Yapay zeka yayılıyor
Akıllı telefon pazarındaki rekabet artık bambaşka bir boyuta ulaşmış durumda. Üreticiler, müşteri kitlesini genişletmek için yapay zeka kartını da oyuna sürmeye hazırlanıyor.
Sektördeki rekabet, üreticileri hep daha iyisini yapmaya zorluyor. Zaten akıllı telefon pazarındaki kar marjının sürekli artıda kalıyor olmasının en büyük nedeni bu tarz yenilikler diyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda, her sene akıllı telefonların teknik özelliklerinde önemli güncellemeler oluyor. Bu güncellemeler, telefonun performansına önemli artılar katıyor. Bu artıları basit bir kıstasla bile görmek mümkün.
Elbette kullanıcıları heyecanlandıran yenilikler sadece teknik özellikler bazında gerçekleşmiyor. Üreticiler, akıllı telefon tasarımlarında da önemli işler başarıyor. Özellikle son dönemde satışa sunulan çerçevesiz modellerin oldukça yüksek Ar-Ge maliyetine sahip olduğunu da biliyoruz.
Akıllı telefon pazarındaki rekabetin gündeme getirdiği son konu ise yapay zeka. Şu aralar bazı üst segment modellerde bulunan yapay zeka çipinin önümüzdeki yıllarda orta segment modellere de geleceği konuşuluyor.
Akıllı telefonlar, gerçekten akıllanıyor
Son bir, iki yıldır yapay zeka konusunda önemli yatırımlar gerçekleşiyor. Her ne kadar geniş bir kitle, bu yatırımların insanlığın sonunu getireceğini savunsa da yapay zekanın geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar, hız kesmeden devam ediyor.
Gelişen teknoloji ile birlikte, bu çalışmaların akıllı telefonlar başta olmak üzere, pek çok elektronik cihazda hayat bulması bekleniyor. Hali hazırda Huawei ve Qualcomm bazı yonga setlerinde yapay zeka çipine de yer veriyor. Bu telefonun şebekeden ve internetten bağımsız bir yapay zekaya sahip olmasına imkan tanıyor.
Analistler tarafından yapılan araştırmaya göre, önümüzdeki yıllarda sektördeki rekabete yön verecek olan unsur yapay zeka olacak. Bu durumun az çok farkında olan üreticiler, bu teknolojiyi orta segment modellerde de yaygın hale getirmek istiyor.
Orta segment modellere, üst segment özellik
Bilindiği üzere günümüzde pek çok model, öyle ya da böyle sesli asistanlarla donatılmış durumda. Fakat bu sesli asistanların önemli bir eksiği mevcut. O da bağımsız çalışma güdüsü.
Örneğin, Siri’nin size Dünya Kupası maçları ile ilgili bilgi vermesi için Apple tarafından güncellenmesi gerekiyor. Yani kalkıp da kendi çabasıyla herhangi birşey öğrenemiyor. İşte yeni geliştirilmekte olan yapay zeka çipleri ile bu sorun ortadan kalkmış olacak.
Sesli asistanınıza herhangi bir soru sorduğunuzda, size net bir cevap verebilecek. Dahası bilgisi olmadığı konularda, internet üzerinden araştırmalar yaparak, sizlere orijinal cevaplar sunabilecek. Elbette bu tarz bir yapay zekanın geliştirilmesi uzun yıllar alabilir.
Temeller şimdiden atılıyor
Yine de üreticiler yapay zeka alanında yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmış değiller. Keza son dönemde teknoloji gündeminden düşmeyen Snapdragon 7XX serisinin üretiliş amacı, yapay zeka destekli bir yonga seti üretmek diyebiliriz.
Qualcomm, Snapdragon 7XX serisi ile orta segment modelleri de yapay zeka çipiyle donatmak istiyor. Elbette bu Qualcomm kadar, üreticileri de bağlayan bir durum. Yani iş tamamen Qualcomm’da bitmiyor.
Örneğin Huawei, yeni nesil Kirin yonga setlerinde yapay zeka çipine de yer vermişti. Aynı şekilde MediaTek’in de bu konuda önemli çalışmaları mevcut. Dolayısıyla Qualcomm’dan gelen Snapdragon 7XX hamlesi bizleri şaşırtmadı.
Sonuç olarak toparlamak gerekirse, orta segment için geliştirilen yeni nesil yonga setleriyle mobil dünya tarafında yapay zeka alanında önemli bir adım atılmış oldu. Bakalım bu yeni teknoloji kullanıcılara ne gibi artılar sunacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları