeni "yardımcı sağlık mesleği" geliyor

    3 yeni yardımcı sağlık mesleği geliyor
    expand

    "Tam gün" tasarısı komisyonda kabul edildi. Tasarıya göre, hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Tam gün" tasarısı olarak bilinen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde, iktidar ve muhalefet milletvekillerince yaklaşık 80 önerge verildi. Bu önergelerden 31'i
    kabul edildi.

    Kabul edilen önergelerle, sağlık alanında yatırım yapacak müteşebbisler için ilave bir maliyet getiren lisans bedelinin alınmaması amacıyla, sağlık alanında belirli bir hizmeti verebilme veya hastane ve benzeri sağlık kuruluşları açabilme yetkisi veren lisansların açık artırma ile belirlenecek bedel karşılığında verilmesine dair hüküm yürürlükten kaldırıldı.

    Araştırmacı kadrolarına atananların mali hak kayıpları gideriliyor. Buna göre, araştırmacı kadroya atananlar, bu kadroya atanmadan önceki kadrolarına ait mali haklarını bu kadroda kaldıkları sürece almaya devam edecek.

    Tabip ve diş tabibi olan profesör ve doçentler, kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek. Bu kişilere, devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için belirlenen ek ders ücretinin on katına kadar saatlik sözleşme ücreti ödenebilecek.

    Bu kişiler, rektör, dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü, senato, yönetim kurulu ve kurul üyesi bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak.

    Profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50'sini geçmemek üzere ve geliri de üniversiteye kaydedilmek şartıyla mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik
    faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.

    Yabancı intörnlere ödeme yapılacak

    Yabancı uyruklu öğrencilere de intörn eğitimi döneminde ücret ödenecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan tabip ve diş hekimlerine ödenen sağlık hizmeti tazminatı, öğretim üyesi tabiplere 100 puan artırımlı ödenecek.

    Genel olarak sağlık mesleklerinde asgari eğitimin ön lisans (teknikerlik) seviyesinde olması öngörüldüğünden, teknisyenlik seviyesindeki acil tıp teknisyenliği kaldırılıyor. Acil müdahale yetkisi verilen kimseler, bu yetkilerini sağlık personeli yokluğunda ve sağlık hizmetine ulaşıncaya kadar yapacak.

    İşyeri hekimliği eğitimi alma ve işyeri hekimliği belgesine sahip olma şartı, sadece çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinin işyeri hekimliği için aranacak.

    Ebelik eğitimi lisans seviyesine çıkarılıyor. Buna göre, üniversitelerin ebelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları bakanlıkça tescil edilenler ile öğrenimlerini yurtdışında ebelik ile ilgili okulda tamamlayarak denklikleri onaylananlara ebe unvanı verilecek.

    Üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" geliyor

    Hemşire ve ebe yardımcısı, hemşire ve ebe nezaretinde yardımcı olarak, sağlık bakım teknisyeni ise en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışacak. Bu kişiler, hastaların günlük yaşam aktivitelerine, beslenme programının uygulanmasına, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olacak ve refakat edecek. Ayrıca teknisyenlik seviyesindeki sağlık meslekleri kaldırılıyor.

    Yabancı asistanlara ödeme

    Uzmanlık eğitimi alan yabancı uyruklu asistanların maddi mağduriyetinin giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, eğitim hastanelerinden sadece 500 TL alan bu asistanlara, ilgili kurumun döner sermayesinden ödeme yapılacak.

    Eğitime başladıkları tarihte çalıştıkları aile hekimliği birimini en az 3 yıl değiştirmemek şartıyla uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, devlet hizmetini yapmış sayılacak.

    Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına öğrenci kaydedilmeyecek. Sağlık meslek liselerinin hemşirelik programına öğrenci kaydı yapılmayacak.

    Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde çalışan profesör ve doçent tabipler, kurumsal sözleşme ile özel hastanelerde ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.

    Beşinci ve altıncı grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek il merkezi ve il merkezine bağlı yerleşim yerlerinde devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirenler, tekrar devlet hizmeti yükümlüsü olduklarında istekleri dışında bir yere atanamayacak.

    Sağlık müdürlüklerinden ilkyardım eğitimleri için, mesai dışı ve hafta sonunda görevlendirilecek personele ücret ödenecek. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mesai saatleri dışında ayda asgari 16 saat nöbet tutacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow