hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Twitter’ın yasaklanması Bluesky’a yaradı

    Twitter’ın yasaklanması Bluesky’a yaradı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Brezilya’da Twitter alternatifi olarak ortaya çıkan uygulamaya kullanıcı akını oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elon Musk tarafından satın alındığı günden beri bir tartışmadan diğerine savrulan X, ya da eski adıyla Twitter, şu sıralar da Brezilya’da yaşadığı sıkıntılarla gündemde. Brezilya’daki Yüksek Mahkeme hakimlerinden biri olan Alexandre de Moraes’in X’e karşı yürüttüğü kampanya, platformun Brezilya’da yasaklanmasıyla sonuçlandı. Bu da tabii Twitter alternatifi olarak ortaya çıkan uygulamalara yaradı. Bu yasağın ardından en büyük kazancı sağlayan ise Bluesky oldu.

    Twitter’ın kurucusu olan Jack Dorsey’nin yeni uygulaması, X yasağı sonrası Brezilya’daki kullanıcıların başlıca adresi oldu. Toplamda 8.8 milyon abonesi olan Bluesky, kısa süre önce bir paylaşım yaparak bu hafta 2.6 milyon yeni kullanıcıya ulaştığını açıkladı. Neredeyse yüzde 20’lik bu büyümenin başlıca sebebi Brezilya’daki yasak oldu. Şirket, yeni kullanıcıların yüzde 85’inin Brezilya’dan geldiğini açıkladı. Görünen o ki Twitter’a erişimleri engellenen Brezilyalılar, çareyi alternatif bir uygulamaya geçmekte bulmuşlar.

    Hatırlarsanız kısa süre önce ülkemizde Instagram yasaklanmış ama bu süreçte pek çok kişi VPN kullanarak bu yasağın etrafından dolanmayı başarmıştı. Brezilyalı kullanıcılar içinse yasağı aşmak bu kadar kolay değil. Çünkü Alexandre de Moraes sadece X’e erişim engeli getirmekle kalmadı, aynı zamanda Apple ve Google’ı da X uygulamasını mağazalarından kaldırmaya zorladı. Öte yandan VPN kullanırken yakalanan kullanıcılara da yaklaşık 9 bin dolar ceza kesileceği açıklandı. Bu yüzden Brezilyadakilerin X’e erişim şansı epey azaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow