Liderler 23. Dünya Enerji Kongresi'nde biraraya geldi
23. Dünya Enerji Kongresi pek çok lideri İstanbul'da buluşturdu. Rus lider Putin ve Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev öne çıkan isimlerdi. Putin, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatıp Türk halkını tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Bu kongrenin katılımcıları bizim demokrasi mücadelemize destek veren isimlerdir" ifadelerini kullandı.
Türk Akımı anlaşması imzalandı
Dünya Enerji Platformu'nun olimpiyatları olarak nitelenen Dünya Enerji Kongresi 40 yıl aradan sonra İstanbul'da başladı. Kongrenin ağır toplarından biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'di. Putin, 24 Kasım’da düşürülen Rus uçağı sonrası yaşanan krizin ardından ilk kez Türkiye'ye geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kongre salonuna Rusya Devlet Başkanı'yla birlikte girdi, salonda da yan yanaydılar. Putin'in diğer yanında da Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev vardı.
Enerji kongresinin açılışı 15 Temmuz darbe girişimde şehit olan Erol Olçokın fotoğrafının ekrana yansıtılmasıyla başladı.
Kongrenin açılış oturumunda ilk konuşmayı Dünya Enerji Konseyi Başkanı Younghoon David Kim yaptı. Daha sonra ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak söz aldı.
Binali Yıldırım: Nükleeri enerji sepetimize dahil ettik
Albayrak'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktı. "Fiyatlar bağlamında çok yükseğe çıkmayalım" diyen Yıldırım, "İstikrarı sürdürelim. Enerji arzının güvenliği, çeşitliliği ve enerji kaynaklarına güvenli ve makul fiyatlarla erişim güvenlik kapsamına gelmiştir" ifadesini kullandı. Yıldırım ayrıca "Hedefimiz Mavi Akımdan sonra Transanadolu boru hattı projesi süratle hayata geçirmektir" diye konuştu.
"Nükleeri enerji sepetimize dahil ettik" diyen Yıldırım, hali hazırda iki nükleer santralin yapımıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Putin: Darbe girişimini takip ediyorduk
Başbakan Yıldırım'ın ardından söz alan Rus lider Vladimir Putin, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, "Son olarak bir darbe girişimi oldu. Biz de takip ediyorduk. Türk halkını tebrik ediyorum ki durum kontrol altına alındı" dedi.
"Türk Akımı'nı gerçekleştirmeyi istiyoruz"
Rusya'nın güvenilir ülke olmayı sürdüreceğini belirten Putin, "AB'nin enerjisini 50 yıldır biz sağlıyoruz. Şu anda ikinci proje konusunda çalışıyoruz. Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı'nı ele alıyoruz ve bunu da gerçekleştirmeyi istiyoruz" diye konuştu.
Fotoğraf: AA
"En karlı ve ekonomik güzargah Türkiye"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye'nin enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke olduğunu dile getirerek, şunları anlattı:
"Bunun yanında Türkiye özellikle son 14 yıldır dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına sahiptir. Bu durum enerji talebimizin yılda yüzde 6-8 arasında artış göstermesine yol açmıştır. Biz bu talebi karşılamanın yanında enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerji sepetimizi çeşitlendirmek için de çalışıyoruz.
Türkiye, Ortadoğu ve Hazar Havzası başta olmak üzere dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin bulunduğu bir bölgede yer alıyor. Bu bölgelerdeki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması noktasında çok önemli projelere öncülük ettik. Mavi Akım, İran ve Bakü-Tiflis- Erzurum doğalgaz boru hatları ile Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonnektörü projeleri, Türkiye'nin bu alandaki konumunu küresel ölçekte tescillemiştir.
Azeri petrolü başta olmak üzere Hazar petrolünün Ceyhan'a akışını sağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı hayata geçirdik. Yine Azerbaycan'la birlikte geliştirdiğimiz Güney gaz koridorunun belkemiğini teşkil eden Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) inşa ediyoruz. TANAP ve hattın devamını oluşturacak Trans Adriyatik Boru Hattı'yla Azeri gazı Türkiye ile birlikte Avrupa piyasalarına ulaşmış olacaktır.
Türkmen gazının da bu projenin bir parçası olması için yoğun çaba harcıyoruz. Rusya'nın halihazırda Balkanlar üzerinden aldığımız gazı, doğrudan Karadeniz üzerinden ülkemize sevk etmeyi öngören Türk Akımı Projesi'ne de şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Buna olumlu bakıyoruz. Bu projenin ikinci aşaması, Avrupa doğalgaz piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak geliştirilecektir."
"Kritik adımlar atacak, büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz"
Doğu Akdeniz gazının da kaynak çeşitlendirme çalışmalarında yeni bir alternatif durumuna geldiğine işaret eden Erdoğan, yapılan araştırmaların bu gaz için "en karlı ve ekonomik" güzargahın Türkiye olduğunu gösterdiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin doğalgaz ve enerji ticaret merkezi haline gelebilmesi adına yeni ve önemli yatırımların arifesinde olduğunu bildirerek, "Bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacak, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize, bir adım daha yaklaşacağız" ifadelerini kullandı.
Enerjinin ve özellikle doğalgazın "tedarik", "taşıma" ve "tüketim" boyutları olduğuna değinen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Biz tabii tedarikçi bir ülke değiliz. Biz, tüketici ve transit, taşıyıcı bir ülke konumundayız. İki tane özelliğimiz var. Bu özelliğimizi teknolojiyle bütünleştirmek suretiyle o tedarikle bunu bir araya getiriyoruz. İşte Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de biz bununla ayrıca katkı sağlıyoruz.
Bu çerçevede Rusya Federasyonu, Cezayir ve Norveç'ten sonra Avrupa'ya dördüncü doğalgaz koridorunu birlikte oluşturmak amacındayız. TANAP'ın hayata geçmesiyle Avrupa'nın doğalgaz tedariğinde yeni bir alternatif ortaya çıkmış olacaktır. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonnektörü ile ilk somut adımı atılan bu projenin Avrupa için de önemli olduğuna inanıyoruz."
Nükleer enerji
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin önem verdiği bir diğer alanın da nükleer enerji olduğuna işaret ederek, şunları aktardı:
"2010 yılında Rusya Federasyonu ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin gerçekleştirilmesine yönelik bir hükümetlerarası anlaşmayı imzaladık. Japonya'yla da Karadeniz kıyısında tesisine karar verilen Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi için bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içerisindeyiz. Zira ileri teknoloji noktasında, bizim ciddi noktada bir enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 10'unun nükleer enerjiden karşılanmasıdır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti
Son dakika | Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 17 il için sarı ve turuncu kodlu alarm
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama