Hülya Koçyiğit: "Bir anne olarak buradayım"
Akil İnsanlar Heyeti'ndeki isimlerden sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, "Anaların artık gözyaşlarının dinmesini istiyorum. Bir anne olarak burada yer alıyorum" dedi.
Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla yapılan Çözüm Sürecinde Akil İnsanlar İstişare Toplantısı'nın ardından bazı heyet üyeleri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Hülya Koçyiğit, Türkiye'de akan kanın durması ve gözyaşlarının artık dinmesini istediklerini dile getirdi.
Koçyiğit, şöyle devam etti:
"Çözümü üretmeliyiz ve barışın tesis edilmesi için hep beraber inanarak çabalamalıyız. Bunları konuştuk. Elbette ki benim de önerim oldu. Sadece benim değil heyetin önerileri oldu. Zaman içinde çalışmalar hep beraber el ele yürütülecek. Burada önemli olan toplumsal barışın sağlanması. Bunun tesis edilmesi için de gerçekten iyi niyetli çabalara, barış çabalarına bütün kalbimle destek veriyorum. Ben anaların ağlamamasını istiyorum. Anaların artık gözyaşlarının dinmesini istiyorum. Bir anne olarak burada yer alıyorum. Her
şeyden önce bir anneyim."
BASKIN ORAN:
Prof. Dr. Baskın Oran da Akil İnsanlar Heyeti çalışmasının daha önce Türkiye'de hiç denenmediğini kaydederek, şöyle dedi:
"Bu, Türkiye'de ilk kez vuku bulan bir girişim. Heyetteki kişiler anca bu toplantıda birbirimizle tanıştık, kartvizitlerimizi birbirimize verdik. Bundan sonra her grup, kendi arasında toplanacak veya e-mail ve telefonlarla haberleşecek. İzmir'e gidip bir hafta kalmak mı gerekiyor, gidip günü birlik dönmek mi gerekiyor... Nasıl bir yöntem izlenecek, işin lojistiği nasıl olacak, hangi gruplarla ve örgütlerle görüşülecek... En önemlisi bu görüşmeler sırasında ne konuşulacak, o insanlar size ne diyecek, siz o insanlara ne diyeceksiniz... Burada beni memnun eden bir husus oldu, o da sayın Başbakan dedi ki, 'Siz ne AK
Parti'nin ne hükümetin temsilcisisiniz, ayrıca sizin orada söyleyecekleriniz de sizin bileceğiniz iştir. Sadece bu barış sürecine katkı bekliyoruz sizden'. Bu beni rahatlatır. Ben şu partinin ya da bu hükümetin PR'ını yapacak değilim. Ben Türkiye'nin en büyük sorunu olan Kürt sorununun, suhuletle hem Türkiye için hem
bölge için nasıl çözülebileceği konusunda katkı yapmaya gelenlerden sadece bir tanesiyim."
Kendisine kravat hediye edildiğini kaydeden Oran, basın mensuplarına "Hayatta kravat takmam ama karım da sürekli kravat alıp duruyor. Ne yapacağız bilemiyorum" şeklinde espri yaptı.
HASAN KARAKAYA:
Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya ise kendisine yönelik eleştirilere ilişkin "Bazı medya organlarında benimle ilgili ön yargılar vardı. Küfür, argo kelimeler falan... Bunlar bugüne kadar kalem kavgalarıydı. Bundan sonra baltaları hiç olmazsa bir süreliğine duvara asacağız" şeklinde konuştu.
Bugünkü istişare toplantısında değerlendirmelerde bulunduklarını kaydeden Karakaya, bölge toplantılarının ardından Ege Bölgesi için yapacaklarına karar vereceklerini kaydetti.
MUHSİN KIZILKAYA:
Yazar Muhsin Kızılkaya da sivil bir heyetin çalışma yürüteceğini ve Hükümet yetkililerinin işlerine karışmayacağını dile getirdi. Bölge heyetlerinin kendi programlarını yapacağını kaydeden Kızılkaya, "Süre şimdiye kadar Başbakan tarafından 1 ay olarak belirlenmişti. O süre 2 aya çıkarıldı. 2 aylık çalışma
sonucunda 7 heyetin oluşturduğu rapor, tek rapor olacak ve Başbakan'a sunulacak" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, çözüm sürecine bölgelerin verdiği desteğe ilişkin yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarını kendileriyle paylaştığını kaydeden Kızılkaya, "Genelde oran yüzde 50'nin üzerindeydi. Çok net olarak tek bütünü belirleyen bir şey söylenmedi. Güneydoğu yüzde 78, en düşük destek Akdeniz Bölgesi'nde görünüyor, o da yüzde 41 civarında. Marmara Bölgesi yüzde 49 diye aklımda kaldı" dedi.
SİBEL ERASLAN:
Gazeteci-yazar Sibel Eraslan da istişare toplantısının sıcak bir ortamda gerçekleştiğini dile getirerek, "Ortak bir irade var, çözüm sürecinde, barış noktasında. İnşallah hayırlı bir süreç olur. Ben Doğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapacağım. Can Paker başkanımız. Herkes üzerine düşen görevi bir şekilde yerine
getirecek" diye konuştu.
NİHAL BENGİSU KARACA:
Gazeteci Nihal Bengisu Karaca ise "Beklediğimiz gibi geçti. Teknik detaylar dışında içeriğin nasıl doldurulacağı heyetlere bırakıldı. Herhangi bir yönlendirme olmayacağı noktasında bir karar verildi. Çerçeve bu şekilde çizildi" ifadelerini kullandı.
YILDIRAY OĞUR:
Gazeteci Yıldıray Oğur da istişare toplantısındaki havayı olumlu bulduğunu dile getirdi.
MUSTAFA ARMAĞAN:
Yazar Mustafa Armağan ise ilk raporun 15 gün sonra yayınlanacağını, nihai raporun 2 ay içerisinde hazırlanacağını belirterek, "Marmara Bölgesi olarak çalışmalara yarından itibaren başlıyoruz. Toplum ile devlet arasındaki ilişkiyi kurmak için görev yapacağız" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü