3 kuştan 1’i Gediz’de
Türkiye'de 312 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası aynı zamanda dünya flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor. (Gökhan Karakaş/Milliyet)
Yılda 18-20 bin flamingonun kuluçkaya yattığı İzmir’deki Gediz Deltası’nın UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Doğa Mirası Listesi’ne girmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Doğa Derneği çalışmalarını sürdürüyor. Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alan ekosistemlerinden biri olan Gediz Deltası göç dönemi, kış dönemi ve üreme dönemi gibi yılın farklı zamanlarında yüzlerce kuş türünden binlerce bireye ev sahipliği yapıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile DKMP İzmir Şube Müdürlüğü’nün izinleriyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ayni ve araç desteğiyle, Doğa Derneği uzmanları ve gönüllü gözlemcilerin katılımıyla "Gediz Deltası 2021 Yılı Kuş Araştırma ve İzleme Çalışmaları" tamamlandı.
FLAMİNGOLAR AZ ÜREDİ
Bu yıl kuş izleme çalışmalarında önemli bulgular ortaya koyduklarını anlatan Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, çalışmanın detaylarını paylaştı. Arslan, Gediz Deltası’nda yıl boyunca kış ortası su kuşu sayımı, tepeli pelikan koloni sayımları, kuşların geceleme alanlarının belirlenmesi, rutin kuş izleme çalışması, üreyen kuş atlası, flamingo yuva sayımı, ilkbahar ve sonbahar kuş göçü izleme çalışması yaptıklarını söyledi. Dört mevsim süren yoğun saha çalışmalarında Türkiye için örnek bir çalışma ortaya koyduklarını ifade eden Arslan, Gediz Deltası’nın barındırdığı farklı habitat tipleri sayesinde binlerce canlıya yaşam alanı imkânı sunduğunu söyledi:
"Bir yıl boyunca yaptığımız gözlemler sonucunda 186 kuş türünün yaşam döngüsüne şahitlik ettik. Türkiye’de üreyen kuş türü sayısının 3'te 1'inden fazlasının deltada ürediğini ortaya koyduk. Üreme dönemi sonrasında flamingoların yuva sayımını gerçekleştirdik ve bu yıl 13 bin 750 yuvanın kullanıldığını belirledik. Bu yıl, tahmin ettiğimizden daha az sayıda flamingo üredi. Bunun ana nedeni, flamingoların ürediği adanın erozyonla zarar görmüş olması. Yetkililer bu konuda bir çalışma planlıyor.”
‘YASA DIŞI AVCILIK ENGELLENMELİ’
Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Gediz Deltası’nda farklı uzmanların yer aldığı, uluslararası standartlarda bir araştırmayı tamamladıklarına işaret ederek, “Deltanın uluslararası koruma kriterlerinden hangilerini sağladığını ve aynı zamanda UNESCO’nun kriterlerini nasıl sağladığını ortaya çıkardık. Buradaki yaşam döngüsünün sürmesi için deltadaki yasa dışı avcılığın engellenmesi, yapılaşma ve yanlış su politikalarının düzeltilmesi ve özellikle deltanın güneyinin yaban hayatını koruyan bir rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı
Son Dakika! Bedelli Askerlik 2025 Sevk Tarihleri ve Yerleri Açıklandı!
Telefon Kılıfını Beğenmedi, Kurşun Yağdırdı
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?