16 Mart araştırılsın
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 16 Mart katliamının 34. Yılında, olayın faillerinin ve destekçilerinin ortaya çıkarılması, darbe süreciyle bağlantılarının araştırılması amacıyla araştırma önergesi verdi.
25 CHP Milletvekilinin imzasıyla sunulan Meclis Araştırma Önergesinde, “16 Mart 1978 tarihinde, Beyazıt Meydan’ında yaşanan ve Beyazıt Katliamı olarak anılan olay, 12 Eylül darbesine ortam hazırlamak için gerçekleştirilmiştir. Katliamda 7 öğrenci hayatını yitirmiş, onlarca öğrenci yaralanmıştı. Dava yıllarca sürdü ve zaman aşımına uğradı” denilerek süreç anlatıldı.
Olaydan önce emniyete gerekli istihbaratın ulaştığı, planlanan eylemin yeri ve zamanı hakkında detaylı bilgiler verildiği halde gerekli tedbirlerin alınmadığının açık bir şekilde ortaya çıktığının anlatıldığı önergede, “Hatta o gün İstanbul Üniversitesi önünde bulunan emniyet güçlerinin planın bizzat bir parçası olarak davrandığı yönünde ciddi iddialar ortaya atıldı ve polisler hakkında dava açıldı. Ancak dava delil yetersizliğinden berat kararı verildi. 40 kişi civarında bir polis grubu görev yapıyorken; o gün sadece 9 kişilik bir polis ekibi vardı. Bazı emniyet mensupları, görevine kayıtsız kaldığı, Reşat Altay isimli emniyet yetkilisinin ise üniversiteden toplu çıkış yapan öğrencileri, dağılma noktasına kadar korumadığı gerekçesiyle “ihtar” cezası verildi. Bu ihtar cezası sanık emniyet mensupları hakkında verilen tek cezadır” ifadelerine yer verildi.
Toplu çıkış yapan öğrencilerin üzerine önce bomba atılıp, arkasından da otomatik tüfeklerle yaylım ateşi açılan saldırının “organize ve muhtemelen emniyet destekli olduğu” yorumuna yer verilen önergede, “Bazı polis memurlarının olayın faillerini takip etmeye çalışması üzerine, Komiser Yardımcısı Reşat Altay’ın engel olduğu da bizzat orada görevli olan polis memurları tarafından doğrulanmış ve bu bilgi kamuoyuna yansımıştır” denildi.
Olayın faillerinden Zülkif İsot’un katliamı itiraf ettiğini hatırlatan Veli Ağbaba, önergede şunları belirtti:
“Ancak olayın aydınlanmasına katkıda bulunamadan Latif Aktı adlı arkadaşı tarafından öldürüldü. Zülkif İsot’un ablası, anlatımları mahkemeye aktardı. Tanıklara ve delillere rağmen bir katliam davası daha zaman aşımına uğratıldı. 16 Mart katliamının aydınlatılması ve arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması ülkemiz demokrasisi açısından önemli bir adım olacaktır. 34 yıl gibi uzun bir zaman geçmesi ve konunun hala açığa kavuşmamış olması ise demokrasimiz adına büyük bir eksikliktir. Beyazıt Katliamının aydınlatılması, faillerinin ve destekçilerinin ortaya çıkarılması, darbe süreciyle bağlantılarının araştırılması ve mağdur yakınlarının ve kamuoyunun adalet beklentilerinin yerine getirilmesi için Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”
Katliamda; Abdullah Şimşek, Baki Ekiz, Cemil Sönmez, Hamit Akıl, Hatice Özen, Murat Kurt ve Turan Ören yaşamını yitirmişti. Katliamın, darbe sürecine zemin hazırlamak amaçlı yapıldığı yorumları yapılmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti