hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YouTube’da yer alan şarkılar yapay zeka eğitiminde kullanılacak

    YouTube’da yer alan şarkılar yapay zeka eğitiminde kullanılacak
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    AI ile ilgili tartışmaların çoğu, modelleri eğitmek için telif hakkıyla korunan materyallerin kullanımı etrafında dönüyordu. YouTube’un bu sorunu önlemek için önemli adımlar attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Youtube’un büyük müzik şirketlerine şarkılarının AI eğitimi için lisanslanması için ödeme teklif ettiği iddia ediliyor. Sony Music Entertainment, Universal Music Group ve Warner Records’un Google’a ait platformla görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor, ancak katılıp katılmamalarının sanatçıya bağlı olacağı bildirildiğinden şirketlerin son sözü söylemesi pek mümkün değil.

    Pek çok müzisyen, çalışmalarının yakınında yapay zekaya izin verilmesi konusunda pek heyecan duymuyor. Nisan 2023’te 200’den fazla sanatçı, “Yapay zekanın profesyonel sanatçıların seslerini ve benzerlerini çalmak ve yaratıcıların haklarını ihlal etmek için yağmacı kullanımına karşı korumalıyız” diyen açık bir mektup imzaladı.

    Kasım ayında YouTube, seçkin içerik oluşturucuların John Legend ve Charli XCX gibi şarkıcıların şarkı sözlerinden ve seslerinden yararlanmasına olanak tanıyan bir araç olan Dream Track’i piyasaya sürdü. Ancak aracın testine yalnızca on sanatçı katıldı ve görünüşe göre YouTube “düzinelerce” sanatçıya sahip olmayı hedefliyor.

    Plak şirketleri, telif hakkıyla korunan içeriklerini kullandıklarını gördükleri şirketlere karşı 24 Haziran’da, Sony, Universal ve Warner üçlüsü, müzik üreticileri Suno ve Omio’ya karşı “büyük ölçekli” telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow