UBER mi sarı taksi mi?
Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması, mobil internet kullanımının artması gibi faktörler gündelik yaşamımızı fazlasıyla etkilemiş durumda. Bunu sadece sosyal medya odaklı düşünmemek gerekiyor. Genel olarak baktığımızda, akıllı telefon kullanımının odak noktasında sosyal medya uygulamaları varmış gibi görünebilir. Fakat artık taksi çağırmak için bile akıllı telefonlarımızı kullanır olduk.
Teknolojinin gelişmesi, yaşamımızın her noktasına yansımış durumda. Çalışma hayatımızdan tutun da gündelik alışkanlıklarımıza kadar pek çok noktada teknoloji kaynaklı değişiklikler yaşanıyor.
Günümüzden bir kaç yıl öncesinde, sokağa çıkıp bahtımıza boş bir taksi gelir mi diye beklerken, artık evimizden taksimizi çağırarak, geldiğinde kapımızın önüne inebiliyoruz. Hatta dilersek taksi yerine Uber ile vip derecesine özel araç bile çağırabiliyoruz. Peki son günlerin gündemdeki konusu Uber uygulaması, gerçekten yasal mı yoksa korsan mı? İşte bu yazımızsa Uber mi yoksa sarı taksi mi tartışmasını gündeme getireceğiz.
Kimine göre yasal, kimine göre değil
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Uber Türkiye’ye bu sene gelmedi. Dünya genelinde 70’in üzerinde ülkede hizmet veren bu şirket 2015 yılında yani yaklaşık olarak 3 sene önce Türkiye pazarına adım attı.
Peki ne oldu da son dönemde Uber uygulaması üzerine bu kadar çok spekülasyon ile karşılaşır olduk. Aslında bu sorunun yanıtı son derece basit. Artık Uber Türkiye’de ciddi anlamda rağbet görmeye başladı. Hatta akıllı telefon ile haşır neşir olan pek çok kullanıcının da sarı taksiden önceki tercihi genelde Uber oluyor.
Haliyle Uber’in sarı taksinin önüne geçmiş olması bazı kesimleri de rahatsız etti. Peki bu rahatsızlığın nedeni ne? Gerçekten Uber korsan bir kuruluş mu yoksa tamamen yasal mı? Aslına bakarsanız bu konuda da ikilemler mevcut. Kimisine göre Uber tamamen yasal bir kuruluş. Kimisine göreyse hiç bir yasal dayanağı yok. Peki haklı olan kim?
Uber uygulaması Türkiye’de vergi ödüyor
Az önce de belirttiğimiz üzere, Uber Türkiye pazarına gireli yaklaşık olarak 3 sene oldu. Ve bu 3 sene içerisinde hızla büyüdü. Peki Uber bu 3 sene içerisinde şirketleşmeye gitti mi? Bu sorunun yanıtı; “Evet!”
Uber'den sürücü ve yolcuların güvenliği için yeni uygulama
Yani Uber kullanıcılarına sunduğu hizmet karşısında kazandığı paradan hakkına düşen vergi payını ödeyen, tamamen yasal bir şirket. Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı daha önce yaptığı bir açıklamada, herşeyin yasal dayanaklar üzerine oturtulduğunu ve Uber’in vergi ödeyen bir şirket olduğunu belirtmişti.
Yani Uber uygulaması öyle taksicilerin söylediği gibi korsan bir şirket değil. Zaten Uber’in yaptığı işte korsan taksicilik değil. Keza Uber araçları sokak sokak gezerek müşteri aramıyorlar. Şirkete kayıt edilmiş olan lisanslı araçlar, uygulama üzerinden çağıran müşterinin hizmetine sunuluyor. Dolayısıyla Uber’in korsan olduğu iddiaları pek de haklı sayılmaz.
Elbette burada önemli olan şey Uber’in, Türkiye’deki yolcu taşımacılığı koşullarını sağlayıp sağlamadığı. Bu konuda da net konuşmak, pek doğru olmaz. Keza Uber ile yolcu taşıyan araçlara ceza kesildiği iddia ediliyor. Eğer böyle bir durum varsa bazı şartlar sağlanmıyor demektir. Peki, madem bu şartlar sağlanmıyor o zaman neden Uber‘in Türkiye’de şirketleşmesine izin veriliyor? Ya da bu şirket ödediği vergiyi hangi sıfatla veriyor. Yolcu taşımacılığı mı yoksa akıllı telefon uygulaması mı? İşte öncelikli olarak bu soruların cevaplanması gerekiyor.
Uber mi, sarı taksi mi?
Peki ne oldu da Uber bir anda sarı taksilerin önüne geçti. Keza uygulama marketinde sarı taksileri çağırmamızı sağlayan uygulamalar da mevcut. Peki kullanıcılar neden bu uygulama yerine Uber’i tercih ediyorlar?
Uçan taksi hayal olmaktan çıkıyor!
İşte bu sorunun cevabı, sarı taksinin müşterilerine sunduğu hizmet kalitesinde saklı. Malum, kısa mesafe için yolcu almamalar, yolu bilinçli olarak uzatmalar, gündüz tarifesi yerine gece tarifesi açmalar… Sarı taksi ile yaşanan olumsuzluklar saymakla bitmeyecektir.
Doğal olarak insanlar bu düşük hizmet standarlarının yanında, daha ucuza, daha kaliteli bir hizmet bulduklarında ona yöneliyorlar. Kimse kusura bakmasın ama olayın aslı budur.
Taksicilerin yaptıkları eylemler, Uber sürücülerini darp etmeleri pek bir işe yaramamış gibi görünüyor. Keza Uber’in kısa süre sonra daha çok şehirde hizmete gireceği belirtiliyor.
(Not: Bu makale 21 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apple iOS 18.2.1 Güncellemesi Özellikleri: iOS 18.2.1 güncellemesi hangi iPhone modellerine gelecek?
Yurt dışı cep telefonları ne zaman açılacak? 2025 IMEI kayıt sıfırlanma tarihleri: IMEI kaydım ne zaman sıfırlanır?
Çoğu Kullanıcı Farkında Değil: WhatsApp’tan İki Yeni Özellik! Hâlâ Denemediniz Mi?
Son 8 Gün! WhatsApp 2025'te Bu Telefonlarda Çalışmayacak! İşte O Modeller
Instagram Bomba Özelliğini Duyurdu! Bunu Yapmak Artık Mümkün! Instagram DM’lerinde Mesaj Nasıl Planlanır? İşte Adım Adım Yapmanız Gerekenler (23.12.2024)