Yatağan'da Elbistan korkusu
Muğla'nın Yatağan İlçesi Yeşilbağcılar Beldesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Etraf Cicili, termik santralinin kömür ihtiyacının karşılandığı havzanın neden olduğu göçük ve çatlakların büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekip, Elbistan'dakine benzer bir facianın yaşanmasından endişe ettiklerini söyledi.
Başkan Cicili, siyasi çekişmelerin bir kenara bırakılıp, bölgedeki konut ve kamu kurum ve kuruluşlarının bir an önce taşınması gerektiğini savundu.
Yatağan Termik Santrali'nin yakıt ihtiyacını karşılamak için 1984 yılından beri kömür çıkartılan Yeşilbağcılar Beldesi'nde patlatılan dinamitler nedeniyle çok sayıda evin duvarlarında ve yollarda çatlaklar meydana geldi.
Bunun üzerine 500 hane ve bin 900 nüfuslu beldedeki çok sayıda ev istimlak edildi. Mağdur vatandaşlar için TOKİ tarafından 2007 yılında Taşkesik Mevkisi'nde 127 konut yapımına başlandı. 7 milyon TL harcanarak yapılan bir bölümü dubleks villa tipindeki evler üç yıl içinde tamamlandı.
Geçen Ekim ayında yapılan kura çekimiyle hak sahipleri belirlendi. Ancak, evlere elektrik ve su bağlanmaması, oturma ruhsatlarının bürokratik engeller nedeniyle henüz alınmamış olması nedeniyle hak sahipleri evlerine yerleşemedi.
Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Etraf Cicili, ev ve arazilerin istimlak çalışmalarının tamamlandığını ancak belediyeye ait hizmet binası, işyerleri, pazaryeri, futbol sahası ve mezarlığın istimlak çalışmalarının henüz yapılmadığına dikkati çekti.
"Siyaset gözetilmeden taşınmalı"
Elbistan Kömür Üretim Merkezi'ndeki facianın beldelerinde de yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu ileri süren Başkan Cicili, "Beldemizin tarafı Güney Ege Linyit İşletmeleri'ne (GELİ) ait kömür havzaları ile çevrelendi. Beldeye iyice yaklaşan çalışmalar nedeniyle binalarda çatlaklar büyüdü, göçükler oluştu. Bunun üzerine devlet, beldemizi kamulaştırdı. Kamulaştırılan bir alanda durma hakkımızın olmadığını biliyoruz. Fakat yeni yerleşim yerlerinde kurumların yapması gereken bürokratik iş ve işlemler siyasete alet edilerek gecikmelere yol açıyor. Bir an önce bölgedeki konut ve kamu kurum ve kuruluşlarının taşınması için siyaset gözetilmeden herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.
Öğrenci ve öğretmenler tedirgin
Zamanla genişleyen kömür havzasıyla beldedeki tek katlı, altı derslikli, 106 öğrencisi bulunan ilköğretim okulunun 100 metre mesafeye olduğuna dikkat çeken Başkan Cicicili, "Burada çalışmaların devam etmesi nedeniyle, makinelerin gürültüsü, gerekse zaman zaman yapılan dinamit patlatmaları öğretmen, öğrenci ve velileri tedirgin ediyor. Her an göçük tehlikesi korkusu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Cicili, Muğla Afet Kurulu'nun okulun bulunduğu bölgede iki ay önce yaptığı incelemede, tehlike arz eden bir durumun olmadığına ilişkin rapor verildiğini de kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı
GRAND KARTAL OTEL YIKILACAK MI? Bolu Kartalkaya yanan otel ön hasar tespit raporu!
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı