hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayıs için Google’dan doodle sürprizi: İşçi Bayramı

    1 Mayıs için Google’dan doodle sürprizi: İşçi Bayramı
    expand

    1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Google kullanıcılarını özel doodle ile karşıladı. Google giren internet kullanıcıları arama motorunda “İşçi Bayramı” doodle’ını gördü. Sürprizin ardından Türkiye ve Dünya’daki kullanıcılar 1 Mayıs İşçi Bayramı ya da resmi adıyla Emek ve Dayanışma Günü’nün önemini araştırmaya başladı. İşte, 1 Mayıs doodle’ı ile ilgili merak edilen detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyaca ünlü arama motoru Google, bugün kullanıcılarını 1 Mayıs’a özel doodle ile karşıladı. Google’da arama yapmak isteyen kullanıcılar, özellikle  1 Mayıs İşçi Bayramı doodle’ını gördükten sonra İşçi Bayramı yani Emek ve Dayanışma Günü’nün önemini araştırmaya başladı. İşte Google tarafından 1 Mayısa’a özel dizayn edilen doodle ve İşçi Bayramı’nın önemi…

    1 Mayıs için Google’dan doodle sürprizi: İşçi Bayramı

    İŞÇİ BAYRAMI’NIN TARİHİ VE ÖNEMİ

    1 Mayıs İşçi Bayramı, 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor.

    Ancak 1 Mayıs tarihini işçilerin günü olarak belirleyen olay ise, ABD'nin Chicago kentinde 1886'da yaşanan ve tarihe Haymarket Olayı olarak geçen, sonu kanlı biten grevdi. İşçilerin 1 Mayıs 1886'da iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadele, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilmesiyle işçiler kendilerine ait bir güne sahip oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi.

    Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

    Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.

    Türkiye’de ise 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow