USB bellek boyutunda bir PC kasa sistemi
İstediğiniz her yerde çalışıyor ve her daim yanınızda. Linux işletim sistemli Intel Ubuntu Compute Stick işte bu tür bir ürün.
USB bellek boyutundaki PC sistemleri, ergonomik yapıları ve taşınabilirlikleri ile ilgi çekiyorlar. HDMI bağlantısı olan herhangi bir TV veya Monitöre bağlanıp hazır hale gelen bu ürünleri bir mini PC kasası olarak (tıpkı Intel Ubuntu Compute Stick gibi) düşünmek gerekiyor. Dolaysıyla onları kontrol etmek için bir Mouse veya klavyeye ihtiyaç duyuluyor.
Kablosuz Mouse ve klavye ile bağlantı kurabilen bu minikler, oturma odasındaki televizyonunuzu dev bir PC sistemine dönüştürebiliyorlar. Ayrıca toplantı odasındaki projektörlerden sunumlarınızı paylaşmakla kalmayıp, kaldığınız Hotel odasının televizyonunu bile kişisel bir PC sistemine dönüştürebiliyorlar.
Genelde Windows işletim sistemine sahip olan bu ürünlerin önemli bir avantajı, benzer PC sistemlerle kıyasla çok daha ucuz olması. Tıpkı bu ay inceleme fırsatı bulduğumuz ve Linux yani Ubuntu 14.04 LTS işletim sistemine sahip olan Intel Ubuntu Compute Stick gibi.
Android tablet performansı
STCK1A8LFC model numarası ile piyasada bulunan Intel Ubuntu Compute Stick yaklaşık 11 cm büyüklüğünde. Windows yerine Linux işletim sistemi ile beraberinde gelen bu ürün, çok daha uygun bir fiyata sahip. Bunun en büyük nedeni de, Linux işletim sisteminin, daha düşük donanımlarla temel fonksiyonları yerine getirebilmesi. Bu yüzden Windows sürümlerinde standart olarak kullanılan 2 Gbyte’lık bellek yerine 1 Gbyte’lık bellek ve 32 Gbyte’lık kapasite yerine de 8 GByte’lık bir kapasite kullanıldı.
Her ne kadar düşük görünse de bu donanım birleşenleri Ubuntu için yeterli. Fakat bu konfigürasyon minimum sistem gereksinimleri için yeterli. Temel kullanımının dışına çıkılacaksa 2 Gbyte’lık bir hafızaya sahip olması gerekiyor. Ayrıca 8 Gbyte’lık kapasitenin 5 Gbyte’ı sistem kurulumu için kullanılıyor. Dolaysıyla 3 GByte’lık bir kullanılabilir kapasite günümüzde çok yetersiz. Bu yüzden Intel Ubuntu Compute Stick’ün üzerinde bulunan MicroSD kartını mutlaka kullanmak gerekiyor.
Yaptığımız testlerde Intel Ubuntu Compute Stick’in temel fonksiyonlar için yeterli olduğunu gördük. Yalnız bu ürün daha çok bir Media Streaming cihazı gibi çalışıyor. Üzerinde bulunan HDMI-1.4a çıkışı videoları Stream edebiliyor. Ama bundan fazlasını da bu üründen beklemeyin. Yani bildiğiniz masaüstü performansını bu üründe kesinlikle aramayın. Performansı ve gücü Android tabletler seviyesinde. Yani bu ürünü USB bellek formatında Android Tablet gücünde bir PC sistemi gibi düşünmek gerekiyor.
Zengin olmayan donanım birleşenleri
Intel Ubuntu Compute Stick, Intel’in Bay-Trail mimarisini kullanıyor. Üzerindeki Intel Atom Z3735F işlemcisi, dört çekirdeğe sahip ve 1.33 GHz’lik bir sistem saat frekansında çalışıyor. Ev yapımı HD Graphics grafik yongası ise Lenovo Ideapad Miix 300 tablet ürünü ile birebir aynı.
Haberleşme için 802.11b/g/n WLAN ile birlikte Bluetooth 4.0 teknolojisi tercih edilmiş. Bluetooth sayesinde kablosuz fare ve klavye bağlanabiliyor. Fakat daha fazlasını beklemeyin.
Standart USB ile birlikte bir adet Micro USB arabirimi bulunuyor. Micro USB arabirimi (5V,2A adaptör bağlanıyor) sadece güç ihtiyacı için kullanılıyor. Yani bu arabirimi başka bir şey için kullanamıyorsunuz.
Sonuç
111 x 9.8 x 38 boyutunda olan Intel Ubuntu Compute Stick, İnternette sörf, sosyal ağlara girmek ve Netflix gibi video içeriklere ulaşmak için uygun ve kompakt bir seçenek oluşturuyor. Şirket içinde de çok güzel bir terminal makine olarak da görev yapabiliyor. Bunun dışında bu üründen çok fazla bir şey beklemeyin.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Parmaklarınızın ucundaki gizemli rotalar! Hangi kısayol tuşu nasıl ortaya çıktı? Kısayol krallığı o tuşa ait...
GÖKBEY Helikopteri Nedir? T625 GÖKBEY Özellikleri ve Kullanım Alanları
2,33 milyarın üzerinde kullanıcısı olan WhatsApp’a yeni emoji! Gören aynı şeyi söyledi: 'ÇOK TATLI!'
Instagram’a ekran görüntüsü almayı engelleme özelliği geliyor
WHATSAPP KULLANICILARI DİKKAT! Tüm bilgileriniz tehlikede olabilir