"Y Kuşağı"nın koordinatları...
Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, 1980-1999 yılları arasında doğan ve "Y kuşağı" olarak nitelendirilen gençlerin arkadaşlarıyla buluşmak için plan yapmak yerine, cep telefonuyla koordinat bildirme dönemi yaşadığını belirterek, "Bu gençler sessiz harflerle anlaşıyor. Kendilerine daha güvenliler ve daha kararlılar. Aileleriyle daha yakınlar. Çünkü anne ve babalar hayatlarını hep onlara göre ayarladılar" dedi.
Baltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de yapılan çalışmalara göre, 1946-1964 yılları arasında doğanlara "Boomer Kuşağı", 1965-1979 yılları arasındakilere "X Kuşağı", 1980-1999 arasındakilere "Y Kuşağı" denildiğini anlatarak, Amerikan tarzı kuşak tanımlarının Türkiye'yi pek temsil etmediğini, ancak Türkiye'deki "Y Kuşağı"nın dünyadakiyle benzer özellikler gösterdiğini dile getirdi.
"Y Kuşağı"nı açıklık, teknoloji ve "Neden?" sorusunun şekillendirdiğini ifade eden Baltaş, bunda da internet, facebook, twitter'in etkili olduğunu dile getirdi.
"Facebook bir ülke olsa dünya nüfus sıralamasında Çin ve Hindistan'dan sonra 3. sırada gelir" diyen Baltaş, "Y Kuşağı"nın arkadaşlarıyla buluşmak için plan yapmak yerine, cep telefonuyla koordinat bildirme dönemini yaşadığını belirterek, "Bu gençler sessiz harflerle anlaşıyor. Kendilerine daha güvenliler ve daha kararlılar. Aileleriyle daha yakınlar. Çünkü anne babalar hayatlarını hep onlara göre ayarladılar. 'Y Kuşağı'nın kahramanları, özellikle ergenlik dönemini geride bırakanların anne ve babaları" diye konuştu.
"Y Kuşağı"nın terör ve şiddet gibi nedenlerden ötürü "tesadüfi bir dünyada yaşadığını" düşündüğünü ve "O zaman ben günümü yaşayayım", "Hazzını erteleme" dediğini anlatan Baltaş, yaşanan ekonomik krizler sonucunda da iş hayatında "Kurumlar çalışanlarına sıkıştığı zaman yol veriyorsa, o zaman ben de daha iyi fırsat bulunca niye gitmeyeyim?" görüşünü benimsediklerini ve iş hayatında sadakatsiz olduklarını kaydetti.
-Değer anlayışı-
Değer bilincinin önemine vurgu yapan Baltaş, şöyle devam etti:
"Değer bilinci her zaman oluşabilir. Buna yatırım yapmak gerekir. Aileler kendi çocuklarına örnek olmalılar. Dolayısıyla değerleri pekiştirecek şekilde konuşmalı. Değer bilincinin gelişmesinde 'Bunun bana ne faydası var?'ın ötesine geçmek önemli. 'Bunun bana ne faydası var?'dan, 'bunun başka insanlara ne faydası var?'a yaklaşabilir, gençlere kendini aşan bir amaca hizmet ettiği bilincini kazandırabilirsek daha anlamlı bir hayat yaşarlar. Aksi takdirde daha çok para kazanırlarsa, daha mutlu olabilecekleri gibi bir ütopyanın peşinde koşarlar."
Ailelere önerilerde de bulunan Baltaş, ailelerin sadece tatil dönemlerinde çocuklarıyla birlikte olabildiklerini, bu nedenle değerlerin gelişmesi ve yerleşmesi için ailelerin çocuklarıyla baş başa tatil yapmaları gerektiğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... BTK'dan açıklama: 13 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Geliyor!
Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Özellikleri Neler? Kuantum Bilgisayar Kullanım Alanları!
WHATSAPP'A 5 YENİ ÖZELLİK! 2,33 milyarın üzerinde aktif kullanıcısı var! Meğer Instagram’daki o fonksiyonlar…
SON DAKİKA TEKNOLOJİ HABERİ || PlayStation 5 Pro Türkiye’de ön satışa çıktı! (FİYAT & ÖZELLİKLER)
WhatsApp'ın gizli kalan kullanışlı özelliği! 2 adımda gerçekleştiriliyor, çoğu kişinin haberi bile yok!