hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    21 Mart ekinoksu ve Nevruz nedir? 21 Mart baharın başlangıcı

    21 Mart ekinoksu ve Nevruz nedir 21 Mart baharın başlangıcı
    expand

    Bugün 21 Mart bahar başlangıcı… Peki, 21 Mart ekinoksu nedir? Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde bugün Nevruz Bayramı olarak kutlanıyor. Peki, Nevruz nedir? İşte, 21 Mart ekinoksu ve Nevruz Bayramı ile ilgili tüm merak edilenler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    21 Mart ekinoks günü veya Nevruz Bayramı Corona virüsü salgını nedeniyle bu yıl tüm dünyada butuk bir havada karşılandı. Peki, Nevruz Bayramı nedir? İşte, 21 Mart ekinoksu ve Nevruz Bayramı ile ilgili merak edilen detaylar…

    21 MART EKİNOKSU NEDİR?

    21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?

    M.S. 2. yüzyıldan bu yana çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanan Nevruz, Farsça "yeni gün" anlamına geliyor. Orta Asya'dan Balkanlara kadar uçsuz bucaksız bir coğrafyada insanlar tarafından farklı şekillerde kutlanır. Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

    Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl Bahar Bayramı olarak kutlanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow