2018 yılında işsizlik maaşı kaç ay alınabiliyor?
İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartları yerine getiren adaylar ne kadar süreyle maaş alabileceklerini araştırmaya devam ediyor. Son üç yıl içerisindeki çalışma sürelerine göre değişiklik gösteren maaş almalar sigortalının son dönemdeki prim günü sayısına göre değişiklik gösterebiliyor. Peki, 2018 işsizlik maaşı ne kadar ve kaç ay alınabiliyor?
İşsizlik maaşı ile ilgili değişken durumlar maaş almaya hak kazanan adayların kafasında dönem dönem soru işareti yaratabiliyor. Sigortalının prim sayısı, brüt maaşı ve çalışma süresi gibi detaylar alınacak olan işsizlik maaşının miktarını ve süresini belirliyor. İşte işsizlik maaşı ile ilgili tüm detaylar…
2018 İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI
Sigortalının brüt maaşı üzerinden işsizlik fonuna ödenen fondan faydalanabilmesi için belirli şartları yerine getirebilmesi gerekiyor. İlk olarak sigortalının iş akdinin feshedildiği tarihten önceki son 120 günde sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor. Önceki günlerde verilen talimatla birlikte bu konuda çalışmalar yapılmış ve kuralda esnekliğe gidileceği açıklanmıştı.
Gün sayısı ile ilgili bir başka kural ise işçinin son 3 yıl içerisinde ödenen prim sayısı… İşten ayrılan sigortalının son 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalı gününün bulunması gerekiyor.
İşsizlik maaşı alma hakkıyla ilgili diğer bir kuralsa işçinin işten ayrılma şekli… Eğer işçi kusur nedeniyle işten çıkarılmışsa yine işsizlik maaşı alamayacaklar arasına dahil ediliyor. Herhangi bir kusuru olmaksızın işten çıkartılan işçi ise diğer kuralları yerine getirdiği takdirde işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜREYLE ALINABİLİR?
İşsizlik maaşı almak için tüm şartları yerine getiren adayların maaş alacakları süreler ise son 3 yıl içerisindeki primlerinin ödendiği gün sayısına göre belirleniyor. Buna göre son 3 yıl içerisinde 600 gün sigortası bulunana adaylar 6 ay, 900 gün sigortası bulunan adaylar 8 ay, 1080 gün ve üzeri sigortası bulunan adaylar ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
Tüm şartları yerine getirerek maaş almaya hak kazanan adaylar iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapması gerekiyor. Başvurular İŞKUR’a bireysel olarak yapılabildiği gibi e-Devlet üzerinden elektronik olarak da gerçekleştirilebiliyor. Buna göre işsizlik maaşı alacak kişiler son dört aydaki ortalama brüt kazancının yüzde 40'ını işsizlik maaşı olarak alabilecek. Örneğin son 4 aydaki brüt maaşı ortalama 3 bin TL olan bir işçi aylık bin 200 TL işsizlik maaşı alabilecek. Maaş hesaplamadaki iki değişmeyen kural ise minimum ve maksimum rakamlar olacak. En düşük işsizlik maaşı 805 TL iken en yüksek miktar ise bin 623 TL olarak kabul edilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de Sıcaklıklar Mevsim Normallerini Aşıyor: Doğa Alarm Veriyor!
Gözler CHP'nin açıklamasında: Özel, İmamoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı ilan edecek mi? Abdulkadir Selvi yazdı
KOMEK KAYIT 2025: KOMEK kayıt tarihleri ne zaman, kurs başvurusu nasıl yapılır? Yeni dönem kayıtları başlıyor!
SON DAKİKA HABERİ: Otoyoldaki feci kazada acı detay: Ailesi kayıp ilanı vermiş
Adana'da geri dönüşüm tesisinde yangın | SON DAKİKA