Yıldırımlara karşı yeni bir çözüm geliştirdiler
Paratonerler, Benjamin Franklin’in zamanından beri darbeleri yere güvenli bir şekilde yönlendirmek için kullanıldı, yine de kısa menzilleri ve yerinde sabitlenmiş tasarımları onları geniş alanları korumada etkisiz kılıyor.
Ancak nihayet teknoloji bazı durumlarda onların yerini almak için burada. Avrupalı araştırmacılar, yıldırımı 26 metrelik bir çubuğa yönlendirmek için terawatt düzeyinde lazer darbeleri kullanan bir sistemi başarıyla test ettiler. Sistemin kapsamı fiziksel yüksekliği ile sınırlı değil ve bulutlarla sise nüfuz ederken çok daha geniş alanları kapsayabiliyor.
Tasarım, nitrojen ve oksijen moleküllerini iyonlaştırarak elektronları serbest bırakıyor ve elektriği ileten bir plazma oluşturuyor. Lazer saniyede 1.000 atımla çok hızlı bir şekilde ateşlendiğinden, şimşeği daha henüz oluşurken yakalama olasılığı çok daha fazla. Haziran ve Eylül 2021 arasında gerçekleştirilen testte yıldırım, çubuğa çarpmadan önce ışını yaklaşık 197 fit boyunca takip etti.
Araştırmacılar yıllardır lazer yıldırım kılavuzlarını araştırıyorlar. Bununla birlikte, deneyler tipik olarak çok daha kısa mesafelerle oluştuğu sırada yıldırımı kaçırma olasılığı daha yüksek olan nispeten yavaş darbelerle sınırlı. Projeye öncülük eden Dr. Aurélien Houard, Wall Street Journal’a bu lazerin önceki denemelere göre saniyede 100 kat daha fazla darbe vurduğunu söylüyor.
Lazerlerin deneylerin ötesinde kullanılması uzun zaman alabilir. Glasgow Üniversitesi’nden Matteo Clerici, The Journal’a deneydeki lazerin maliyetinin yaklaşık 2.17 milyar dolar olduğunu söyledi. Kaşifler ayrıca menzili, 33 fitlik bir çubuğun 1.640 fitlik etkili bir kapsama sahip olacağı noktaya kadar önemli ölçüde genişletmeyi planlıyor.
Bilim adamları başarılı olursa, buluş yıldırımdan korunmayı geniş alanlarda uygulanabilir hale getirebilir. Bu, yıldırım çarpmalarının uçuş yoluna çok yakın olmaları durumunda görev gecikmelerine neden olabileceği roket fırlatma rampalarını korumak için özellikle yararlı olacak. Ayrıca havaalanlarını, enerji santrallerini, ormanları ve bir grevin felaketle sonuçlanabileceği diğer geniş alanları korumak için de yardımcı olabilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları