Yeni ulaşım teknolojisi Hyperloop'un testlerine başlandı
Teknolojinin gelişmesi hiç şüphesiz en çok ulaşım sektörünü rahatlattı. İnsanlar günümüzden birkaç yüz yıl önce ay süren yolculuklar sonucunda ulaşabildikleri yerlere, şimdi bir gün bile geçmeden ulaşmış oluyor. Elbette bunu mümkün kılan şey hava ulaşımı. Tabi ki hava ulaşımının da hızlı olmasının yanında bir takım dezavantajları da mevcut. Bu dezavantajların başında ise insanların uçak fobisi geliyor. Yapılan araştırmalar uçakla seyahat eden insanların bile yüzde 70’inin uçak fobisine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Eğer siz de uçmaktan pek haz almıyorsanız Elon Musk’ın Hyperloop isimli yeni ulaşım teknolojisine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Elon Musk, Hyperloop isimli yeni ulaşım teknolojisini ilk olarak 2013 yılının Ağustos ayında açıklamıştı. Hyperloop’tan bahsetmeye başlamadan önce Elon Musk isminin neden bu kadar önemli olduğuna da değinelim. Aslında Elon Musk için Marvel evrenindeki Tony Stark benzetmesini yapsak sanırım pek de yanılmış olmayız. Zira kendisi zengin olmasının yanı sıra son derece üstün bir zekaya sahip. Elektrikle çalışan spor otomobilleriyle ünlü Tesla’nın CEO’su, SolarCity’nin başkanı olan Musk aynı zamanda SpaceX’in de kurucusu. Fakat Musk’ın şu andaki tek amacı Hyperloop isimli yeni ulaşım teknolojisini hayata geçirebilmek.
Peki Hyperloop nedir, nasıl çalışır ve de en önemlisi ne zaman hayata geçirilecek? Dilerseniz şimdi bu soruların yanıtına bir göz atalım.
Kapsül içerisinde yolculuk
Hyperloop, bir tüpün içerisinde bulunan kapsülün, manyetik alan teoremlerinin yardımı ile hızlı bir şekilde hareket etmesi prensibine dayanıyor. Aslında bunu şöyle de düşünmek mümkün. Bildiğimiz, su hatları için döşenen beton künklerin içerisinde bir tüp vasıtasıyla yolculuk yaptığınızı düşünün.
Aslında ilk duyduğunuzda akla mantığa biraz aykırı gelebilir. Fakat işin içerisinde Musk gibi bir isim olduğunda, imkansız sadece biraz zaman alıyor.
Şimdilik eldeki verilere göre Hyperloop ile saatte 1200 km hıza ulaşmak mümkün. Bu günümüz uçaklarının hızından hatta bir ara hava ulaşımında kullanılmış olan Concorde uçaklarının hızından bile daha fazla. Zira günümüzdeki uçakların hızı rüzgar yönüne göre saatte 720 km ile 820 km arasında değişiyor.
Hyperloop’la yolculuklar ne kadar sürecek?
Peki Hyperloop sayesinde yolculuklar ne kadar kısalacak? Aslında bu teknolojinin bizi en çok ilgilendiren kısmı burası. Elon Musk’ın açıklamalarına göre, Hyperloop Los Angeles ile San Francisco arasını 30 dakikada kat edebilecek. Bu mesafedeki uçak yolculuğu bile yaklaşık olarak 1.5 saat sürmekte.
Elbette uçakların kalkış ve iniş rotalarının da bu sürenin açılmasında önemli bir payı bulunuyor. Hyperloop’un ise bu tarz bir sorunu olmadığı için direkt olarak aynı trenler gibi duraklar arasında yolculuklar yapabilecek.
Basit bir hesaplamayla ülkemizdeki 2 saat civarında süren uçtan uca uçak yolculuklarının bile bu sistemle 45 dakika civarına inebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Peki ulaşım bedeli ne kadar olacak?
Elbette Hyperloop teknolojisinin yolcuları en çok alakadar ettiği kısım ulaşım masrafları. Günümüzde havacılık taşımacılığı son yıllarda oldukça uygun fiyatlara inmiş durumda. Özellikle bu sektördeki firma sayısının artması uçak biletlerinin hayli ucuzlamasına sebep olmuş durumda.
Fakat Hyperloop ilk duyurulduğunda “uçak kadar hızlı, tren kadar ucuz” sloganı ortaya atılmıştı. Bu durumda Musk’ın yeni teknolojisinin hava yolcuğundan bile çok daha ucuz olacağını söyleyebiliriz. Zira bir kapsül içinde yolculuk yapılacağı ve yakıt masrafı olmadığı için bu şekilde yolculuğun ucuz olması mantıklı duruyor.
Musk’ın söylediğine göre Hyperloop, güneş enerjisine odaklı bir sistem ile çalışacak. Yani az önce de belirttiğimiz gibi, uçaklarda ya da diğer ulaşım araçlarında olduğu gibi ekstra bir yakıt bedeline gerek kalmayacak.
Hyperloop ne zaman hayata geçecek?
Hyperloop’la ilgili testler geçtiğimiz gün start aldı. Hatta Musk ve ekibi ilk testi başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Yani bu sistemin tam olarak planlandığı gibi çalıştığını gösteriyor. Yapılan testlerde herhangi bir çalışmayan parça ya da aksayan bir dinamiğe rastlanmadı.
Şimdi ise Elon Musk’ın önünde birkaç politik engelin kaldığını söyleyebiliriz. Az önce de belirttiğimiz üzere, hava yolu şirketler tüm dünyada önemli bir potansiyele sahip. Doğal olarak kendilerine rakip olacak, daha hızlı ve daha ucuz bir ulaşım metoduna pek de sıcak bakmayacaklardı. Musk önüne koyulan politik engelleri aşabilirse ilk Hyperloop hattını önümüzdeki 10 sene içerisinde kurmak istiyor. Elbette bu pek de kolay olmayacaktır.
Bu proje için ilk etapta ayrılan bütçenin 6 milyar dolar civarında olacağı açıklanmıştı. Fakat projenin hayata geçirileceği nokta ve güzergah, bedelin daha da yukarılara tırmanmasına neden olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)