hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni nesil konsollar için henüz erken mi?

    Yeni nesil konsollar için henüz erken mi
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Oyun sektörünün bu kadar kısa sürede büyümesinin birden fazla nedeni bulunuyor. Fakat bu nedenlerden ilki, hiç şüphesiz konsolların, PC’lerin yerini alması diyebiliriz. Evet, şu anda hala PC üzerinde oyun oynayan önemli bir kitle mevcut. Fakat genel eğilim konsollar üzerine diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki konsollara olan talep bu kadar fazlayken, hala yeni nesil konsollar için vakit gelmedi mi? Malum, PS4 ve Xbox One satışa sunulalı 4 seneden fazla oldu. Artık bir sonraki nesle geçmek için hazır değil miyiz?

    yeni nesil konsollar 3

    PS4 ve Xbox One’ın teknolojisi eskidi

    Xbox One ve PS4 çıkış takvimi açısından çok talihsiz bir döneme denk geldi. 2013 yılında satışa sunulan bu konsollar sonrasında, 4K televizyon satışları arttı, VR gözlükler adeta patlama etkisi yarattı.

    Sony ve Microsoft, bir şekilde konsollarını evrimleştirerek, onları yeni sürece adapte etmeyi başardı. Yeni nesil konsollar için henüz erken olduğunu düşünen geliştiriciler, PS4 ve Xbox One’ı revize ederek oyuna devam kararı aldılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilindiği üzere gerek PS4 Pro, gerekse de Xbox One X, 4K çözünürlük ve HDR desteğine sahipler. Peki bunlar günümüz oyunları için ne derece yeterli olabilir? İşte bu sorunu tespit etmemiz gerekiyor.

    yeni nesil konsollar 2

    PS4 ve Xbox One bir prangadan mı ibaret

    Açık konuşmak gerekirse, hem PS4’ün hem de Xbox One’ın sistemsel olarak oldukça eskide kaldıklarını söyleyebiliriz. Zira bu iki konsolla eş zamanlı oluşturulan bir oyun bilgisayarı, yeni çıkan oyunları kaldırmakta zorlanır hale geldi. Fakat bu iki konsolda hala tık yok. Peki bu durumun temel nedeni ne? Elbette oyunların belli bir zamanda takılıp kalmaları.

    Bizler pek farkında olmasak da konsollar oyun dünyasına bir pranga takmış durumda. Geliştiriciler çok daha kaliteli oyunlar yapabilecekken, bunları pazarlayacak saha olmadığı için hala 3-4 sene öncesinin teknolojisine ayak uydurmak zorundalar. Dolayısıyla bizler hala günümüzden 3-4 sene önceki grafik kalitesindeki oyunlarla oynuyoruz.

    yeni nesil konsollar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    PC oyunculuğu da gelişemiyor

    Oyun yapımcılarının, konsolları odak noktasına almış olması, PC oyunculuğunun önünü de tıkıyor. AMD, NVidia gibi ekran kartı geliştiricileri fiyatı bir konsoldan kat ve kat pahalı olan kartlar geliştiriyor. Fakat ne yazık ki bu kartların hakkını verebilecek bir oyun piyasada yok.

    Çünkü bir oyunun PC’de kalkıp da milyonlar satması pek olası değil. Ayrıca, çıkan en kaliteli oyunlar bile orta halli bir ekran kartıyla çalışabiliyor. Hal böyle olunca oyun severler de zahmet edip pahalı ekran kartlarından almıyorlar.

    Yani yeni nesil konsollar çıkmadıkça PC oyunculuğunun önü de tıkalı diyebiliriz. Yeni nesil konsolların şimdilik esamesi bile okunmuyor. Dolayısıyla, gerek Sony, gerekse de Microsoft, bir süre daha bu nesilde takılı kalacaklar diyebiliriz.

    Yeni nesil konsollar ne zaman gelecek bilinmez ama PS4 ve Xbox One’ın hiç yoktan 2-3 senelik daha ömürlerinin olduğunu söylemek mümkün.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow