25 Aralık duruşmasında reddi hakim talebi kabul edilmedi
25 Aralık 2013'teki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları nedeniyle 8'i tutuklu 69 sanığın "kumpas" ve "darbe teşebbüsü" iddiasıyla yargılandığı davada, tutuklu yargılanan eski polis Hüseyin Korkmaz'ın oy çokluğuyla tahliyesine, aralarında eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un da bulunduğu 7 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 4 Nisan'a ertelendi.
25 Aralık 2013'teki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını yürüten emniyet mensuplarının, "Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması" üyesi olduğu ve "darbe teşebbüsünde bulundukları" iddiasıyla yargılandığı dava, ikinci duruşması sona erdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonundaki duruşmaya, tutuklu eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan ve Hüseyin Korkmaz ile 10 tutuksuz sanık katıldı. Sanık avukatları ve müşteki avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, davanın sanıkları arasında yer alan Fetullah Gülen ve Sinan Dursun ile eski emniyet müdürü Hamza Tosun'u avukatları temsil etti.
"25 Aralık soruşturmasında kumpas" davası başladı
Davada, tutuklu yargılanan eski polis Hüseyin Korkmaz'ın oy çokluğuyla tahliyesine, aralarında eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un da bulunduğu 7 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmanın öğlenden sonraki bölümünde, sanık ve avukatların reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin talepleri alındı. Tutuklu sanıklar, söz alarak tahliye talebinde bulundu. Ayrıca mahkemeye gelen evraklar okundu.
Davanın mağdurları arasında yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun avukatı İsmail Safi Işık, dosyadan fotokopi talebinde bulundu. Başbakan Davutoğlu, eski bakanlardan Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve iş adamları Cemal Kalyoncu, Ömer Kalyoncu, avukatı aracılığıyla davaya katılma talebinde bulundu. Ayrıca AK Parti adına avukat Muammer Cemaloğlu, davaya katılma talebini içeren bir dilekçe sundu.
Müştekiler Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun talimatla beyanlarının alındığı, sanıklardan şikayetçi oldukları ve davaya katılma talebinde bulunduklarına dair evrak mahkemeye ulaştı. Müşteki eski CHP milletvekili Kamer Genç'in 22 Ocak'ta tarihinde vefat ettiğine ilişkin nüfus kayıt örneği de dosyaya konuldu.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı Yavuz Pehlivan, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, dosyanın bulunduğu aşamanın dikkate alınarak tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Verilen aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habib Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit'in, üzerilerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, delillerin henüz tamamen toplanmamış olması, teknik takip raporları, iletişim tespit tutanakları, baz istasyonu kayıtları, arama ve ekspertiz raporları, tanık ile müşteki beyanları, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, atılı suçların kanunda öngörülen alt ve üst sınırlarının kaçma şüphesi doğurması, müşteki sayısı, eylemlerin yoğunluğu, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağını dikkate alarak tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
Heyet, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun hakkındaki gıyabi tutukluluk hali ile yine hakkında yakalama kararı bulunan eski emniyet müdürü Hamza Tosun'un yakalamalı halinin devamına karar verdi.
Tahliye edilen sanığın "Tüm kabineyi buraya toplayacağız" dediği iddia edilmişti
Heyetin reddi taleplerine ilişkin verilecek kararın kesinleşmesinin beklenilmesine oy birliğiyle hükmeden mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski polis Hüseyin Korkmaz'ın mevcut delil durumu, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak oy çokluğuyla tahliyesini kararlaştırdı.
Sanık Korkmaz'ın tahliyesine muhalefet şerhi koyan üye Hakim Hacı İbrahim Gözükara, sanık hakkında bir önceki celse tutukluluğa devamına ilişkin karar verildiği, reddi hakim talepleri yapıldığı için dosyada esaslı işlem yapılamadığı, sanık ile ilgili dosyaya yeni bir delil girmediği gerekçesiyle sanık Korkmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.
Bu arada, tahliye olan sanık Hüseyin Korkmaz'ın, "25 Aralık soruşturması"nda verilen takipsizlik kararında, sanık polislerin kendi arasında kullandığı belirlenen spark yazışma programında "Nefes aldırmayacağız, tüm kabineyi buraya toplayacağız" şeklinde yazdığı öne sürülmüştü. Aynı iddia, davanın iddianamesinde de yer alıyor.
Hüseyin Korkmaz cezaevinden çıktı
"25 Aralık Soruşturmasında Kumpas" davasında tahliyesine karar verilen eski Emniyet mensubu Hüseyin Korkmaz Silivri Cezaevi'nden çıktı. Korkmaz'ı, cezaevi önünde Güney Koreli eşi Leyla Korkmaz ve 2 yaşındaki kızı karşıladı.
Tahliyesine karar verilen Hüseyin Korkmaz, saat 21.45 sıralarında Silivri Cezaevi'nden çıktı. Korkmaz, cezaevi kapısının önünde bekleyen Güney Koreli eşi Leyla Korkmaz ve 2 yaşındaki kızı Dilruba ile kucaklaştı.
Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Hüseyin Korkmaz, 17 aydır hukuksuz yere tutuklu bulunduğunu öne sürdü. Korkmaz, "Hiç görev almadım. Hiç alakamın, bilgimin bile olmadığı, herkes gibi medyadan 25 Aralık tarihinde öğrendiğim bir dosyayla ilgili tam 17 ay 10 gündür tutukluydum. İlk defa hakkımda adil bir karar verildi. Arkamı dönüp baktığımda, şu an mutlu olabileceğim hiçbir sebep yok. İçerideki arkadaşların hepsi hallerinden memnun. Bugünlerin geçeceğine inanıyorlar. Biz de inanıyoruz. Allah devletimize zeval vermesin" dedi.
"Yarım mutluyuz"
Hüseyin Korkmaz'ın eşi Leyla Korkmaz da, "Yarım mutluyuz. Çünkü içeride daha tutuklu ağabeyler var. İnşallah onların hepsi çıktığında biz gerçek bayramı yaşarız" diye konuştu.
Korkmaz ailesi daha sonra otomobille Silivri Cezaevi önünden ayrıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü