VR gözlük fiyatları neden ucuzlamıyorlar?
Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle pek çok şey değişti. Teknoloji şirketleri, ekran alanında önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bu atılımlar VR sektörünün de önünü açtı. Özellikle 2015 yılında VR adına önemli adımlar atıldı. Pek çok firma bu alanda Ar-Ge çalışmaları yaparken Oculus ve HTC gibi isimler işi fazlasıyla ciddiye aldı. Genel olarak PC ve oyun temelli üretilen ilk VR gözlük setleri, yüksek fiyatlarından ötürü istenilen kitleye erişemedi.
Fakat gelin görün ki aradan geçen onca zamana karşın hala fiyatlar konusunda istenilen seviyeye gelinebilmiş değil. VR gözlük fiyatlarının hala yüksek olmasının, elbette birden fazla nedeni mevcut.
Bu konuya geçmeden önce, VR sektöründeki diğer etkenlerden de bahsetmek gerekiyor. Örneğin akıllı gözlükler ile birlikte çalışan VR setleri de bu sektörün hızlı büyümesinde önemli bir rol oynamıştı. Fakat görünen o ki artık perde kapanmak üzere.
Yeni VR gözlük setleri pek bir yenilik vaat etmiyor
Son dönemde satışa sunulan VR gözlüklerin sayısında azalma olduğunu söylesek, sanırım pek de yanılmış olmayız. Bu durumun temel sebebi sektörün doyma noktasına gelmiş olması. Yani VR teknolojisinin kendisini yenileyememiş olması.
Örneğin, Apple ya da Samsung her sene yeni bir akıllı telefon modeli çıkartıyor. Her sene bu firmalar aynı modeli satışa sunsa yine de milyonlarca telefon satabilirler mi? Tabi ki hayır. Doğal olarak bu teknoloji sektöründeki her alan için geçerli.
Bu sene satışa sunulmuş olan bir VR seti, üzerine hiç bir şey katmadan bir sonraki yıl yine satışa sunulursa, doğal olarak kullanıcıların ilgisini çekemeyecektir. Zaten VR sektörüne baktığımızda da asıl sorunun, ürünün kendisini tekrar etmesinden kaynaklandığını görüyoruz.
Ürün eski, fiyat yeni
VR sektöründeki Ar-Ge çalışmaları için hatırı sayılır meblağlar harcandı. Bunu zaten biliyoruz. Fakat teknoloji şirketleri de bu durumu müşterilerine yansıtmaktan hiç çekinmiyor. Sürümden kazanmak yerine, üründen kazanmayı tercih ediyorlar.
İşin garip yanı, VR gözlük setlerinin fiyatları da düşmüyor. Hatta düşeceği yere bir de üzerine artıyor. Bu durumun sebebi de yeni ürün çıkmaması diyebiliriz. Yeni ürünler çıkmadığı için eskilerinin fiyatı da düşmüyor.
Örneğin PlayStation VR satışa sunulalı 2 hatta 3 sene oldu. Fakat bu setin fiyatına baktığımızda, herhangi bir düşüş olmadığını görüyoruz. İşin can sıkıcı kısmı ise, VR gözlüğün PS4’ten bile pahalı olması. Bu kadar olumsuz tablonun bir araya gelmesi de ister istemez sektörün önünü tıkamış durumda.
Fiyatların mutlak düşmesi lazım
Yüksek fiyat etiketleri, VR sektörünün de önünü tıkamış durumda. Oyun dünyasının geleceği konumundaki bir sektörün bu kadar hızlı bir şekilde tıkanma noktasına gelmiş olması gerçekten üzücü.
Açık konuşalım. Bugün ciddi anlamda oyun oynamayı seven kaç kişinin evinde VR gözlük bulunuyor? Elbette burada kastettiğimiz 50 – 100TL bandından satılan VR gözlükler değil. Bir Oculus Rift, HTC Vive ya da PlayStation VR’dan bahsediyoruz.
Bu gözlüklerin fiyatı ortalama olarak 1500TL – 4500TL bandında. PlayStation VR ortalama olarak 1600 TL’den satılırken, Vive ve Oculus’un fiyatı 3000 – 4000TL civarlarında dolaşıyor.
Hal böyle olunca oyun severlerin bu teknolojiyle buluşması da mümkün olmuyor. Kullanıcı sayısı artmayınca, VR gözlükler için yeni içeriklerin gelmesi de başka bahara kalmış oluyor.
VR sektörünün gelişmesi için tek bir yol var. O da bu gözlüklerin fiyatının biran önce ucuzlaması.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)