Basın İş Kanunu 2. Çalıştayı sona erdi
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından Erzurum'da düzenlenen, Basın İş Kanunu Çalıştayı'nın ikincisi sona erdi.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Polat Renaissance Otel'de düzenlenen Basın İş Kanunu 2. Çalıştayı'nın genel değerlendirmesinde, çalıştayda konuşulan konuların yazıya döküleceğini, belki kanunlaşma aşamasına geçmesi gerekiyorsa değerlendirileceğini belirtti.
Karakaya, Basın İş Kanunu 2. Çalıştayı'nda 3 oturum yapıldığını, bu oturumlarda iş kanunu ve özel kanun düzenlemesi konusunda görüş birliği sağlandığını ifade ederek, "Etkin bir denetim mekanizmasının işletilmesi konusunda mutabakat var, buna ilişkin gerekli değişikliklerin yapılmasına ilişkin görüşler var. Gazetecilerin haklarının korunması, mali zorluklarının giderilmesi ile ilgili görüşler var. İşçi ve işveren arasındaki dengelerin de gözetilmesi gerekiyor" dedi.
Bu toplantıların bir ayağını da işverenle yapmak gerektiğini ve işveren görüşü alınmadan hazırlanacak bir kanunun eksik olacağını belirten Karakaya, "İşveren görüşlerini de alıp bir mutabakat halinde yapılması gereken hayata geçirilecektir. Bu uzun bir süreç, bir kanun tasarısı olarak Meclis'e gelecekse de yine Meclis'teki komisyonlarda da geniş bir şekilde tartışılacaktır. Gazetecilik tanımının sektördeki yeni gelişmeleri de kapsayacak şekilde güncellenmesine ilişkin görüşler var. Gazetecilik dışında başka bir işte çalışılmaması hususu netleşti, genel bir mutabakat var. 5950 sayılı kanunun ücret, faiz, kıdem, mali hakları güçlendirilmelidir deniyor. Buradaki hassas dengeyi nasıl sağlayacağız, bu önemli" diye konuştu.
Karakaya, stajyerlik konusunun kötüye kullanılmaması yönünde de görüş birliği olduğunu ifade etti.
Basın İş Kanunu Çalıştayı olarak başladıklarını ama Basın Kartları Yönetmeliği, Basın İlan Kanunu'na kadar sektöre ilişkin tüm kanunlarda genel bir değerlendirme yapıldığını dile getiren Karakaya, "2003 yılında İletişim Şurası yapılmıştı. Belki 2015'te ya da 2016'da tüm kurumlarımızla işbirliği içinde bütün bu sorunların ele alındığı sistemin genel olarak değerlendirildiği bir şura yapılabileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Gazetecilik mesleği prestijli hale getirilmeli"
Karakaya, basın kartları konusunun gündeme geldiğini dile getirerek, "Basın kartı imtiyazlı değil prestijli olmalı. Basın kartının, gazetecilik mesleğinin prestijini korumalıyız" şeklinde konuştu.
Belediyelerde ve şirketlerde basın kartı kullanılmadığını, bakanlıklardaki kullanımının da çok kısıtlı olduğunu aktaran Karakaya, BYEGM de dahil olmak üzere basın kartı kullanımının minimize edilmesi gerektiğini söyledi.
BYEGM basın kartı veriyor diye tüm kurumun bu kartı kullanması gerekmediğini vurgulayan Karakaya, şunları kaydetti:
"Biz bakanlıklarda da diğer tüm kamu kurumlarında da basın kartı kullanımını komisyon üyelerinin görüşünü alarak çok kolay kaldırabiliriz ama bu gazetecilerin çalışma şartlarını iyileştiren bir yaklaşım mı olur onu takdirinize bırakmak isterim."
Çalıştayın ikinci gününde BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı Ali Güneş'in moderatörlüğünde "Devletin sunduğu hizmetler ve medya" konusu tartışıldı.
Basın İş Kanunu Çalıştayı'nın birincisi eylül ayında Ankara'da, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilmişti. Erzurum'un ardından İstanbul'da da düzenlenecek çalıştay sonrasında Basın İş Kanunu taslağının hazırlanması ve TBMM'nin gündemine taşınması planlanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü