117 dokunulmazlık dosyası savcılıklara gönderildi
Dokunulmazlıklarla ilgili değişikliğin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, Adalet Bakanlığı'ndaki dosyalar da savcılıklara gönderildi. Açıklamayı Bakan Bekir Bozdağ yaptı, "Dün 117 dosyayı Adalet Bakanlığından ilgili savcılıklara gönderdik" dedi.
TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, soruları da yanıtladı. Bozdağ, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 152 milletvekili hakkında 799 dosyada soruşturma ve kovuşturma engelinin kaldırıldığını belirtti.
ABD'den dokunulmazlık açıklaması
TBMM Başkanlığının, elindeki dosyaları Başbakanlığa, Başbakanlığın da Adalet Bakanlığına göndereceğini ifade eden Bozdağ, bakanlığın da bu dosyaları Cumhuriyet savcılıklarına ileteceğini söyledi. Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:
Meclis'teki kozmik odada dokunulmazlık hareketliliği
"Adalet Bakanlığında 117 dosya vardı. Onları biz göndermemiştik zaten, yasa değişikliği oldu. İade edeceğimiz için Adalet Bakanlığında tuttuk onları. Dün 117 dosyayı Adalet Bakanlığından ilgili savcılıklara gönderdik, bizdeki dosyaları gönderdik. Dün itibariyle 117 dosya Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis'ten gönderilecek dosyalar da bize geldikten sonra savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar, dosyalar kendilerine geldikten sonra onlarla ilgili soruşturmaları kaldığı yerden devam ettireceklerdir."
Kılıçdaroğlu kendisine atılan kurşunu gösterdi
Bozdağ, kamuoyunda "savcı ayarlaması, hakim ayarlaması yapılıyor" şeklinde eleştirilerin yer aldığını ve bazı iftiraların atıldığını belirterek, bunların gerçekle uzaktan yakından alakası olmadığını söyledi.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin konuştu
Bozdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin cezaevi komisyonu üyelerinin ziyaret ettiklerini açıkladığı hasta mahpuslarla alakalı sözlerine ilişkin de açıklamada bulundu. CHP'nin ziyaretlerin ardından bir rapor hazırlayarak kamuoyuna duyurduğu konuya ilişkin Bozdağ, "19 tane KCK terör örgütünden dolayı hüküm giymiş, 7 tane DHKP-C terör örgütünden, 43 tane etnik bölücü PKK terör örgütünden, 12 tane de THKP-C terör örgütü mensubu hükümlü ve tutuklunun ziyaret edildiğini görüyoruz. Toplam 81 tane 2016 yılı içerisinde bugüne kadar bu saydığım terör örgütü mensupları hükümlü ve tutuklunun ziyaret edildiğini görüyoruz" dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu'na suikast düzenlenecek iddiası
Ziyarette bulunan CHP'lilerin TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda görevli milletvekilleri olduğunu ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, "Bu ziyaret tabi bir haktır, bunu kendileri takdir ediyor, gidip ziyaret ediyor. Ama bunların hepsi de hasta tutuklu ve hükümlü değil. Bir kısmı hasta olabilir ama hepsi de hasta hükümlü ve tutuklu değildi" iddiasında bulundu.
Kemal Kılıçdaroğlu'na mermi atan serbest
Cumhuriyet Halk Partisinin Sayın Genel Başkanı böyle bir değerlendirme yaptı. O kendi takdirleridir." ifadelerini kullandı. CHP'nin 2014, 2015'te de ziyaretler yaptığını ifade eden Bozdağ, üç yılın ortalamasına bakıldığında da 164 terör örgütü mensubunun ziyaret edildiğini söyledi. Ancak Bozdağ ziyaret gerekçelerine ilişkin bir şey söylemedi.
CHP ne yapmıştı, Kılıçdaroğlu ne demişti?
CHP'nin komisyon üyesi milletvekilleri o dönemde kamuoyunda tartışılan hasta oldukları halde bazı mahkumların hasta kabul edilmeyerek, tedavilerinin engellendiği iddiaları üzerine cezaevlerine ziyaretlerde bulunmuş, raporlarında da bunlara yer vermişti. Aralarında Ergenekon sanıklarının da bulunduğu bazı mahpuslar cezaevlerinde hayatını kaybetmiş, bazı mahpusların da ağır sağlık sorunları yaşadıkları gündeme gelmişti. Bu yaşananlar ve kamuoyundaki tepkiler üzerine CHP de cezaevlerindeki hasta mahpuslarla görüşmeler yapmış, iddiaları yerinde inceleyerek bir rapor hazırlamıştı. CHP lideri Kılıdaroğlu da bu konudan söz ederek, hiçbir mahkum hakkında ayrım yapmadıkları, devletin koruması altında bulundukları cezaevlerinde yaşananlara ilişkin iddiaları yerinden gözlemek için hangi davadan tutuklu ya da hükümlü olursa olsun mahpusları ziyaret ettiklerini açıklamıştı. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri, CHP terör örgütü üyelerine özel ziyaretler yapıyormuş gibi tartışmalara yol açmıştı.
CHP'li Erdem: Mermi bırakılması bir mafya raconudur
HSYK kararnamesine yönelik eleştirilere yanıt verdi
Öte yandan HSYK'nın adli ve idari yargıda yaptığı atamalara yöneltilen eleştirilere de yazılı açıklama yaparak cevap veren Bakan Bozdağ, kararnamenin gündemle irtibatlandırılmasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bozdağ, HSYK'nın görev ve yetkilerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde uygun bir şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti.
Büyük zafiyet: Başbakanlı cenazede ön safta
"Açıklanan takvime uygun"
2016 yılı bölge adliye ve bölge idare ile ilk derece mahkemeleri ana kararnamelerinde uygulanacak prensipler ile süreci gösteren takvimin, 29 Ocak 2016'da ilan edildiğini ifade eden Bozdağ, kararname çalışmalarının açıklanan takvime uygun sürdürüldüğünü ve planlandığı gibi 6 Haziran'da sonuçlandırıldığını bildirdi.
Kılıçdaroğlu'na İstanbul'da kalabalık karşılama
Bu süreçte bölge adliye mahkemesi kararnamesinin 25 Mart'ta yayınlandığını anımsatan Bozdağ, bu kararnameyle bölge adliye mahkemelerine 766'sı birinci bölge ilk derece mahkemelerinden olmak üzere bin 38 hakim ve cumhuriyet savcısının atandığına işaret etti.
Bozdağ, 6 Haziran'da yayınlanan ana kararnameler ile adli yargıda 3 bin 228, idari yargıda ise 518 hakim ve savcının, idari yargı ana kararnamesi ile de bölge idare mahkemelerine 257, idare ve vergi mahkemelerine 261 hakim ve Danıştay savcısının atamasının yapıldığını belirtti. Bakan Bozdağ, şunları dile getirdi:
"Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin 20 Temmuz 2016 tarihinde faaliyete geçecek olması nedeniyle kıdemli hakim ve savcıların bu mahkemelere atanması sonucu birinci bölgelerde oluşan hakim ve savcı açığının kapatılması amacıyla alt bölgelerden birinci bölgeye atama yapıldığından, bu yıl çıkarılan ana kararnamelerin kapsamı genişlemiştir. Yukarıda açıklandığı üzere kararnamelerin kapsamı ve yayınlanma tarihlerinin gündemle irtibatlandırılması gerçeği yansıtmamaktadır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, görev ve yetkilerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde uygun bir şekilde kullanmaya devam edecektir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!