Xbox One başarısız mı oldu?
Oyun sektöründeki pasta günden güne büyümeye devam ediyor. Elbette ki bu pastadaki aslan payı, oyun geliştiricilerden ziyade konsol üreticilerinin cebine giriyor. Çünkü konsol üreticileri, satılan her oyundan belli miktarda bir kar alıyorlar. Bu durum Xbox One, Nintendo Switch ve PlayStation 4 için de geçerli. Yani konsol ayrımı söz konusu değil.
Bu nesildeki en önemli etken, güncel konsollar Xbox One, PS4 ve Switch’in henüz kırılmamış olmadı. Bir önceki nesle bakacak olursak, korsan oyun anlayışının daha yaygın olduğunu görebiliriz.
Hatırlanacağı üzere, önceki nesilde Xbox 360, PS3’ten yaklaşık olarak 1 sene önce satışa sunulmuş, PS3 çıktığında ise Xbox 360 kırılarak korsan oyun oynatmaya başlamıştı. Bu sebepten midir bilinmez ama bir önceki nesilde Microsoft’un Sony’e göre daha üstün bir satış performansı vardı. Peki bu nesilde dengeler nasıl değişti? İşte bu yazımızda değişen konsol kültürünü masaya yatırıyoruz.
Xbox One ölü doğan bir bebek gibi
Yıl 2013. Gözler E3 İnteraktif Oyun ve Eğlence Fuarı’na çevrilmiş. Hem Microsoft, hem de Sony yeni nesil konsollarını tanıtmak için sahneye çıkıyorlar. Sony, son derece kullanıcı dostu bir tavır sergilerken, Microsoft ise egosuna yenik düşüyor.
İşte Xbox One’ın başarısızlık öyküsü de burada başlıyor. Microsoft, Xbox One’ın tanıtım aşamasında konsolun internete bağlı olmadan çalışmayacağını açıklamıştı. Sadece bu açıklama bile konsola olan ön yargıları arşa çıkardı. Her ne kadar sonradan bu açıklamadan geri adım atılmış olsa da kullanıcılara yansıması pek de olumlu olmadı.
Microsoft’un E3 2013’te oyun severler üzerinde bıraktığı o kötü izlenimi silmek hiç de kolay olmadı. Keza o sene PS4 satış rakamlarında zirve yaparken, Xbox One ise adeta dibi gördü. Peki tek sebep bu yanlış tanıtım politikası mıydı? Elbette hayır.
Microsoft, Kinect’te diretti
Microsoft’un yaptığı en büyük hatalardan birisi de Kinect’i zorla oyun severlere empoze etmeye çalışması oldu. İlk çıktığı zamanlarda hayli ilgi gören Kinect, sonrasında bu popülaritesini yitirmişti.
Fakat Microsoft, ısrarla Kinect’, Xbox One’ın bir parçası yapmaya çalıştı. Satışa sunulan ilk Xbox One’ların içerisinde Kinect dahili bir aksesuar olarak geliyordu. Haliyle bu durum konsolun satış fiyatını da arttırmıştı.
Oyun severler, hiç kullanmayacakları bir aksesuara boşu boşuna para ödemek istemiyorlardı. Haliyle bu durum da Xbox One’ın satış grafiğine olumsuz olarak yansımıştı. Sonuç olarak Microsoft, Kinect’i de Xbox One’ın kutusundan çıkardı. Fakat bunun için de fazlasıyla geç kalınmıştı.
Xbox One’a özel oyun kalmadı
Microsoft’un yanlış yürüttüğü politikalardan birisi de “konsola özel oyun” anlayışı oldu. Sony gibi bu anlayışa sadık kalamayan Microsoft, Xbox One’a çıkardığı oyunları PC için de portladı. Hal böyle olunca konsola özel kavramı da değerini yitirmiş oldu.
Günümüzde sıkça kullanılan tabirlerden biri olan “konsol sattıran oyun” değimi, Xbox One ile hiç eşleşemedi. Çünkü Microsoft, Xbox One’a özel AAA kalitesinde bir oyunu oyun severlere sunamadı.
Hal böyle olunca, insanlarında ilk tercihi Xbox One yerine PS4 oldu. Mantıklı olarak da düşünüldüğünde, PC’de aynı oyunu oynayabilecekken, neden konsolu da satın alalım? Onun yerine God of War, The Last of Us, Uncharted gibi serileri oynayabileceğim yegane konsolu almam çok daha mantık olacaktır.
İşte Xbox One’ın neden başarısız olduğuna dair bir kaç neden. Elbette bunları çoğaltmak mümkün. Fakat Xbox’ın bu nesildeki başarısızlığı, önümüzdeki nesildeki satışlarına da fazlasıyla olumsuz etkiler yapacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)