hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    11 üniversite öğrencisinden işkence şikayeti

    11 üniversite öğrencisinden işkence şikayeti
    expand

    İstanbul Üniversitesi'nde İbrahim Kaypakkaya'nın ölüm yıldönümü nedeniyle yapılan anma esnasında gözaltına alınan 11 öğrenci, polislerin kendilerine işkence uyguladıkları gerekçesiyle savcılığa şikayette bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, 'öğrencilerin 18 Mayıs 2015'te, saat 12.00 sıralarında İstanbul Üniversitesi kampus alanında bulundukları esnada, polisin anma etkinliğine gerçekleştirdiği müdahale sonucu ortaya çıkan kargaşayı merak ettiklerini, bu sebeple alana yaklaştıklarını ve polis tarafından darp edilerek, gözaltına alındıkları' ifade edildi.

    Dilekçede, "Özel hukuktan kaynaklı haklarımız saklı kalmak kaydıyla bize şiddet uygulayan polis memurlarından ve hukuk dışı uygulamalara ortam ve olanak sağlayan, talimatı veren, azmettiren diğer tüm sorumlu amirlerden ve yetkililerden şikayetçiyiz" denildi.

    Gözaltında, polis aracında, adliyenin 7. katında

    Suç duyurusu öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın C kapısı önünde konuyla ilgili, işkence gördüklerini iddia eden öğrencilerle birlikte basın açıklaması yapan Avukat Gülizar Tuncer, "Öğrenciler gözaltına alınınca yerlerde sürüklenmiş, cop darbeleriyle yaralanmışlardı. Hepsine ters kelepçe takılmıştı. Aynı işkence ve kötü muamele uygulamaları bindirildikleri polis aracında da devam ettirilmişti. Hatta savcılığa çıkarılmak üzere İstanbul Adliyesi'ne getirildiklerinde -7'nci katta bulunan polis araçlarının içinde de işkence uygulaması devam ettirildi. Bununla da yetinilmedi. Özellikle kadın öğrenciler cinsel taciz uygulamasıyla karşılaştılar. Biz adliyede meydana gelen işkence ve kötü muameleyle ilgili olarak aynı gün nöbetçi savcılığa suç dilekçesini vermiştik. Şimdi de ayın 18 ve 19'unda devam ettirilen işkence ve kötü muamele uygulamaları, hakaret, tehditler ve taciz uygulamalarına ilişkin olarak öğrenci müvekkillerimizle birlikte suç duyurusunda bulunacağız ve darp-cebir izlerinin tespiti amacıyla da adli tabipliğe sevklerini isteyeceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇHP tepki gösterdi

    Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil de yaptığı açıklamada, 1 Mayıs sonrası yapılan gözaltılarda sistematik işkence vakalarının arttığını ileri sürerek, "Gittiğimiz her gözaltı vakasında müvekkillerimizin en az muameleyle bileklerinin morarmış olduğunu görüyoruz. Bu en hafif muamele. Ayaklarının, kafalarının tekmelendiğini görüyoruz" dedi.

    Bu olayların, polis memurlarının şahsi davranışlarından kaynaklanmadığını düşündüklerini ifade eden Yeşil, "Müvekkillerimize yapılan işkence, polis memurlarına merkezi düzeyde verilmiş bir emrin talimatı sonucudur. İşkence kişisellikten çıkarılmış, kitleselleştirilmiş, meydanlara, sokaklara yayılmıştır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖHD Şube Başkanı: Anma suç değildir

    Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Eş Başkanı Avukat Sinan Zincir de açıklama yaptı.

    İç güvenlik paketiyle birlikte polisiye uygulamaların artık resmileştiğini dile getiren Zincir, "Geçmişte faili belli devlet cinayetleri işlenirken bugün üniversite kampüslerinde, adliye binalarında, polis tarafından; öğrenciler, gençler, muhalifler gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, tutuklanırken de işkence görüyorlar" diye konuştu.

    Açıklamanın ardından işkence gördükleri iddia edilen öğrenciler avukatlarıyla birlikte, adliyeye girerek, emniyet görevlileri hakkında "İşkence", "Kötü muamele", "Hakaret", "Tehdit", "Basit cinsel saldırı", "Görevi kötüye kullanma" suçlarından suç duyurusunda bulundular.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow