hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yapay zeka insanlığın geleceğinde söz sahibi olabilir

    Yapay zeka insanlığın geleceğinde söz sahibi olabilir
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Teknoloji ve bilim dünyasının önde gelen insanları, yapay zeka konusunda adeta ikiye bölünmüş durumda. Kimi yapay zekanın insanlığın geleceği için gerekli olduğunu belirtirken, kimisi ise bu düşüncenin tam zıttı görüşte.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Yapay zeka öyle ya da böyle insanlığın geleceğinde önemli bir role sahip olacak. Geleceğe dair hazırlanan sunumlarda bile yapay zekaya sahip olan cihazların ne derece ön planda olduğunu görebilirsiniz.

    Genel olarak yapay zekanın zamanla insanlığın yerini alabileceğinden bahsediliyor. Aynı Matrix ve Terminator filmlerinde olduğu gibi. Bu durum gerçekleşir mi bilinmez fakat biz gerçekleşmekte olan başka bir unsura dikkat çekmek istiyoruz. O da giderek artan işsizlik rakamları.

    yapay zeka 1

    Makineler insanların yerlerine geçiyor

    Teknoloji ilerledikçe makinelerin insanların yerlerini aldıkları bir gerçek. Farzı misal, eskiden bir fabrikada binlerce işçi çalışırken, şimdi otonom sistemler sayesinde bu sayı yüzlerce işçiye kadar inmiş durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Makineler kısmen de olsa, insanların yerlerini almaya başladılar. Fakat hala onların kontrolü için insanlara ihtiyaç var. Peki ya yapay zeka ile çalışan makinalar geldiğinde ne olacak?

    İşte asıl büyük sorunun o zaman baş göstereceğini söyleyebiliriz. Şimdi yüzlerce işçi çalıştıran fabrikalar, o zaman belki birkaç işçiye kadar düşecek. Çünkü işin büyük bir bölümünü yapay zekaya sahip olan makineler yapmaya başlayacak.

    yapay zeka 2

    Yapay zeka insanların yerini alabilir mi?

    Peki gelelim asıl soruya. Yapay zeka gerçekten insanların yerine geçebilir mi? Şöyle bir düşündüğümüzde bunun olmaması için herhangi bir neden görünmüyor. Elbette, bazı üretim tesislerinde insanların çalışması yine olmazsa olmaz diyebiliriz. Fakat elektronik üretimin olduğu yerlerde makinelerin insanlardan çok daha iyi iş çıkarabileceği de bir gerçek.

    Amerika ve Japonya’da tamamen makineler ile çalışan bazı üretim tesisleri mevcut. Bu üretim tesislerinin, rakiplerine kıyasla çok daha düşük maliyetlere üretim yaptığı gerçeği de var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlerleyen yıllarda makineleşen dünyada insanlara olan ihtiyaç daha da azalacak gibi görünüyor. Şimdilik kimse bu tehlikenin farkında değil. Ya da piyango bize vurmaz diye düşünüyorlar. Fakat işin boyutu pek de öyle değil.

    yapay zeka 4

    Tüm dünyada krize yol açabilir

    Ülkemizde teknoloji alanına kurulu sanayileşme oranı pek de yüksek değil. Hatta iş güç sahibi insanların önemli bir bölümü hizmet sektöründe çalışıyor. Yani bu tarz bir olay bizleri direkt olarak etkilemeyecektir.

    Fakat tüm yatırımını teknoloji üzerine şekillendirmiş olan ABD, Japonya, Çin ve Güney Kore gibi ülkeler bu makineleşmenin bedelini ağır bir şekilde ödeyebilir. Özellikle dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkesi olan Çin, böyle bir durumda ağır darbe alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğal olarak dünyanın önde gelen ülkelerinde açığa çıkan işsizlik ve buna bağlı olarak gelişen kriz ortamı, öyle ya da böyle tüm ülkeleri etkileyecektir. İş bulamayan insanlar geçimini sağlamak için suça karışacak ve tüm dünyada tam bir kaos ortamı hakim olacaktır.

     

     yapay zeka 3

     

    Yapay zeka insanların yerini almamalı

    Bu şekilde anlatınca kulağa imkansızmış gibi gelebilir. Fakat biraz mantıklı bir şekilde düşündüğümüzde, makinelerin insanların yerini aldığı gerçeğini de inkar edemeyiz. Çok basit bir örnek verelim. Eskiden her bankada birçok gişe çalışanı olurdu. Sonra ATM’ler türedi. Şube sayıları azaltıldı.

    İnsanlar ATM’lere, hatta internet ve mobil bankacılığa yönlendirilmeye başlandı. Bu da yetmedi, bazı bankalar içeriden yapılan işlemler için para alarak insanlara ATM kullandırma alışkanlığı kazandırmaya çalıştı. Böylece insanlar ATM’leri kullanmaya başladığında çalışan sayısı da azalmış oldu.

    Peki ya ileride bankaya girdiğimizde de karşımızda sorularımıza mantıklı cevaplar veren yapay zekaya sahip bir ekran bulursak ne olacak? İşte o zaman insanlık için büyük bir ekonomik krizin başladığını anlayabiliriz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow