hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 ÖSYS 'LYS' tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı | ÖSYM'den uyarı geldi

    2017 ÖSYS LYS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı | ÖSYMden uyarı geldi
    expand

    2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) 'LYS' tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlanırken, kurum "ön bilgi" uyarısında bulundu. Resmi kılavuz sonra yayınlanacaktır. Öte yandan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sonuçların ne zaman açıklanacağını önceden "sınav takvimi" içerisinde duyurmuştu. "2017 LYS puan hesaplama" üzerinden sınav sorularını ve kaç puan alındığını öğrenmek isteyen adaylar içerikteki hesaplama sisteminden yararlanabilecek. Kontenjanların yayınlanmasının ardından belirlenen tercih süresi ise 18-26 Temmuz tarihleri olarak duyuruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurum tarafından 22 Haziran'da yayınlanan tercih kılavuzu 4 Temmuz'a kadar yayımlayacağını açıkladı. Ön bilgi üzerinden verile kılavuzda, tercihlerin sonuçlar açıklanmadan önce yapılmayacağının altını çizdi. Kurum yayımladığı kılavuzun ilk cümlesinde "Dikkat" açıklamasında bulundu. İşte o açıklama: Tercih süresi, 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

    ÖN BİLGİ ÜZERİNDEN YAYIMLANAN KILAVUZU GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    PUAN HESAPLAMA

    Kurum 18 puan türünden üniversitelere alım yaparken, puan hesaplamada 3 ana faktör bulunuyor. Birinci faktör: YGS puan hesaplama. YGS’de sorulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri (hepsi 40 soru) üzerinden doğru ve yanlış sayılar içerisinde net oranı belli oluyor. İkinci faktör: LYS puan hesaplama. Matematik (80), Fizik (30), Kimya (30), Biyoloji (30), Edebiyat (56), Coğrafya 1 (24), Tarih (44), Coğrafya 2 (14), Felsefe Grubu (32) sınavlarında doğru ve yanlış üzerinden net hesaplama. Üçüncü faktör ise: Diploma notu.

    2017 LYS SORULARI VE CEVAPLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Bu üç ana faktör üzerinden 18 puan türü öğrenilmektedir. 18 puan türü: YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6, MF-1, MF-2, MF-3, MF-4, TM-1, TM-2, TM-3, TS-1, TS-2, DİL-1, DİL-2, DİL-3.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HESAPLAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    Standart Sapma

    ÖSYM, 2016 standart sapma puanını geçen sene paylaştı. Standart Sapma konusunda en çok Matematik ve Geometri ön planda olurken, Yabancı Dil sınavlarındaki standart sapma puanı dikkat çekiyor.

    2016 Standart sapma grafiği

    2017 ÖSYS LYS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı | ÖSYMden uyarı geldi

    Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

    Sonuçlar 11 Temmuz 2017, Salı günü (Sınavdan 30 gün sonra) açıklanacak. Kurum sonuç saati olarak bir açıklama yapmazken, YGS sınavı baz alındığında sonuçların saat 17:00’den sonra, mesai bitiminden sonra açıklanması beklenmektedir.

    Sınav itirazı nasıl yapılmaktadır?

    Sınava dair itiraz site üzerinden yapılırken, sınav itiraz ücretleri 20 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Sınav itirazında bulunmak için TIKLAYINIZ 

    Önemli sorular ve cevaplar

    1) YGS puan türlerinden sayısal bölümden barajı aşamadım, diğer puan türlerinden barajı aştım. LYS gireceğim fakat LYS yerleştirme işlemlerinde MF puanım hesaplanır mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evet hesaplanır. YGS’de 180 puan barajını aştığınız takdirde LYS’lere girmeye hak kazanmaktasınız. LYS Sınavlarında hangi oturumdan sınava girdiyseniz o testlerden puanınız hesaplanır.

    2) Okul birincisi hakkını bir dahaki sene tekrar kullanabilir miyim?

    Hayır kullanılamaz. Birincilik hakkı bir yıl geçerlidir.

    3) ÖSYS tercihlerinde yerleştiğim bölümün özel şartlarında boy, kilo oranı aranmakta ve koşullara uymadığım için, üniversite kaydımı almadı. Kayıt yaptıramadığım için seneye sınava girdiğimde puanımın kırılmamasını istiyorum. Ne yapmalıyım?

    Özel koşul ÖSYS tercih kılavuzlarında ayrıntılı olarak açıklandığından dolayı okulun boy kilo şartı varsa puanınız kırılacaktır.

    4) ÖSYS tercihlerinde yerleştirilmedim, ek tercihlerde tercih yapmak istiyorum.

     Evet, tercih yapılabilir.

    YATAY GEÇİŞ ÜZERİNE ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA

    5) Üniversite de muhasebe bölümünü okuyorum, bölüm değişikliği yapabilir miyim?

     Bu durumu üniversitenizle görüşmeniz gerekmektedir. Üniversitedeki Yatay Geçişle ilgili ÖSYM’nin bir ilgisi bulunmamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6) Yüksek lisans yaparken, ÖSYS’ye girip lisans okuma hakkım var mı?

    ÖSYS ye girmenizde ÖSYM açısından bir sakınca yoktur. Kazandığınız takdirde üniversitenizle görüşüp ona göre bir yol izleyebilirsiniz.

    7) ÖSYS tercihlerinde bir bölüm kazandım fakat kayıt yaptırıp okumak istemiyorum. Gelecek sene tekrar sınava girdiğimde puanım düşer mi?

    Kontenjanlı bir bölüme yerleştiğiniz takdirde kesin kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da puanınızda düşme olacaktır.

    8) ÖSYS’de yerleştiğim üniversitenin boy şartından dolayı kayıt yaptıramadım. Bir alt tercihime yerleşebilir miyim?

    Boy özel koşuldur. İlgili sınav kılavuzunda yer alıyorsa bir alt tercihe yerleşemezsiniz.

    AÖF VE ÜNİVERSİTE SİSTEMİ

    9) Meslek lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkıyla üniversite okuyabilmek için, açık öğretim bürolarından üniversite kaydı yaptırmam gerekmiyor mu?

    Hayır, öncelikli olarak ÖSYS başvurusu yaparak sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmeniz gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10) Sınavsız geçiş hakkıyla direkt üniversiteye kayıt yaptıramıyorum. Tercih yapmam gerekiyormuş. Bununla ilgili bilgi alabilir miyim?

    Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda gerekli bilgi yer almaktadır. Bireysel olarak ÖSYM İnternet sitesi (www.osym.gov.tr)  üzerinden tercih yapacaksınız.

    11) Üniversitede uzaktan eğitim ile bir bölüm okuyorum. Yatay geçiş yapmak istiyorum. Okuduğum bölümün uzaktan eğitim bölümü olması buna engel mi?

    Yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversiteyle görüşüyorsunuz. Yatay Geçiş ile Kurumumuzun bir alakası bulunmamaktadır. YÖK’ün yayınladığı Yatay Geçiş Yönetmeliği kapsamında işlem Üniversiteler tarafından yapılmaktadır.

    12) ÖSYS tercihlerinde kontenjanlı bir açık öğretim bölümü kazandım. Ek yerleştirmelerde puanım düşer mi?

    Kontenjanlı bir Açıköğretim programına yerleştirildiğiniz taktirde Ek yerleştirmelerde tercih yapma hakkınız bulunmamaktadır.

    KURSİYER BİLGESİ VE SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI ÜZERİNE NET BİR AÇIKLAMA!

    13) 1990 tarihli meslek edinme programı ( kursiyer belgesi ) sahibiyim. Sınavsız geçiş hakkım var mı?

    Kurs sertifikaları diploma yerine kullanılamaz. Sınavsız geçiş için Meslek Lisesi diploması gerekmektedir.

    14) ÖSYM, il sınav merkezi yöneticiliklerinden neden ÖSYS tercih işlemleri için rehberlik hizmeti vermiyor?

    ÖSYM İnternet sitesinde (www.osym.gov.tr) rehberlik (www.osym.gov.tr)  adresinden rehberlik hizmeti verilmektedir.

    15) OBP nasıl hesaplanacak?

    İlgili sınav kılavuzunda Ortaöğretim başarı puanı hesaplama kısmından incelenmeli.

    16) Yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme başvuru yapacağım. Aynı zamanda genel kontenjandan da tercih yapabilir miyim?

    Evet yapabilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow