Yapay zeka artık cebinizde!
Cebimizde taşıdığımız yapay zeka her geçen gün daha da gelişiyor. Geçtiğimiz 6 ay içerisinde mobil üreticiler yapay zeka yarışına katılarak ileri teknoloji çözümlerini sunmaya başladılar.
Cep telefonlarının geçmişinde bir sürü yenilik, inovasyon, ve heyecan verici anılar bulunuyor; yapay zeka ise, cep telefonlarının yeni devrimi olma yolunda hızla ilerliyor.
Yeni yapay zekanın dününü bugününü daha iyi anlayabilmek için yapay zeka nın tarihini incelemek doğru bir başlangıç noktası olabilir. Telefonlara yapay zekanın yerleşmesi birkaç ay öncesine dayanmış olsa bile bilimin bu teknolojiyle ilk tanışması 1951 yılında gerçekleşti. Bu dönemde sadece üç tane ana mekanizma olabileceğine inanılıyordu: Konuşmak, görmek ve bir insan gibi düşünmek.
Bu üç ana mekanizmayı hayata geçirebilmek için bilgisayar mühendisleri ve matematikçiler yıllar boyunca çalışarak mantık ve bilirkişi sistemlerini devrimleştirerek makinelerin kendi kendine öğrenmesini sağladı.
Akıllı telefonlarda yapay zeka
Akıllı telefonlar hayatlarımızda büyük bir rol oynamasına rağmen günümüzün koşulları için üç ana mekanizma bizler için yeterli olacaktır. Dokunmatik ekranlardan bizi uzaklaştıran konuşmalar, makine görüşü ile ilerlemiş fotoğrafçılık, filmcilik ve imaj işlemleri ve bunlarla beraber kullanıcıların davranışlarını farklı verileri toplayarak algılayan ve gelecek ihtiyaçları önden belirleyerek telefonunu en optimize hale getiren bir yapay zeka harika bir telefon deneyimi için beklentilerin çok üzerinde.
Geçtiğimiz Ekim ayında HUAWEI Mate 10 Pro adlı ürün ile ilk kez yapay zekayı; fotoğrafçılık, imaj tanıma ve kullanıcı servislerinde kullanabileceğini kanıtlayarak büyük sükse toplamıştı. HUAWEI bu üründe aldığı tepkileri yeni ürünlere de entegre ederek, DxOMark mobil kamera sıralamasında rekorlar kırarak gelişmiş teknolojinin artık daha ulaşılabilir hale geldiğini gösterdi.
Yapay Zeka Bizlere Neler Sunuyor?
Huawei , özellikle yeni nesil işlemcisi olan Kirin 970 ile yapay zekada rakiplerine fark atmış durumda. Kullanıldığı telefonları adeta bir sanal asistana dönüştüren bu yeni nesil işlemci, fotoğrafçılık alanında da yeni bir boyut kazandırdığını söylemek mümkün. Öyle ki yapay zeka ile 500 den fazla ortam ve obje tanımlarken 10 tane farklı senaryo ve obje belirlenebiliyor. Tüm ayarların otomatik olarak yapmanızı sağlayan yapay zeka teknolojisi kullanıcıları profesyonel fotoğrafçı gibi fotoğraflar çekmenizi sağlıyor.
Örneğin P20 Pro üründe olduğu gibi yapay zeka nesneleri, sahneyi, aydınlığı ve boyutu gerçek zamanlı olarak tanıyarak ve profesyonel bir fotoğrafçının yaptığı gibi tüm parametreleri seçerek anı yakalayabiliyor.
Bahşi geçen sanal asistan, fotoğraf çekilirken nesnelerin tam olarak nerede olacağına odaklanarak, hareketlerini tahmin edebiliyor. Bununla birlikte fotoğraf çekimine katkısıyla beraber çekimden sonra albümleri de düzenlemekte yardım ediyor. Fotoğrafların içeriğini gerçek zamanlı tanıyarak sınıflandırabilen bu teknoloji sayesinde, temalı albümler ve akıllı galeriler oluşturulabiliyor.
Performansını ilk günkü gibi koruyor
Yapay zeka algoritmaları hangi uygulamaları nerede, ne zaman ve ne kadar kullandığınızı öğrenmeye başlıyor, kısacası davranışlarınızı algılıyor. Öğrenmiş olduğu bu verileri kullanarak ise telefonu ihtiyacınıza göre uyarlayarak uygulamaları ne zaman ve ne kadar ihtiyaç duyacağınızı tahmin ediyor ve tam ihtiyaç duyduğunuz anda kullanıma hazır hale getiriyor. Yapay zeka, telefon içerisinde kullanılmayan uygulamaları ve özellikleri kapatarak telefonunuzun daha hızlı çalışmasını sağlıyor.
Bu akıllı teknoloji, sisteminizi yavaşlatan uygulamaları temizleyip, telefonunuzu en iyi şekilde koruyabilir. En güzeli de, tüm bunları telefonun arka planında siz farkında olmadan gerçekleştiriyor ve en önemlisi de telefonunuzun bakım derdinden sizi kurtarıyor.
Bunun anlamı telefonunuz ilk günkü gibi hızlı çalışması. Yani zamanla telefonun performansı düşmüyor. Yapay zeka sayesinde bu soruna ciddi bir çözüm bulundu.
Pil Ömrü
Her adımımızda yanımızda olan asistanlarımız pil ömrü nedeniyle gün boyunca bize yardım edemeyebiliyor. Bazı durumlarda biz de asistanlarımıza tekrar güç vermek için şarj edemeyebiliyoruz.
Örneğin P20 Pro, 4000 mAh batarya kapasitesi ilk bakışta yeterli kalabiliyor. Ama ondan da önemlisi, yapay zeka teknolojisini bu alana entegre ederek birleşenlerin enerji acısından daha verimli kullanılmasını sağlamak ve bundan dolayı da benzer ürünlerle kıyasla daha uzun bir pil ömrüne sahip olmak.
Yapay zeka, enerjinin nerede saklanacağına karar veriyor, davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı biliyor, hangi uygulamaların sonlandırılacağını anlıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...