1 Mayıs davasında beraat kararı
1 Mayıs 2015'te "Taksim Meydanı Çağrısı" yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, yargılandıkları davada beraat etti.
1 Mayıs 2015'te İstanbul Valiliği tarafından gösteri ve yürüyüşlere kapatılan Taksim Meydanı için yaptıkları çağrılar nedeniyle, 2911 sayılı kanununda düzenlenen "Direnme ve yasaklara aykırı hareket etme" suçlamasıyla haklarında dava açılan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Hüseyin Demirdizen'in yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 3 sanık hakkında, yüklenen fiillerin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması ve yüklenen suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
Sanıklar karar duruşmasına katıldı
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda, 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu,TTB Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de izleyici olarak katıldı.
Taksim'i yasaklamak, 1977 katliamının karanlıkta kalması anlamına gelir"
Duruşmada savunma yapan KESK Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs'ın Taksim'de yasaklanmasının Uluslararası normlara ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "1 Mayıs'ta Taksim'de gösteri yapılmasını yasaklamak 1 Mayıs 1977 katliamının karanlıkta kalmasını ve bunun içinde devletin olduğunu kabul etmek anlamına gelir" dedi. Taksim Meydanı'nın yasaklanması için ileri sürülen gerekçelerin hukukla bağdaşmadığını bu nedenle de emekçiler olarak karşı çıktıklarını ifade eden Özgen, "1 Mayıs etkinliklerini Taksim'de kutlama irademizi ortaya koyduk. Emekçiler dışında sermaye kesimi Taksim'de gösteri yapmak isteseydi buna izin verirlerdi. Ortaya çıkan manzaradan başta Başbakan ve hükümet sorumludur" diye konuştu.
"1 Mayıs dünyada kentlerin en tarihi ve merkezi yerlerinde yapılır"
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da iddianamede yaptıkları çağrının suç olduğununun belirtildiğini hatırlatarak, "Öncelikle belirtmek gerekir ki 1 Mayıs gösterileri 2911 sayılı kanun kapsamında değerlendirilemez. Dünyadaki örneklerine baktığımız da bu gösterilerin kentlerin en tarihi ve merkezi yerlerinde yaptıldığını görürüz" dedi. Sendikal örgütlenmelerinin engellenmesine karşı olan talepleri dile getirmek için konfedarasyonun aldığı karar doğrultusunda gösterilerin Taksim'de yapılması için çağrıda bulunduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "2010, 2011 ve 2012 yıllarında 1 Mayıs gösterilerinin Taksim alanında yapılmasına rağmen sonraki yıllarda hukuk dışı gerekçelerle bu gösteriler yasaklanmak istenmiştir. Geçmiş yıllarda da yapılan kutlamalar ile ilgili açılan davalar beraatle sonuçlandı" dedi.
"Toplum sağlığını anlatmak için Taksim'e çağrı yaptık"
Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen de, TTB'nin görevleri arasında toplum sağlığını korumanın da bulunduğunu belirterek, "Bilindiği üzere sağlık hali sadece hasta olmamayı ifade etmez. Çalışma koşullarının olumsuzluğu ve toplum yaşamındaki olumsuzlukların hasta sayısını artırdığı da bilinmektedir. Yöneticilere insanların bedenine, değerlerine ve düşüncelerine müdahale etmemeleri gerektiğini ifade etmek ve bunu 1 Mayıs kutlamaları sırasında söylemek için toplantının kentin en merkezi ve tarihsel meydanında yapılmasına dair çağrı yapmıştık. Bu çağrının suç olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu. Yapılan savunmaların ardından söz alan avukatlar da müvekillerinin savunmalarına katıldıklarını ifade ederek daha önce verilen beraat kararlarının da dikkate alınarak beraat talebinde bulundu.
Ayrı ayrı beraat ettiler
Kararını açıklayan 21. Asliye Ceza Hakimi Taner Atalay, Arzu Çerkezoğlu, Lami Özgen ve Hüseyin Demirdizen hakkında kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenleme ve yönetme suçlarından cezalandırılmaları talebiyle açılan kamu davalarında, yüklenen fiillerin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle ayrı ayrı beraaterine karar verdi. Hakim Atalay, sanıklar hakkında cezalandırılmaları talep edilen direnme suçundan ise, "Yüklenen suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması" gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
11 yıla kadar hapis cezası isteniyordu
İddianamede, Valiliğin 1 Mayıs 2015 gösterileri için Aksaray Samatya sahilinde bulunan alanı gösterdiğini, ancak şüphelilerin yaptıkları açıklamalarla kitleleri Taksim'e çağırdığı belirtilerek, "Şüphelilerin her üçü de birlikte hareket ederek yasadışı gösteri yapmak üzere kitleleri Taksim Meydanı'na yönlendirmek, polisin dağılın ikazına rağmen dağılmayarak ve emniyet güçlerine çeşitli şekillerde mukavemet ederek 2911 sayılı kanununda düzenlenen "Direnme ve yasaklara aykırı hareket etme" suçlarını işledikleri anlaşılmıştır" denildi. İddianamede, Arzu Çerkezoğlu, Lami Özgen ve Hüseyin Demirdizen'in bu suçlardan 4'er yıldan 11'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı
Son Dakika! Bedelli Askerlik 2025 Sevk Tarihleri ve Yerleri Açıklandı!
Telefon Kılıfını Beğenmedi, Kurşun Yağdırdı
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?